h1

Зехтин с печен чесън и люти чушки

януари 29, 2010

С наближаващия рожден ден на блога, наскоро си дадохме сметка, че Нож и виличка съществува от почти три години. Поглеждайки назад, виждаме най-разнообразни рецепти, които можеха и да са повече, ако бяхме малко по-добре дисциплинирани. Но ето на, Нова година дойде и замина и едва в края на януари се наканихме да пуснем пост.

Януари е месецът на решенията, които обуславят предстоящата година…или поне е месецът на гръмкото им заявяване. Е, ние не сме решили да спираме цигарите, алкохола, храната или каквото там, но ще опитаме да блогваме тук малко по-често. Просто защото ни е адски приятно, а така и така готвим с огромно удоволствие.

Днешната рецепта е доста простичка и незасукана, а не е съвсем и ястие (тук може да се поспори обаче – цяло ястие си става, ако се добавят няколко резена хубав хляб и малко морска сол), но ще ви помогне да приготвите нещо, което ще омагьоса много други ястия – салати, паста или пица, и всичко (солено), което ви хрумне да опечете с малко зехтин. Фината миризма на печен чесън и пикантността на опуканите чушлета придават на зехтина наистина пристрастяващ аромат, без да е твърде силен и натрапчив. Според някои в този зехтин има crack, но вижте съставките по-долу и ще се убедите, че няма такова нещо. Просто зехтин+чесън+люта чушка = здравословна и нескъпа адикция.

Продукти:

2-3 цели глави чесън
2-3 люти чушлета
около половин литър хубав зехтин

Хубавото на тази рецепта е, че е наистина адски лесна. Дори не ни се налага да белим чесън. Отрязваме върха на чесновите глави, колкото да се отворят скилидките.

Заливаме с малко зехтин и печем на 200 градуса докато поомекнат.

Междувременно опукваме няколко люти чушки на котлона, в съвсем old school маниер.

Изливаме зехтина в дълбок тиган или тенджерка и го слагаме да се загрее леко на слаб, колкото чесънът да пусне аромата си за няколко минути.

В добре измит и подсушен вариант поставяме чесъна и лютите чушки и изсипваме зехтина.

Тук, разбира се, може да изберете да добавите и някаква билка, като например босилек или розмарин, или пък пипер, но като почитатели на минимализма, решихме да оставим тревите за друг половин литър зехтин.

Затваряте добре и ето, че имате прекрасен, вкусен зехтин за печене, салати или за добавка към хляб. Чесънът и чушките си пускат аромат и люто с времето, така че зехтинът става още по-добър, когато отлежи малко. Хубаво е да го държите на хладно или в хладилник и да доливате зехтин, когато намалее, за да нямат чесънът и чушките достъп до въздух (тогава мухлясват, а ние не правим рокфор зехтин). Бон апети!

23 коментара

  1. добрият зехтин е в основата на добрата паста :) браво!


  2. Момичета, радвам се, че чета отново нещо прекрасно:) Поздравления :)))


  3. Аз ги правя като накълцам чушките на ситно и пресовам чесъна.


  4. звучи добре – ще се прова:) 10х за идеята.


  5. о, прекрасна рецепта!
    моля ви, пишете по-често!


  6. :: слюноотделяне ::


  7. Много добре! Наистина трябва да се пробва. :)
    Поздрави, Маги.


  8. Ох, по-често и ние искаме, ама с няколко дини под мишница нещо трудно се получава.

    Но се опитваме де :)))


  9. колко вкусно… ще се пробва. поздрави


  10. Екстра рецептичка. Сега ще я изпринтя и да влиза в употреба. Златни сте!


  11. Хе, чудесно!
    Този зехтин прекрасно може да замести масълцето в любимата ми рецепта:
    Препечена филийка
    С масълце и мерудийка
    Та да тропкате хорце
    До стоте!
    :)


  12. Повече от перфектен е за циганска баница :)


  13. Супер звучи, мисля да го опитам. НО този красив буркан, в който сте го сипали не ми се струва много удобен за отсипване на зехтин от него…а в бутилка не ви влязъл чесъна…Идеи?


  14. МММ звъчи много всусно :)


  15. Ах, стана чудесен! И вече почти не остана :-)


  16. Потекоха ми лигите! Обичам и чесън, и чушлета, и зехтин, особено един зехтин – направо е сладък – Артемис, гръцки. Бих използвала от розовата сол – хималайска кристална, защото е много по-полезна от трапезната, която е само натриев хлорид, а хималайската – общо 84 минерала! Чудя се, ако се добавят няколко капки от овкусения с бели труфели зехтин вътре какво ли ще се получи. Също и малко ароматни билки… брррррррр…


  17. Добра рецепта. Експериментирайте смело по тема зехтин и подправки. Но…Момиче, я оправи българския, това ми звучи ужасно. В какъв „добре изсушен вариант“ да налея зехтина? Какъв е този „old school“ маниер на печене на чущлета? За какъв крек става дума? Трогнат съм от поста на Малинка: „овкусения с бели труфели зехтин вътре какво ли ще се получи.“ Кел елеганс! Как аристократично звучи!


  18. Страхотна рецепта! Резултатът е зашеметяващ просто! Сърдечни благодарности за идеята!


  19. аз го направих в обратен варянт-3-4 скилитки чесън,и доста чушлета-доста добре,за които обича по-люто


  20. браво приятелю, ..ще го пробвам, ставам фен на блога


  21. Ето това е точно като за мен. Простичко за изпълнение и същевременно супер вкусно. Пробвах и трябва да ви кажа, че с пекнати пак на котлончето филийки + сиренце + шарена сол това е просто райско.
    Благодаря


  22. Много добра рецепта, придава много хубав вкус на зехтина!


  23. Изпълних рецептата преди две години. Проблем ми беше досега, че не можех да отворя буркана, защото се беше запечатал от самосебеси, но преди две седмици успях :) ЧУДЕСИЯ.



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: