h1

Ирландска яхния с Гинес

ноември 5, 2008

guinness2

Няколко дена с Крис се чудихме как и откъде да подхванем рецептата за ирландската телешка яхния с бира Гинес, понеже и двете засега не сме имали удоволствието да посетим нито северната, нито другата Ирландия. След известна доза мисли в различни посоки Крис излезе с предложението да обявим седмица на ирландската кухня, посветена на концерта на Рошийн Мърфи на 6ти ноември, което си беше доста изкусителна идея, но пък до края на седмицата може да не успеем да наваксаме с други рецепти от региона, а и знае ли човек дали Рошийн пие Гинес или ще се намуси като хардкор фен на Мърфис (на какъвто веднъж попаднах, и мхм, тук сблъсъкът е не по-малко сериозен отколкото между католици и протестанти).

luk

В интерес на истината, вдъхновението ни да сготвим ирландската яхния дойде от една невероятна готварска книга, която приятелката ни Мария донесе наскоро от Дъблин и любезно ни предостави за интензивна експлоатация. Преди няколко дена времето доста се беше понамусило, а за мразовит и влажен есенен ден няма нищо по-хубаво от топла, сърцата (е как по-добре да преведем hearty) яхния с хубаво телешко и няколко шишета тъмна бира. Подобна храна топли както тялото, така и душата.

За яхнията:

200-300 милилитра Гинес (най-важната съставка)
към 1 килограм телешко месо – шол, плешка или ребра
2 пръчки праз
половин глава целина
2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
300 милилитра (1.5 ч.ч.) телешки бульон
към 50 грама масло
75 грама бекон
към 100 грама гъби, хубаво е да са диви
50 грама малки лукчета или арпаджик
1/4 ч.ч. брашно
зехтин
сол
пипер

За картофеното пюре:
1 килограм картофи
масло
мляко
пипер
сол

За тази манджа ние специално избрахме телешки шол, парче около 950 грама, което нарязахме на парчета, дълги около 7-8 сантиметра, с дебелина около сантиметър на сантиметър, че и по-малко. Те се прекарват през силно нагрят зехтин, докато почервенеят-покафенеят, след което се отделят в съдинка, като за толкова месо процесът става на няколко пъти, поне четири и понеже е много сочно, се избягва момента с пърженето.

meso2

В тенджерата, през която е минало телешкото, в сместа от зехтин и сок се задушават нарязаните на кръгчета праз и моркови, кубчетата цвекло и наситнения лук за около 5 минути. След това към зеленчуците са добавят чесъна, месото и се сипват бульона, който при липса на друг може да е от кубче и бирата, като ние сложихме цяло шише от 330 милилтра, тъй като такива разфасовки продават у нас.

vegs

Всичко това се оставя да къкри захлупено поне час и половина, но ако месото не е достатъчно омекнало, поради различни причини, може да поври още половин час.

След това месото се изважда и се отделя от зеленчуците, а течността, в която е вряло всичко се прецежда и се оставя настрана.

mushies

Тенджерата се измива и в нея, в бучка масло се задушават бекона, гъбите и целите лукчета (които се почистват бързо и лесно по технология, описана в тази рецепта) за около 5-10 минути, докато придобият златист цвят. След това към тях се прибавя брашното и се бърка на бавен окън около 2-3 минути. Бавно добавяме течността от месото и зеленчуците. Накрая слагаме отново месото и посоляваме и напиперяваме на вкус.

stew

Сервираме топлата и ароматна яхния с картофеното пюре, което междувременно сме приготвили и добре изстудена бира Гинес.

14 коментара

  1. Както винаги – страхотна манджа! А, и с тази биричка удоволствието е пълно.


  2. Мм :) Впрочем стар ирландски трик (приложим в други ситуации): след като си направиш картофеното пюре, още докато е много горещо, хвърляш в него малко нарязан на ситно суров лук. Леко се задушава но остава хрупкав и вкарва една много добра закачка в пюрето :) Наздраве


  3. Здрасти здрасти,

    направо нямам думи и от рецептите и фотографиите!Знам, че въпросът ми не е кулинарен, но с какъв апарат снимаш. Просто е страшен-прави храната да изглежда вкусна :-)

    Мерси


  4. Мхм, страхотен съвет е това за лука. Ще пробваме и без ирландски яхнии :)

    Хрис, тя храната на живо изглежда още по-вкусно, а фотоапаратът е просто продължение на този, който снима и благодарение на когото има такива страхотни снимки :) Умение му е майката :)


  5. иначе апарата е canon 400D или digital rebel xti. :)


  6. Ммм, как да не му се дояде на човек :) Прекрасна рецепта! :)


  7. здравейте момичета,искам да ви поздравя за рецептата и да ви попитам не са ли мало тези 50 г лукчета


  8. danushka, бяха достатъчно, но разбира се, можеш да сложиш колкото прецениш – както ти е вкусно. не е никак фатално да се разтегнат малко пропорциите. :)


  9. Уххх

    прецаках се да прочета тази рецепта точно днес. Тамън се бях навил да готвя гулаш и пак съм разколебан :)


  10. Looks delicious! If only the recipe was in english


  11. Blagodaria Vi za receptata!
    Pravia go vtori put i si pozvolih da zanesa na susedkata mi 85 god irlandka i ne mojete da si predstavite neinata reakcia, sled kato go opita….
    Shte se naloji da ia prevejdam na angliiski…
    Sujaliavam 4e 4ak sega vi otkrivam, no imate mnogo seriozen privurjenik… viarvaite mi
    Pozdrav ot Chicago


  12. […] оригиналния пост със снимки, направени от Крис и текст, написан от двете […]


  13. Как човек да не си развали диетата при такова кулинарно вълшебство …. ммммм :)


  14. Това ще го пробвам в четвъртък. Работя в едно сдружение, което се занимава с доброволци, а те често пътуват по семинари и обучения в чужбина. За да покажем на останалите доброволци проектите им, организираме някаква културна вечер. Скоро даже имахме вечер на Ботсвана и на Шри Ланка :)) Този четвъртък организираме ирландска вечер.
    Иска ми се да сготвя точно тази яхния, защото като си помисля за нея, устата ми се напълва със слюнка… Мммм… Супер е просто!!! Търсех начин на приготвяне и попаднах тук :)) Много благодаря за рецептата и подробните насоки. Ще ви пиша, като нагостим дошлите :)



Вашият коментар