h1

Кекс с крема сирене и маково семе

май 7, 2007

poppycake.jpg

Този кекс идеално се връзва с нашумялата напоследък супер шарлатанска реклама на новия хляб „Бонус“ с конопено семе. Рекламата няма начин да не сте я видяли, но ако случайно не сте тук и сте пропуснали снимките в нета, е картинка на листо марихуана, а зад нея силует на полицай, зачеркнат с голям червен кръст, а отдолу на всичко това пише „Happy Bread“. Ми ако 7% конопено семе, което в този вид няма никакви наркотични свойства, прави един хляб „Happy“, значи този кекс си е щастлив и той, бая маково семе сложих…Няма какво да се чудя защо вчера бях в такова добро настроение. Ето как да постигнете и вие това:

Продукти:

2 пакетчета крема сирене
1 ч.ч. кафява захар (в краен случай, бяла)
2/3 ч.ч. масло (не маргарин)
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
4 яйца
1-2 пак. ванилия
1/4 чаша маково семе
малко топла вода или мляко

Извадете яйцата и маслото от хладилника да се отвърнат за около 30 минути на стайна температура. После с миксер на ниска степен разбийте крема сиренето и маслото докато станат еднородна маса. Прибавете захарта постепенно, бъркайки с миксера, така че да се получи пухкав крем. Бъркайки, прибавете яйцата едно по едно. После прибавете ванилията и маковото семе, което преди това сте накиснали замалко в затопленото мляко. Накрая прибавете и брашното, смесено с бакпулвера и разбъркайте отново с миксера, така че да се получи гъста смес. Сместа се изсипва във форма за кекс, а за да не залепне е по-добре да използвате хартия за печене. Намира се лесно в по-свестните супермаркети и магазини за домашни потреби и спестява много търкане на нетефлонови съдове. Пече се в предварително загрята фурна на 180 около час. За да проверите дали е готов кекса, боднете го с клечка за зъби в средата – ако я извадите без трохи, значи е добре опечен. Добре е да се реже след като изстине напълно.

poppy-cake2.jpg

Ми…яжте си и да не ви пука за калориите, това все пак е „happy“ кекс. ;)

Advertisements

24 коментара

  1. Бре, звучи много интересно, не съм срещала такава комбинация досега. Някой да е пробвал солените кексове по рецепти на Sophie Dudemaine? Препоръчвам ги, макар аз лично да имам проблем накрая с ужасно лепкавото тесто. И пак да питам – дали не се е пробвал някой с прехваления хляб от NY Times рецептата?


  2. за sophie dudemaine чувам за пръв път, признавам си, но ще я разуча. :)
    а каква е тази рецепта от NY Times? аз ще я пробвам веднага – щом са въглехидрати, аз съм първа, хахаха. :))


  3. S.D. напрви бум с една книга за кексове (сладки и солени). Само дето са на френски рецептите. Ето го хляба: http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html?ex=1320642000&en=d5976d62a4577548&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss
    Не съм го пробвала, защото още не мога да измисля в какво да го пека. И си карам на кексове :)


  4. мерси! магдалина е по френската част, ще и кажа да разучи случая. :)

    а този хляб наистина изглежда вкусен, но това със съда с капак си е проблем. може би става да се пече в гювеч, да речем, и с фолио отгоре, вместо капак? не знам. ще взема да го пробвам. имам една йена в нас, която не е много голяма, но може да намаля пропорциите наполовина.


  5. Аз четох по форумите доста за пустата му съдина и според общото мнение нищо керамично или стъклено не вършело работа – акумулирали топлина различно от метала, а и можело да се пукне понеже се нагрява предварително. На мен ми се чини, че кората само май няма да е същата, ама знам ли …
    А за S.D. – имам книгите на .pdf – ако ги искате – казвайте.


  6. Това ще го пробвам непременно, въпреки, че сега съм се отдала на пролетен глад. Между другото, на рд-то се натъпкахме със шоколадови space cookies по рецепта на Цара. Ако няма опасност да ви съдят за популяризиране на тревата, ще ви я пратя.:) Бяха вкусни и допълнителните ефекти блестящи. Една позната от лакомия преяде и сновя в несвяст 2 часа из жилището. Единствения недостатък на тревните сладки е, че ефекта се проявлява след час-два и ефекта в най-добрия случай е поне още два часа, в най-лошия може и за ден да се зомбираш.:)

    manul, aз искам, искам, книгата, моля. Ако не е проблем, моля да ми я пратиш на turshia@gmail.com . Поздрави!


  7. ОК, сега ще се разтърся за файловете с книгите и пращам. Рецептата за бисквитките – засега не, мерси :) Подозирам, че ще се вкарам в беля с тях и ще ме карат да ги правя често :) Уф, и аз гладувам, ама май за тоя дето клати гората.


  8. Manul, ще се радвам, ако ми пратиш книгите Sophie Dudemaine. Аз обичам много солени кексове :) Като бях малка, майка ми правеше кекс със сирене. Мейлът е magdalinaguenova@yahoo.com.
    Мерси предварително :)
    М.


    • Здравейте!Минало е доста време откакто сте коментирали тук, но все пак да попитам дали е възможно да ми изпратите книгата с кексове на Sophie Dudemaine. Много благодаря :)


      • Ама и аз съм намерила къде да попитам……


  9. Аз съм в цикъл, всичко ми е простено! Тука има само Филаделфия, кажете колко грама крема сирене се слага! Мога ли да го пека в йена?


  10. йо! слагат се 250 гр. крема сирене, филаделфията ще ти свърши супер работа. и не виждам що да не може и в йена да се пече. само формата ще е по-различна, но много важно.


  11. Стана супер, точно като на картинката! :)


  12. nanka ne… kono keiki no iro ha… sonani kin iro jaa nai, ne. nande kana? aji ha? poppisiido desune? sono igai?? kikitai!!


  13. майка ми вече два пъти го прави, след като я „абонирах“ да ви чете ;; страхотен е. макът е разковничето. подозирам, че ще стане нещо като кекса на баба. надявам се, че няма да си търсите правата :> мерси, нож и виличка

    п.п. и мен ме развълнува рецептата за space cookies. ще съм благодарен да я разбера, пък и току виж не съм я спестил само за себе си и след време да има нещо като веселите сладки на баба :>


  14. И аз го спретнах тоя кекс, върхът стана.
    Нямах крема (филаделфията ми се струва скъпа( сложих извара т.е кварк , но другото си беше точно, и времето и пропорциите сте ги преценили по швейцарски, всичко си стана точно както сте си го написали, супер сте


  15. И аз го направих този кекс. Стана много вкусен, но отвътре е малко тиклав. Къде съм сбъркала?


    • здрасти! предполагам, че тиклав значи нещо като клисав. ако е така – може да се е получило от печене в твърде загрята фурна и да се е опекъл отвън, но не и отвътре. просто предположение.


  16. […] съм си всички любими морски рокли. Направих кекс с точки за закуска на път. И нямам търпение да дойде […]


  17. Привет,
    Много ми харесва рецептата и затова вече за 2-ри път я правя. Но и двата пъти не става както трябва, а спазвам всички дозировки според рецептата. И при двата пъти кексът се надува , дори се напуква отгоре, но вътре стои леко суров. Втория път дори го пекох един час и 10 мин и пак остана леко сбит. От какво може да се получава този проблем според вас?
    Благодаря предварително за отговора.
    Хубава вечер :))


  18. Здравейте, Този сладкиш е един от любимите ми и го правя вече много пъти. Последният не успях да открия маково семе, но разполагах с пресни боровинки. Получи се също много приятно.


  19. ehaaa ili shte trqbva da eksperimentiram da go napravq tova ili da nakaram baba da go spretne =]


  20. Ot kide moga da namerq makovo seme za sladkish?


    • В по-големите вериги магазини. Аз си го взимам от Кауфланд – 1 пакет от 250 гр. ако не се лъжа струваше ок. 2.60-70.



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: