h1

Еврейски ябълков сладкиш

октомври 27, 2008

Ябълките са на пазара целогодишно, но като че ли изглеждат най-истински и ароматни през есента, когато са си в сезона. Нямам ябълкова градина, та да се чудя всяка есен какво да ги правя всичките тези ябълки, макар и понякога тайно да си мечтая да зарежа офиса и да се отдам на микро земеделие, хехе. Дори и така, само като минавам покрай отрупаните с червено-златисти ябълки сергии есенно време, ароматът им ме замайва и кара фантазията ми да работи.

Разбира се, ябълките могат да се оползотворят всякак. Най-лесното е да направите ябълков сладкиш, както направих и аз. Рецептата за този сладкиш не я научих в Израел, а от Дебтук може да намерите увлекателната и статия и да научите историята на сладкиша.

Сладкишът става лесно, а резултатите са неподозирано впечатляващи, особено на втория или третия ден, ако е останало нещо дотогава.

Продукти:
(Дозата е наполовина и рецептата е с известни разлики от оригинала)

3 средно големи ябълки
1 супена лъжица канела
3 супени лъжици кафява захар

1.5 чаена чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. олио (може да се смеси 50/50 олио и масло)
1 ч.ч. захар
сок от половин портокал
1 ванилия
2 яйца
1/2 ч.ч. орехи

Ябълките се обелват и нарязват на кубчета, след което се смесват със захарта и канелата и се оставят да изчакат тестото да стане готово.

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта в голяма купа. В отделен съд се смесват мазнината, портокаловия сок, ванилията и захарта, след което се разбъркват заедно със сухата смес. Прибавят се яйцата едно по едно и се разбърква добре. Половината смес се изсипва на дъното на намаслена форма за кейк (правоъгълна или кръгла). Върху нея се слагат ябълките с канелата, а отгоре – другата половина от сместа.

Пече се на 180 градуса около час – готово е, когато по вилица или клечка за зъби, с която сте проболи сладкиша в средата, излязат без полепнали трохи.

Неслучайно казах, че този сладкиш е най-хубав на втория или третия ден – канелата и ябълките разгръщат аромата си и превръщат този наглед най-обикновен сладкиш в нещо запомнящо се. Имайте търпение. :)

20 коментара

  1. става добре и с настъргана тиква


  2. Орехите кога се добавят? Към ябълковата смес или към сухата или поръсваш сладкиша с тях?

    Довечера ще го правя този сладкиш, честна дума :) Точно погледнах да сверя дали имам всички продукти. Последните снимки ме подлудяват, толкова вкусно изглеждат :) Голяма съм лакомия…


  3. Антония, предполагам че е ОК да се добавят съвсем в края, към готовата „мокра“ смес. И благодаря за милите думи. :)


  4. току -що го изпекох;така добре ухае ,че едва ли ще остане до утре-благодаря


  5. какво значи 1/2 олио.1/2 литър олио?


  6. kate, oops! :) чаена чаша, разбира се. може и 1/2 литър, но тогава рецептата ще се измени чувствително. мерси за бележката, ще поправим веднага.


  7. В момента се пече. Ще ви кажа какво се е получило :)


  8. :)))) стана страхотен сладкиш…
    по рецепта има орехи, но не е описано кога се слагат…. аз ги сложих най- накрая….. също се оказа че 3 ябълки са множко като пълнеж и независимо, че перфекто се беше изпекъл сладкиша …. малко се поразпадна…. при изваждането му от формата за кекс….. и направо се наложи да се ползват лъжички………. моля за уточнения, тъй като сладкиша е фантастичен като вкус


  9. toni, на мен не ми бяха много ябълките. може би са били твърде големи? относно орехите – накрая е ОК, и ние така направихме. :)


  10. Тестото стана много гъсто – така ли трябва да е? 1.5 чаши брашно е 1 1/2 ли? И ябълките наистина дойдоха много. Сега го чакам да се изпече да го видим…


  11. От първи път сладкиша стана невероятен… ароматен, сочен, сладък … :)!

    Мерси ви много за рецептата.


  12. Тъкмо хрупам един такъв сладкиш. Мляс! :) Чудесна рецепта! И чудесен блог :)


  13. Страхотен е … правих го няколко пъти, но с брашно „грахам“ става ммммммммм… Мерси за чудната рецепта.


  14. О, това ще го пробвам още утре, дори може и по-късно довечера, ако ме оставят на мира. Тъкмо имам няколко събрани нападали из двора ябълки, които не са много добри за друго. Благодаря!


  15. И аз да ви похваля. (ама не знам дали заслужавате с това дълго отсъствие). Стана страхотен сладкиш, не очаквах чак такъв богат вкус (а съм хапнала само едно ъгълченце). Благодаря! И няма ли да се завръщате, че пространството осиротя без вас?
    ммммм


  16. посветих съществена част от деня на тази рецепта, и на онази с портокаловите корички и шоколада (видях ги сутринта и страшно исках да изпробвам всичко час по-скоро)
    уникално забавление, страхотна умора, творенията – прекрасни поне на вид, чакам любимия да видим и реалния резултат какъв е :)
    за съжаление не ми стигнаха силите за дюлите с локум и орехи, но и утре е ден :)

    благодарности за интересните и красиви идеи!


  17. Благодаря за страхотната рецепта! Сладкишът стана превъзходен и едва ли ще устиска два дена, за да видим как ще се измени вкусът му :)


  18. Стана страхотен сладкиш


  19. Момичета,
    не знам защо се отказахте от този блог, но вие ми върнахте вярата :) Няма нещо , което да съм пробвала от вашите рецепти и да не е станало..Благодаря ви още веднъж !


  20. За втори път го правя.Тестото е не просто гъсто,а ужасно гъсто и лепкаво като туткал.Почти съм сигурна,че в рецептата е пропусната течност,най-вероятно мляко.Иначе миналия път стана вкусен сладкиша,сега удвоих дозата и ще видим….пече се .Няма ли еврейки,които познават рецептата…да кажат дали има пропуск.



Вашият коментар