h1

Перфектната пържола

декември 21, 2009

Или перфектната свинска пържола, ако трябва да сме точни. Не че не обичаме телешко, дори напротив, но шансът у нас да се намери хубав телешки стек е доста малък (чували сме, че в Метро, например, се намират). Причината за този драматичен дефицит, който ни буди нощем и не ни оставя да спим е, че в България не се отглеждат телета за месо. И поради това, дори малкото видове телешко, което купуваме от магазина обикновено е с доста дъвчаща консистенция и изисква около 3 пъти повече време за готвене от качественото телешко месо.

Не ни се иска обаче да подценяваме свинското и да го караме да изглежда като некачествен заместител на бленуваното телешко. Това съвсем не е така. Добре приготвената свинска пържола е способна да събуди у нас много красиви чувства, а сигурна съм – и у мнозина от вас, а и все пак в България имаме традиции в ценителството на свинското месо и то не бива да бъде пренебрегвано. Особено в зимния сезон. Както и по всяко друго време на годината, де, освен може би август месец.

Свинските пържоли имат много въплъщения, всичките от които са възхитителни – приготвени на скара с апетитен пушен аромат и стилни райета, печени на фурна до крехкост, която граничи с разпадане, или пък приготвени на тиган, с хрупкава коричка отвън и сочни отвътре. Днес ще се спрем на последния метод, с който безотказно и лесно може да приготвите фантастична и сочна пържола. Методът наистина работи, дори за хора като мен, които са отгледани с идеята, че единствената свинска пържола на този свят е сух свински котлет, допълнително изсушен до подметка на тиган. Е, не е нужно винаги да е така. Човек се учи докато е жив. Ще съм завинаги благодарна на Магдалина, която ми показа Пътя. Котлетът не е единственият вид свинско, а методът с тигана не винаги води до сухи пържоли.

Тук искам да спомена един доста важен компонент в успешната формула за пържола на тиган. За нетърпеливите, които не искат да губят време в излишни лирични отклонения и искат да прескочат направо към рецептата, моля, въздръжте се и чуйте какво имам да ви кажа. Струва си, обещавам. Слушате ли внимателно?

Тайната. Е. В. Тигана.

Тайната е в тигана.

Наистина.

Доста време слушах, четох и наблюдавах предимствата на чугунения тиган. Чудех се какво му е толкова хубавото – тиган като тиган, че и тежи ужасно и трябва да се вдига с две ръце. След като се сдобих с един прекрасен Lodge обаче, запях друга песен и сега не искам да се разделям с него.
Никога.

Хубавото на чугунения тиган е следното – разпределя топлината равномерно по целия съд и така храната се сготвя много по-добре; храната не залепва за него; може да разбърквате нещата в тигана направо с вилица, например, и няма риск да го одраскате; ужасно издръжлив е и при правилна поддръжка, се превръща във вечния тиган, който да се предава от поколение на поколение. Разбира се, чугунените тигани имат и добавена стойност – предлага ви една хубава тренировка за стегнати бицепси, а и може да служи като средство за самоотбрана (във филма „Пържени зелени домати” убиха лошия точно с един такъв Lodge като моя).

Но да се върнем на пържолата. Ето как:

Продукти:

1-6 – колкото пържоли ви трябват, но нека да са вратни, моля
малко масло и още малко за накрая
сол
пипер
масло

Загрейте тигана много добре и добавете една чаена лъжичка масло (може и олио, но нека да е наистина малко, колкото да покрие тигана). След като маслото се разтопи, сложете леко посолените и поръсени с пипер пържоли в тигана за по 3-4 минути от едната страна. Каквото и да ви коства, не ги обръщайте преди това, защото целта сега е да се запечатат и да се карамелизират отвън леко.

Просто оставете пържолите, забравете ги и си навийте алармата за след 3 минути.
Обърнете ги за още 2-3 минути от другата страна. На този етап пържолите няма да са съвсем готови, но ще са добре запечатани, което ще ги направи сочни отвътре.

Накрая наредете пържолите в тава, сложете по мъничко масло върху всяка и ги поставете под грила/в горната част добре загрята фурна за 5-15 минути, в зависимост от това как харесвате пържолата си. Тази стъпка помага за сготвянето на месото и им придава допълнителна хрупкавост и аромат.

За завършек на пържолата може да приготвите следния сос, който е съвсем лесен, адски вкусен, и който дава доста балансиран вкус на цялото преживяване.

Продукти:

1-2 чаши добро червено вино
1 ч.л. масло
½ глава лук
2 скилидки чесън
1-2 щедри лъжици хубава горчица
половин връзка ситно нарязан магданоз

В тигана от пържолите загрейте маслото и задушете в него ситно нарязания лук за 4-5 минути на умерен огън. Добавете чесъна, разбъркайте и оставете да се задуши още минута-две. След това добавете горчицата и при непрекъснато разбъркване добавете виното. Оставете да покъкри около минута, за да изври алкохолът от виното, и добавете магданоза. Свалете от огъня и полейте пържолата с него. После ни се обадете да ни кажете, че ни обичате.

47 коментара

  1. Прекрасен пост, почти до сълзи ме докара. Само добавям каничката вино без която вратните пържоли биха се чувствали самотни.

    Но да, Господ здраве да ви дава за рецептата, отивам да си купя добър тиган.


  2. обичам ви :)

    обичам и елегантния ви поетичен изказ :)

    а обичам и пържоли :)


  3. О, колко ви обичам… :)


  4. Мммм, вкусно…
    Класика…


  5. Е, МНООООГО добри бяха – честно :)


  6. Рецептата е превъзходна.А от къде се купуват тези невероятни тигани.


    • чугунени тигани в софия съм виждала в css на последния етаж – там има един доста добър за домакински съдове и всевъзможни джаджи. хубавото е, че има разнообразие от марки и цени. иначе е най-евтино да се поръча от интернет, според мен. в амазон има, а и доставят до бг. :)


  7. От снощи ги чакам тези пържоли/във Фейсбук имаше анонс/и се задавих от преглъщане.Чугуненият тиган е велико нещо и предложението е страхотно:)Весели празници:)


  8. Може ли да ме осиновите?


  9. Супер са чугунените тигани наистина. Амазон обаче не доставят китчън неще до бг (поне чугунени със сигурност, опитвах пролетта). Магазинът в CSS е добър наистина. Аз също имам Logde и много си го обичам, един много рустик (?) такъв.

    И рецептата е една коледна-коледна, ммм.


    • Здравейте, искам да Ви попитам дали
      имате предвид Сити Център София мол CCS mall
      и кой магазин, от Варна съм и бих искала да
      упътя правилно моя приятелка от София.Благодаря Ви.


  10. Ама вие сте невероятни бе , хора , благодаря , благодаря ! Отивам за тиган. Ох, просто сте ,чудесни!


  11. Добре, явно на мен се пада провинциалната чест да задам еретичния въпрос – никак, ама никак ли не е възможно да се използва друг вид тиган? /милост…/


  12. може да се ползва и друг тиган, разбира се, но трябва да се внимава с огъня, защото е по-тънък тигана и може да загори месото. със сигурност ще стане, просто няма да се получи както в чугунен :)


  13. […] и рецепти от родината и извън нея, на български « Перфектната пържола Запечени картофи и моркови с бяло вино, зехтин […]


  14. ей сега ги мятам тия пържоли и ще докладвам после ;)))


  15. чакаме доклад :)


  16. докладът е кратък и ясен: перфектциозно. сосът, разбира се, бе модифициран по мой вкус, т.е. без магданоз;) наистина бързо и адски вкусно.


  17. Здравейте, искам да Ви попитам дали
    имате предвид Сити Център София мол CCS mall
    и кой магазин, от Варна съм и бих искала да
    упътя правилно моя приятелка от София.Благодаря Ви.


    • сити център софия, до хемус. :)


  18. Да рапортувам: и в иноксов тиган с тройно дъно се получават перфектно :)


  19. […] затворени по апартаментите, съветът ми е да опитате рецептата на Нож и виличка. Хем е лесна, хем безкрайно вкусна. Вмятам линк и към […]


  20. Здравейте,
    чудесна рецепта, правих я в обикновен тиган и стана превъзходно, поздравления! Само да вметна нещо за тиганите-харесала съм чугунен тиган на Lodge точно, Амазон вече доставят до България, мисля да си го поръчам оттам.


  21. Човек не може да остане безразличен след тези рецепти и снимки, така пропадат добрите намерения …….. :)


  22. Изглежда невероятно!


  23. къде да се обадя???
    НЕВЕРОЯТНИ
    въпреки че бяха от бут…
    сосът изключителен
    ОБИЧАМ ВИ


  24. Zdraveite.Bih Iskala da popitam dali vmesto vav furna,parjolite mogat da se doizpekat v mikrovalnovata?Furnata ni se razvali,a az chak sega namerih tazi apetitna recepta!Molia vi za otgovor


  25. Пържолите са превъзходни, но сосчето не ни хареса. Вторият път направих сос по тази рецепта… Стана страшен.
    240 мл доматен кетчуп

    2 средни глави
    лук, нарязан

    1 скилидка (а)
    чесън, смляна

    60 мл
    вода

    60 мл
    Worcestershire сос

    60 мл
    лимонов сок

    60 мл
    бял оцет

    3 супени лъжици соев сос

    2 супени лъжици кафява захар

    1 с. л. готова горчица

    Смесете всички съставки в тенджера и оставете да къкри непокрита за 30 минути, като периодично се разбърква. Пасира се. Да се съхранява в хладилник.

    Това е по рецепта. При мен къкри 10 мин. и си стана перфектно. Невероятен сос за барбекю. Пробвайте!


  26. Толкова вкусно написано. Целия съм в апетит и благодарности. Следва падане на задръжките, на колана от дънките, оставам глух за ония вътрешен глас който ми натяква „паласки“ .. В името на кулинарната наука.


  27. ето обаждам се и казвам че ви обичам. за първи път пържолите станаха идеални, въпреки, че тиганът ми не е чугунен. само не сложих сос, следващия път :)


  28. А пържолите начуквате ли ги?


  29. Почвам ги – мислете му, ако стане убийствено вкусно. Значи съм убила някого… ;)


  30. Ами гостите умряха… от кеф! Сега обичат не само вас, но и мен! Наздраве!!! :)))


  31. Obichame vi. Straxotna vecheria s perfektni parjoli.


  32. :D:D:D:D: za 1vi put 6te pravq purjoli i 6te gi probvam taka :D kolko gradusa podqvolite e dobre zagrqta furna


  33. идеални станаха без соса само с чаша червено вино(тигана също не беше специален) благодаря


  34. Страотно!!!
    Направих ги в стоманен на Цептер,с два пръста дебело дъно.
    Невероятно,отвратително,ужасно………….Фкусно!!!
    Обичам(т)Ви,ги…….ме…………….
    Поздрави!!!


  35. По-отвратителен сос никога не съм опитвал. И запомнете – готвенето е наука – няма понятие като умерен огън и 4-5 минути. Отвращавам се от идеята, че някой наистина може да харесва подобно нещо. Не заблуждавайте непросветените и не им хабете времето, нервите и продуктите.


  36. Чугунените съдове са традиция в Русия и бившите и републики. Могат да се доставят и от там през интернет. Напишете „чугунок“ и вижте какво излиза.


  37. http://www.posuda-chugunok.ru/ – ето Ви един lnk за чугунени съдове


  38. Погледнах аз заглавието изпълнена със съмнение….но след направата…БЛАГОДАРЯ ;) станаха страхотни.


  39. mnogo interesno i vkusno , a moje li da mi kaje niakoi dali znae kak da ipechem 4-5 sm parjola za po kratko vreme blagodaria predvaritelno


  40. ПЕРФЕКТНО СТАНА! Само да кажа,че вместо захар /за която се твърди че е вредна/ аз намазах „сладурските пържолки“ с малко мед. Само внимавайте, да съобразите количеството на меда по сладост, със сладоста на указаните лъжици захар и не се страхувайте от сладкото ! Преди време направих с мед подобна рецепта с пилешки бутчета и малко джинджифил и думите на гостите ми,които облизаха всичко бяха: „Това със сладкото беше потресаващо вкусно“ ! :))


  41. Ще пробвам и ще те разцелувам после.


  42. Благодаря Ви за рецептата, много вкусно се получиха! Поздрави!


  43. Рецептата не струва. Пържолите НИКОГА не се солят предварително. След като ги извадим от тигана, ги оставяме да „починат“ 2 мин. Едва след това солим. Това е ПРАВИЛНИЯТ НАЧИН!


  44. Направо се разплаках от кеф. Обичам ви



Вашият коментар