Еврейски ябълков сладкиш
октомври 27, 2008Ябълките са на пазара целогодишно, но като че ли изглеждат най-истински и ароматни през есента, когато са си в сезона. Нямам ябълкова градина, та да се чудя всяка есен какво да ги правя всичките тези ябълки, макар и понякога тайно да си мечтая да зарежа офиса и да се отдам на микро земеделие, хехе. Дори и така, само като минавам покрай отрупаните с червено-златисти ябълки сергии есенно време, ароматът им ме замайва и кара фантазията ми да работи.
Разбира се, ябълките могат да се оползотворят всякак. Най-лесното е да направите ябълков сладкиш, както направих и аз. Рецептата за този сладкиш не я научих в Израел, а от Деб – тук може да намерите увлекателната и статия и да научите историята на сладкиша.
Сладкишът става лесно, а резултатите са неподозирано впечатляващи, особено на втория или третия ден, ако е останало нещо дотогава.
Продукти:
(Дозата е наполовина и рецептата е с известни разлики от оригинала)
3 средно големи ябълки
1 супена лъжица канела
3 супени лъжици кафява захар
1.5 чаена чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. олио (може да се смеси 50/50 олио и масло)
1 ч.ч. захар
сок от половин портокал
1 ванилия
2 яйца
1/2 ч.ч. орехи
Ябълките се обелват и нарязват на кубчета, след което се смесват със захарта и канелата и се оставят да изчакат тестото да стане готово.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта в голяма купа. В отделен съд се смесват мазнината, портокаловия сок, ванилията и захарта, след което се разбъркват заедно със сухата смес. Прибавят се яйцата едно по едно и се разбърква добре. Половината смес се изсипва на дъното на намаслена форма за кейк (правоъгълна или кръгла). Върху нея се слагат ябълките с канелата, а отгоре – другата половина от сместа.
Пече се на 180 градуса около час – готово е, когато по вилица или клечка за зъби, с която сте проболи сладкиша в средата, излязат без полепнали трохи.
Неслучайно казах, че този сладкиш е най-хубав на втория или третия ден – канелата и ябълките разгръщат аромата си и превръщат този наглед най-обикновен сладкиш в нещо запомнящо се. Имайте търпение. :)
става добре и с настъргана тиква
от rahenna октомври 27, 2008 at 8:05 pmОрехите кога се добавят? Към ябълковата смес или към сухата или поръсваш сладкиша с тях?
Довечера ще го правя този сладкиш, честна дума :) Точно погледнах да сверя дали имам всички продукти. Последните снимки ме подлудяват, толкова вкусно изглеждат :) Голяма съм лакомия…
от Антония октомври 28, 2008 at 3:24 pmАнтония, предполагам че е ОК да се добавят съвсем в края, към готовата „мокра“ смес. И благодаря за милите думи. :)
от nojivilichka октомври 28, 2008 at 4:23 pmтоку -що го изпекох;така добре ухае ,че едва ли ще остане до утре-благодаря
от danushka ноември 1, 2008 at 12:53 pmкакво значи 1/2 олио.1/2 литър олио?
от kateto ноември 2, 2008 at 9:26 amkate, oops! :) чаена чаша, разбира се. може и 1/2 литър, но тогава рецептата ще се измени чувствително. мерси за бележката, ще поправим веднага.
от nojivilichka ноември 2, 2008 at 3:10 pmВ момента се пече. Ще ви кажа какво се е получило :)
от Мартин януари 10, 2009 at 2:23 pm:)))) стана страхотен сладкиш…
от toni януари 14, 2009 at 11:44 pmпо рецепта има орехи, но не е описано кога се слагат…. аз ги сложих най- накрая….. също се оказа че 3 ябълки са множко като пълнеж и независимо, че перфекто се беше изпекъл сладкиша …. малко се поразпадна…. при изваждането му от формата за кекс….. и направо се наложи да се ползват лъжички………. моля за уточнения, тъй като сладкиша е фантастичен като вкус
toni, на мен не ми бяха много ябълките. може би са били твърде големи? относно орехите – накрая е ОК, и ние така направихме. :)
от nojivilichka януари 17, 2009 at 4:23 pmТестото стана много гъсто – така ли трябва да е? 1.5 чаши брашно е 1 1/2 ли? И ябълките наистина дойдоха много. Сега го чакам да се изпече да го видим…
от Вили май 7, 2009 at 6:06 pmОт първи път сладкиша стана невероятен… ароматен, сочен, сладък … :)!
Мерси ви много за рецептата.
от kia78 септември 28, 2009 at 2:12 pmТъкмо хрупам един такъв сладкиш. Мляс! :) Чудесна рецепта! И чудесен блог :)
от Руми октомври 15, 2009 at 1:14 pmСтрахотен е … правих го няколко пъти, но с брашно „грахам“ става ммммммммм… Мерси за чудната рецепта.
от Mariya октомври 15, 2009 at 7:42 pmО, това ще го пробвам още утре, дори може и по-късно довечера, ако ме оставят на мира. Тъкмо имам няколко събрани нападали из двора ябълки, които не са много добри за друго. Благодаря!
от Василена октомври 18, 2009 at 8:30 pmИ аз да ви похваля. (ама не знам дали заслужавате с това дълго отсъствие). Стана страхотен сладкиш, не очаквах чак такъв богат вкус (а съм хапнала само едно ъгълченце). Благодаря! И няма ли да се завръщате, че пространството осиротя без вас?
от taralejkite октомври 28, 2009 at 12:54 amммммм
посветих съществена част от деня на тази рецепта, и на онази с портокаловите корички и шоколада (видях ги сутринта и страшно исках да изпробвам всичко час по-скоро)
уникално забавление, страхотна умора, творенията – прекрасни поне на вид, чакам любимия да видим и реалния резултат какъв е :)
за съжаление не ми стигнаха силите за дюлите с локум и орехи, но и утре е ден :)
благодарности за интересните и красиви идеи!
от migal ноември 12, 2009 at 8:48 pmБлагодаря за страхотната рецепта! Сладкишът стана превъзходен и едва ли ще устиска два дена, за да видим как ще се измени вкусът му :)
от Поли януари 10, 2010 at 2:55 pmСтана страхотен сладкиш
от Anjela Krasteva Ivanova декември 12, 2011 at 9:59 pmМомичета,
от Aneliq Yaneva декември 14, 2011 at 12:48 pmне знам защо се отказахте от този блог, но вие ми върнахте вярата :) Няма нещо , което да съм пробвала от вашите рецепти и да не е станало..Благодаря ви още веднъж !
За втори път го правя.Тестото е не просто гъсто,а ужасно гъсто и лепкаво като туткал.Почти съм сигурна,че в рецептата е пропусната течност,най-вероятно мляко.Иначе миналия път стана вкусен сладкиша,сега удвоих дозата и ще видим….пече се .Няма ли еврейки,които познават рецептата…да кажат дали има пропуск.
от Валентина Драганова ноември 28, 2015 at 1:41 pm