h1

Кейк с Гинес

декември 23, 2009

Не знам дали е от студа и снега навън, но напоследък осъзнавам колко често готвим с алкохол. Само през последната седмица сме използвали поне 4 вида алкохол в различни рецепти и честно казано, колкото и на някои да им изглежда като разхищение, никак не отиде на вятъра.

Всички сме чували за пържоли или пиле с бира, за сос за паста с вино или водка, но за сладкиш с бира, особено тъмна, особено пък стаут като Гинес, не бяхме чували. Оказва се, че подобен вид бира, примесен с шоколад и другите необходими продукти за приготвяне на тесто, което да се понадуе резултира в особено добра комбинация – бирата придава допълнителна дълбочина на вкуса на шоколада и отвежда вкусовите рецептори изцяло в друго измерение.

Рецептата е на Деб от прекрасния и блог Smitten Kitchen и ни стои отбелязана от месеци в очакване да бъде пробвана. Ще ви споделим нашия опит с този така вкусен кейк, който включва известни фалове и неволи. Все пак, кейкът се получи, дори с лека турбуленция, и не остана една трошичка от него. Пробвайте го, няма да съжалявате за „изхабената” бира. ;)

Продукти:

За кейка:

250 мл. Стаут
¾ ч.ч. неподсладено какао
230 гр. масло
2 ч.ч. пресято брашно
2 ч.ч. захар
1.5 ч.л. сода бикарбонат
¾ ч.л. сол
2 големи яйца
2/3 ч.ч. заквасена сметана

За шоколадовата заливка:

170 гр. Качествен тъмен шоколад 70%
6 ч.л. течна сметана (млечна)
¾ ч.л. нескафе

Запретнете ръкави, поемете дълбоко въздух и се простете с чашата бира като я излеете в тиган, загрят умерено, след това добавете нарязаното на кубчета масло и ги оставете да покъкрят леко, докато маслото се разтопи.

Добавете какаото към партито, разбъркайте добре докато се получи гладка смес и я оставете да се охлади леко.

В отделен съд смесете брашното, захарта, содата и солта. Разбъркайте добре. В отделна купа разбъркайте много добре с миксер или на ръка сметаната и яйцата.

Тук е добре да споменем, че яйцата и сметаната е хубаво да са на стайна температура, когато ги ползвате за готвене – така се смесват по-добре.

Добавете уханната бирено-какаова смес към яйцата и сметаната и отново добре докато сместа добие сатенен вид. Добавете сухата смес към получената и разбъркайте с лъжица внимателно, точно колкото да се споят смесите, без да прекалявате. Ако се разбърка прекалено дълго сместа, кейкът няма да бухне.

Изсипете сместа в добре намаслена форма за кейк или в чугунен съд, както направихме ние. Важно е съдът да е добре намаслен, а за всеки случай, ако използвате такъв с гладки повърхности, постелете го с хартия за печене. Казваме го от опит, вярвайте ни. Нашият залепна въпреки щедрото намасляване на формата, леко залепна, така че трябваше да му правим пластична операция после.

Печете около 30-35 минути в загрята на 180 градуса фурна докато мине теста с клечка за зъби (боцвате в средата на кейка и ако излезе чиста, значи е готов).

Деб предлага да се направи и шоколадова заливка на този кейк, което в нашия случай беше особено добра идея тъй като трябваше да прикриваме някои недъзи. За да направите шоколадов ганаш, разтопете шоколада, сметаната и нескафето на водна баня докато получат възтопла и гладка консистенция. Залейте кейкът с него и воала! Имате новаторски, вкусен, пристрастяващ кейк с богат и плътен вкус – идеален като за зимата.

Реклама

11 коментара

  1. Oooo, това ме плени изцяло!


  2. Ох, ужасно. Няма как, трябва да го пробвам. Сбогом, моя талия!


  3. Всичко с Гинес трябва да е прекрасно:)Весели празници:)


  4. Имам спешно питане – а колко масло? Пропуснали сте го при продуктите, явява се чак като почне да се бърка кейкът. А пък аз мислех да почвам да го правя.


  5. ОК, една чаша или 227 гр. масло, намерих си го в Smitten Kitchen. Ще започвам :)


  6. Само да вметна, след като пробвах – кейкът много добре понася по-дълго съхранение, даже „зрее“. Явно понеже е по-мазен и не изсъхва, само му се размесват още по-добре ароматите. Дъхът на бирата се усеща супер след няколко дни. Но свърши :(


  7. Поради липса на Гинес в кварталния супер, изпълних рецептата с тъмна Туборг. Сместа стана супервкусна – но в указаните пропорции е категорично рядка. Към моята добавих 6 с.л. брашно и пак се пече и съхна около 50 минути. С още 5-6 с.л. брашно щеше да стане по-добре и да се опече по-бързо, вероятно.

    За да не залепне, пекох както обичайно печа кексове и хлябове: в добре намаслена тефлонова (кексова) форма, поръсена с брашно върху мазнината. След изпичане се оставя да почине 5-10 минути и се обръща върху дъска. Отделя се без никакъв проблем от формата и е перфектен на вид. Чакаме го да доизстине сега и да видим как е опечен на вкус :D


  8. Ето това трябва да направя на баща ми – огромен фен на Гинес :-)
    А освен в Метро, някъде другаде продават ли тази бира?


  9. […] се хапват по-така неща. Да не е шоколадова торта, а да е такава с Гинес. Да не е манджа, а къри. В този конкретен случай беше да […]


  10. […] Кейк с Гинес […]…


  11. Това е невероятен кейк, жалко че чак сега намирам тази рецепта!



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: