
Бурания по ловешки
септември 29, 2007Преди няколко години бях безкрайно изненадана да разбера, че бурания може да бъде ястие, приготвено с кисело зеле и боб, или пък с лапад, ориз и кисело мляко. У нас винаги буранията е била салата с гъсто кисело мляко или катък и печени червени чушки.
Като малка, преди почти 30 години нашите ме експедираха непрекъснато в Ловеч, където ме гледаше прабаба ми Станка, тъй като баба ми и дядо ми още работеха. Задачата да приготви обедите се падашe на баба Станка, която умееше да приготвя куп вкусни неща, и знаеше хитрини, които аз до ден днешен използвам. Едно от нещата, което всички обичаха през лятото беше буранията, но прабаба ми я приготвяше само като донесяха отнякъде катък или биволско кисело мляко, защото не можело с рядко мляко, а както някои може би помнят, по онова време имаше един вид кисело мляко в магазина, най-често рядко и воднисто (как се избираше мляко в стъклено бурканче е тема на един друг разговор, добре че не ми се налага вече да прилагам техники за избиране на мляко, бира без утайка и какво ли още не). Много често ядяхме буранията като основно ястие, с няколко филии топъл хляб и до ден-днешен като ми замирише на печени червени чушки, се пренасям в късното лято в Ловеч, където прабаба ми, несвикнала на тесни пространства – тъкмо ни бяха съборили къщата, печеше чушки на котлон на балкона.
Затова и кръстих буранията „по ловешки“, а необходимите продукти са:
половин килограм червени чушки
едно бурканче биволско кисело мляко (на Пършевица е 300 мл)
3-4 скилидки чесън
магданоз
олио
сол
Чесънът се счуква с малко сол в хаванче и се добавя към киселото мляко. Прибавя се и нарязания магданоз и няколко капки олио. Сместа се разбърква добре и се изсипва върху опечените и нарязани чушки, докато са още топли.
Така приготвенято ястие има нужда само от 1-2 филии топъл хляб, а апетитът се увеличава с яденето.
М.
пък аз изобщо не знам какво значи „бурания“, нито как му викат на това ястие, но му слагам и няколко нарязани ореха, освен изброените по-горе продукти. много е хубаво наистина. :)
Звучи страхотно! Дали да не взема утре да изненадам майка, че тя има нещо общо с Ловеч :-)
Това ми е едно от любимите ястия :) Орехите са добра идея, ще взема да пробвам.
Bulgariana, надявам се, че майка ти е харесала буранията :)
Буранията стана направо чудесна. Майка наистина се зарадва много, знае го от „едно време“ :-) а в момента тъкмо пече чушки за лютеница та съвсем пасна :-) благодаря за рецептата!
Пак си направих бурания :-) сложих и малко орехи… ох, вкусна работа си е това!
Много се радвам, че ви харесва:) И аз обожавам. Сестра ми днес омърмори света да и направя.
Интересно! Аз пък от малка ям бурания в Пловдив, приготвена от баба ми. И представлява кисело зеле с ориз! На други места съм срещала бурания да казват на кисело зеле с боб. Но винаги свързано с кисело зеле.
Тази бурания обаче също си заслужава пробването!
Това го има в шуменско, но там не му викат така. А пък във Вършец само мойта майка прави печен пипер с кисело мляко, естествено защото е от шуменско :)
Ирина, това с буранията винаги ми е било много интересно, не бих се учудила, ако означава нещо като „бърканица“, която се приготвя от каквито продукти има.
много вкусно! даже и на следващия ден от хладилника. много хубав кулинарен блог – благодарение на вас започнах да готвя. Майка ми се притеснява по-малко, че „няма да има кой да ме вземе“. Пицата също е страхотна!
Много се радвам за благотворния ефект на блога :)))))
А моята баба от Голямо Конаре, Пловдивско, нарича „бурания“ една супа с кисело зеле, праз и ориз…?!
Аз някой ден ще събера всички рецепти, на които им викат „бурания“.
Здравейте Крис и Маги, аз имам блед спомен от детството за „бурания“, но тя съдържаше: сухи чушки, скилидки чесън, яйца, брашно, кисело мляко,
и какво друго вече не помня. Тогава ми се стори фантастична на вкус. Става въпрос за началото на 60-те години на ХХ век, правеше я баба ми.
Тя беше от плевенско, село Изгрев. С изброените от мен продукти би могло да се спретне една манджа, но дали ще има автентичен вкус, нямам представа. Поздравления за nojivilichka, всичко е супер, успехи!!!
Бат`Ицо
Kato malka za parvi pat q qdoh vav Vidrare, tam pak i kazvat „krutma4“.
Pravi se po sa6iq na4in, no moje da se pravi i sas zeleni 4u6ki. Sa6o stava razko6na. Az i slagam zehtin.
Крутмач – много интересно, по принцип на някои места така наричат катъка, а бурания с катък пък колко е вкуснооо :)
мойта баба е от Ловешко, нейната бурания е още по-интересна и вкусна, към споменатите по-горе продукти се добавят и варени яйца…… хмм става невероятна!Понякога добавям и малко майонеза и естествено магданоз и копър. ОПИТАЙТЕ ТАКА!
В село Дренов мойта баба Иванка Илиева правеше бораниятя със изсушени червени чушки ,които се сваряваха и след това се отделяше месеста част от ципата .Месеста част се запържва с олио или масло заедно с яйце/а и малко червен пипер и после се залива с киселото мляко подправено с чесън.Едно от много вкусните ястия от моето детство,а за десерт „бял мъж“.