h1

Карамелизирани лукчета

януари 7, 2008

dsc00655.jpg

В моето детство софийската ми баба беше много активна и ангажирана с различни „обществени дела“ и поради тази причина дядо ми беше принуден често да си готви сам. Най-любимато му ядене беше лучена манджа от арпаджик с чушки и домати и аз много обичах да си хапвам от нея. Тогава развих особено чувство към дребния лук, готвен под най-различни форми – в гювеч със сърнешко или просто на „лучена манджа“.

На мен обаче винаги ми се е виждало адски сръткаво да изчистя цяло кило арпаджик, но скоро попаднах на страхотна рецепта за карамелизирани дребни лукчета и реших да се прежаля. Определно си заслужаваше, а пък и те станаха чудесно допълнение към едно много вкусно телешко, за което ще пиша в най-скоро време.

За целта са ни необходими:


половин килограм арпаджик или дребни лукчета
4 лъжици захар (аз използвах демерара)
зехтин
червено вино
балсамиков оцет
розмарин
дафинов лист
сол

За да се изчисти лесно лука, се поставя във вряща вода за не повече от минута, след което веднага се вади и се слага в съд с ледена вода. После е необходимо само с нож да се изрежат горния и долния край и люспите сами падат. Е, все пак е доста досадно занимание, но е много по-лесно, отколкото да се бели небланширан.

След като се изчистят всички лукчета, се поставят в тенджерка. Добавят се 2 супени лъжици зехтин, 1 чаена чаша вода, четири лъжици захар, един дафинов лист и розмарин. Най-хубаво е розмаринът да е пресен, но за съжаление у нас този сезон е невъзможно да се намери, въпреки че може би ако се гледа в саксия, ще има целогодишно (за съжаление босилека ни геройски загина).

dsc00642.jpg

Всичко това се оставя на среден огън, докато изври водата, като ако лукът не е достатъчно уврял, се добавя още вода. Когато лукчетата намекнат и покафенеят леко, а всичката вода е извряла и захарта е почнала да се карамелизира се добавят половин чаша червено вино, 4-5 супени лъжици балсамиков оцет и съвсем малко сол. Оставя се да поври още 2-3 минути.

Карамелизираните лукчета могат да се поднасят студени, като стават страхотна гарнитура за всякакво червено месо – телешко, агнешко и свинско. Могат да придружават и пуешко, изобщо те са универсално допълнение към всякакви ястия, а могат да се консумират и като мезе или предястие заедно с червено вино.

М.

13 коментара

  1. може ли вместо захар да се ползва мед?

    а пресен розмарин, тази година, намираме на пазара Ситняково и в Хит. ако имаш път ..


  2. Мерси за информацията!
    А за меда – предполагам, че ще стане, в крайна сметка трябва всичко да се пробва :)


  3. Просълзиха ми се очите от удоволствие… Непременно ще го опитаме.


  4. и в метро има пресен розмарин и разни др. интересни подправки.


  5. мммммм, страхотно звучи и изглежда… дано и на вкус е така :)


  6. На вкус определено е по-добре даже отколкото на вид :) И пак мерси за информацията за пресните подправки, на нас Метро ни е малко далече, но в случай на нужда ще знаем къде да отидем.


  7. […] сотирани гъби и лукчета. Моят избор за гарнитура бяха карамелизирани лукчета и варени картофи, нарязани на половинки, необелени и с […]


  8. Това звучи прекрасно. Непременно ще пробвам. Има всички шансове да стане любима рецепта.


  9. Това беше първото нещо в живота ми, което си сготвих (пържените на яйца не и принцесите не се броят). Смятам, справих се задоволително, макар да имаше няколко неочаквани проблеми:

    – Взех твърде дребен лук и ми се еба мамата докато го изчистя
    – „Слага се розмарина…“ КОЛКО розмарин?
    – Май прекалих със захарта и као охладих всичко стана бая лепкаво

    Като изключим това, хапнахме с удоволствие :) Благодаря!


  10. Както писах по-горе – очаквах много от тази рецепта. И очакванията ми се оправдаха.
    Веднага я прибавям към любими рецепти.


  11. ОООО,ЗВУЧИ МН.МН. ДОБРЕ ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМРНО НО НЕ СЕГА.НА ДИЕТА СЪМ.ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ „ШАНТАВИ „НЕЩА


  12. […] се почистват бързо и лесно по технология, описана в тази рецепта) за около 5-10 минути, докато придобият златист цвят. […]


  13. Станаха много вкусни! Благодаря за идеята :)



Вашият коментар