h1

Бурания по ловешки

септември 29, 2007

burania.jpg

Преди няколко години бях безкрайно изненадана да разбера, че бурания може да бъде ястие, приготвено с кисело зеле и боб, или пък с лапад, ориз и кисело мляко. У нас винаги буранията е била салата с гъсто кисело мляко или катък и печени червени чушки.

Като малка, преди почти 30 години нашите ме експедираха непрекъснато в Ловеч, където ме гледаше прабаба ми Станка, тъй като баба ми и дядо ми още работеха. Задачата да приготви обедите се падашe на баба Станка, която умееше да приготвя куп вкусни неща, и знаеше хитрини, които аз до ден днешен използвам. Едно от нещата, което всички обичаха през лятото беше буранията, но прабаба ми я приготвяше само като донесяха отнякъде катък или биволско кисело мляко, защото не можело с рядко мляко, а както някои може би помнят, по онова време имаше един вид кисело мляко в магазина, най-често рядко и воднисто (как се избираше мляко в стъклено бурканче е тема на един друг разговор, добре че не ми се налага вече да прилагам техники за избиране на мляко, бира без утайка и какво ли още не). Много често ядяхме буранията като основно ястие, с няколко филии топъл хляб и до ден-днешен като ми замирише на печени червени чушки, се пренасям в късното лято в Ловеч, където прабаба ми, несвикнала на тесни пространства – тъкмо ни бяха съборили къщата, печеше чушки на котлон на балкона.

chushki.JPG

Затова и кръстих буранията „по ловешки“, а необходимите продукти са:
половин килограм червени чушки
едно бурканче биволско кисело мляко (на Пършевица е 300 мл)
3-4 скилидки чесън
магданоз
олио
сол

chesyn-2.jpg

Чесънът се счуква с малко сол в хаванче и се добавя към киселото мляко. Прибавя се и нарязания магданоз и няколко капки олио. Сместа се разбърква добре и се изсипва върху опечените и нарязани чушки, докато са още топли.

Така приготвенято ястие има нужда само от 1-2 филии топъл хляб, а апетитът се увеличава с яденето.

М.

Advertisements

17 коментара

  1. пък аз изобщо не знам какво значи „бурания“, нито как му викат на това ястие, но му слагам и няколко нарязани ореха, освен изброените по-горе продукти. много е хубаво наистина. :)


  2. Звучи страхотно! Дали да не взема утре да изненадам майка, че тя има нещо общо с Ловеч :-)


  3. Това ми е едно от любимите ястия :) Орехите са добра идея, ще взема да пробвам.
    Bulgariana, надявам се, че майка ти е харесала буранията :)


  4. Буранията стана направо чудесна. Майка наистина се зарадва много, знае го от „едно време“ :-) а в момента тъкмо пече чушки за лютеница та съвсем пасна :-) благодаря за рецептата!


  5. Пак си направих бурания :-) сложих и малко орехи… ох, вкусна работа си е това!


  6. Много се радвам, че ви харесва:) И аз обожавам. Сестра ми днес омърмори света да и направя.


  7. Интересно! Аз пък от малка ям бурания в Пловдив, приготвена от баба ми. И представлява кисело зеле с ориз! На други места съм срещала бурания да казват на кисело зеле с боб. Но винаги свързано с кисело зеле.

    Тази бурания обаче също си заслужава пробването!


  8. Това го има в шуменско, но там не му викат така. А пък във Вършец само мойта майка прави печен пипер с кисело мляко, естествено защото е от шуменско :)


  9. Ирина, това с буранията винаги ми е било много интересно, не бих се учудила, ако означава нещо като „бърканица“, която се приготвя от каквито продукти има.


  10. много вкусно! даже и на следващия ден от хладилника. много хубав кулинарен блог – благодарение на вас започнах да готвя. Майка ми се притеснява по-малко, че „няма да има кой да ме вземе“. Пицата също е страхотна!


  11. Много се радвам за благотворния ефект на блога :)))))


  12. А моята баба от Голямо Конаре, Пловдивско, нарича „бурания“ една супа с кисело зеле, праз и ориз…?!


  13. Аз някой ден ще събера всички рецепти, на които им викат „бурания“.


  14. Здравейте Крис и Маги, аз имам блед спомен от детството за „бурания“, но тя съдържаше: сухи чушки, скилидки чесън, яйца, брашно, кисело мляко,
    и какво друго вече не помня. Тогава ми се стори фантастична на вкус. Става въпрос за началото на 60-те години на ХХ век, правеше я баба ми.
    Тя беше от плевенско, село Изгрев. С изброените от мен продукти би могло да се спретне една манджа, но дали ще има автентичен вкус, нямам представа. Поздравления за nojivilichka, всичко е супер, успехи!!!
    Бат`Ицо


  15. Kato malka za parvi pat q qdoh vav Vidrare, tam pak i kazvat „krutma4“.
    Pravi se po sa6iq na4in, no moje da se pravi i sas zeleni 4u6ki. Sa6o stava razko6na. Az i slagam zehtin.


  16. Крутмач – много интересно, по принцип на някои места така наричат катъка, а бурания с катък пък колко е вкуснооо :)


  17. мойта баба е от Ловешко, нейната бурания е още по-интересна и вкусна, към споменатите по-горе продукти се добавят и варени яйца…… хмм става невероятна!Понякога добавям и малко майонеза и естествено магданоз и копър. ОПИТАЙТЕ ТАКА!



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: