h1

Запечени картофи и моркови с бяло вино, зехтин и чесън

декември 22, 2009

Идея си нямам как някои храни са успели да си извоюват названието „зимни”, „летни” и така нататък, но явно печените картофи и моркови влизат в първата група, въпреки че тези корени се ядат през цялата година. Някак си при вида на тава, от която излиза ароматна пара на кълба човек не може да не си представи сняг, бумтяща печка и чаша вино (колко подходящо с падналия тези дни сняг, дето пак ни изненада).

А и колкото и семпло и добре познато ястие да са, печените картофи винаги намират някоя нова подправка, с която да придобият съвсем различен вкус, като явно подмолната им цел е да направят всичко възможно, за да не бъдат напъдени от кухнята.

В интерес на истината тези дни, вероятно по силата на Провидението попаднахме на още няколко рецепти за картофи със съвсем изненадващи съставки и добавки и сега ни предстоят сериозни емпирични, полеви изследвания в кухнята, като всички резултати ще бъдат внимателно анализирани и споделени тук. Само дано не стане като с експериментите на средновековния алхимик, който в старанието си да получи злато и философски камък от оборска тор се оказал накрая с опърлена брада и унищожена лаборатория.

Тези картофи обаче, които ще опиша малко по-долу дойдоха заедно с няколко перфектни пържоли на тиган, салата с тиква и няколко чаши каберне, съвсем според сезона и радостта/бедствието, който както иска да тълкува снега и студа.

Снимка на готовите картофи няма, както се забелязва, за което молим да ни извините. В момента, в който видяхме картофите, забравихме за снимки, бяхме твърде съсредоточени в скоростното им сервиране и изяждане

Необходими продукти:

1 килограм средни до дребни картофи
4-5-6 моркова
една глава чесън
1 чаша бяло вино
зехтин
пипер смес
сол

Най-добре е да вземем по-дребни картофи, за да можем да ги нарежем на четвъртинки, но всъщност всеки може да ги нареже както си иска – на кръгчета или на осминки. Би било чудесно да има избор и човек да може да си купува например червени картофи, лилави моркови и раирани домати, но явно този вид земеделие скоро няма да си намери място у нас. А ние пък съвсем сериозно се замисляме за градина, в която да отглеждаме стари, немодифицирани сортове (на английски heirloom) плодове и зеленчуци. Но всяко нещо по реда си.

Да продължим с рецептата – нарязваме и морковите на продълговати пръчици, и ги изсипваме при картофите в тавичка, постлана с намаслена хартия за печене.

Взимаме една голяма глава чесън, на която отрязваме горната част, така че при печене да пусне целия си аромат, поставяме и нея в тавичката, поливаме добре със зехтин и чаша бяло вино, насоляваме и напиперяваме на вкус.

Поставяме фолио върху тавата и прилепваме краищата му плътно по ръба на съда, за да могат зеленчуците да се задушат добре.

Печем около 45 минути на около 220 градуса, като накрая оставяме картофките да се зачервят без фолио и готово – имаме прекрасна гарнитура!

13 коментара

  1. О,разкошни картофки и като добавим пържолките-красота:)Весели празници,момичета:)


  2. Чудно! Аз обичам да ги подправям и с мадраско къри – стават чудно жълти и ароматни.


  3. Аууууу, страх ме хвана… От кантара :)


  4. ЕЕЕЕЕ, съвсем ще си съсипя фигурата :)


  5. Странно е как едно толкова протичко ястие може да бъде толкова безумно вкусно! А тези картофи наситина са перфектната гарнитура за перфектната пържола. Изпитано ;)))


  6. напоследък в халите има червени картофи.


  7. a probvali li ste s malko zahar-zaradi morkovite…po tozi na4in stava i 4udesna planka za pile


  8. аз го ям това за основно ядене :) просто обожавам картофи и моркови – най-най-любимите ми зеленчуци.


  9. […] 24/01/2010 Запечени картофи и моркови с бяло вино, зехтин и чесън […]


  10. […] Запечени картофи и моркови с бяло вино, зехтин и чесън […]…


  11. Добавете към всичко това малко пресен розмарин и пак опитайте! Вълшебен вкус…….


  12. Вариант на тази рецепта и аз правя отдавна. Каквото и да добавиш – винаги се получава. Искам да споделя с Вас една „универсална гарнитура“ която научих преди 20 години. Картофи – средни по размер, ако са големи срежете на две, по желание се обелват или не и се сваряват на пара. Ако не са обелени, направето това сега. Подходяща по размер тава се намазва с малко мазнина – за предпочитане масло. Картофите се нареждат един до друг. Можете леко да ги посолите, ако предпочитате повече сол. Върху всеки се поставя по едно чаена лъжичка майонеза, щипка черен пипер и чаена лъжичка настърган кашкавал. След това, ако няма да се ядат веднага се покриват с домакинско фолио и се оставят в хладилника. Около 20-30 мин преди да се поднесат се изваждат от хладилника, маха се фолиото и се запичат в предварително загрята на 220 градуса фурна докато кашкавалът се зачерви (около 15 мин). Поднасят се с тавата горещи, като предястие или гарнитура към всякакво месо.


  13. Правя нещо подобно, но слагам и едро нарязани 2-3 гл лук. Ако нямам вино – заменям със зеленчуков бульон. Пека в плик за печене и стават муци – запеченки отгоре



Вашият коментар