h1

Банички с пушен бекон

април 25, 2007

banica2.jpg

Баничката е най-класическата закуска у нас. Аз обичам да хапвам баница и за вечеря, с гъсто кисело мляко или айрян (за закуска я предпочитам с боза).
Напоследък много рядко попадам навънка на наистина хубави банички – или са заводски, или са правени с толкова малко любов и толкова странни продукти, че най-често резултатът е неприятна тежест в стомаха.
Не знам защо живея със спомените, че едно време баничките бяха други. Спомням си как на ъгъла на Раковска, между Френската и Славейков имаше баничарница, в която печаха на място баничките, но много бързо след 90та я затвориха. Опашките бяха огромни и ние редовно закъснявахме за час, само и само да си купим от тях. За капак не ни пускаха в сградата на гимназията със закуски, и наставаше едно диво криене в джобовете на престилките, което водеше до мазни петна и трохи и докарваше майките ни до лудост.

Та по причина, че вече никъде не мога да открия точно тези банички от моето детство започнах често да правя банички от купешки кори, с няколко яйчица, сирене и едно пакетче масло. За Нова Година с Крис сложихме в половината баница с късмети сушени домати (какво светотатство) и стана страхотно, някак си сушеният домат идваше като бонус късмет към всичките бебета, коли и прочие покъщнина.
Бих правила и със спанак, праз или зеле, но досега не съм се наемала с това, може би заради момента с бланширането.

За сметка на това онзи ден реших да пробвам нова комбинация с пушен бекон, сметана и още нещо и резултатът, не само според мен, но и според дегустатoра, беше чудесен.

Продукти:
1 пакет кори за баница
Зехтин
1 яйце

За плънката
200 гр. пушен бекон
4 яйца
100 мл. заквасена сметана
50-100 гр. пармезан
2 пера пресен лук
1 чаена лъжичка горчица
Пипер черен или смес

shunka.jpg

Беконът и лукът се режат на дребно, даже могат да се пуснат в блендер, към тях се добавят сметаната, яйцата, настъргания пармезан или каквото друго сиренце има, горчицата и пипера и сместа се разбърква добре.

smes.jpg

Намазвам тавата със зехтина (може и масло, но с бекона и яйцата в комбинация ще стане бомба), и в нея редя навитите на рулца банички, в всяко от които съм сипала по 3 лъжици плънка.В моята тава се събират 9-10 банички, точно колкото са корите в едно пакетче.

kori.jpg

Накрая намазвам с едно разбито яйце и пъхам в силно нагорещената фурна.
Баничките са готови след като придобият червеникаво-кафяв цвят.
Заедно с една купичка гъсто кисело мляко става страхотна вечеря (може закуска или обяд).
И ако някой някъде е намерил баничарница с хубави банички, да казва.

М.

11 коментара

  1. Крис, обсъждали ли сте идеята да издадете блога в формата на книга с Магдалена? А 4 формат, качествена, лъскава хартия, на която фотографиите да разгърнат цялата си прелест и креативният, елегантен и изключително грамотен текст да въздейства още по-дълбоко на сетивата!
    Първоначално малък тираж – 200-300 екземпляра. Приблизително. Издателство ще се намери бързо, сигурна съм. Търсила съм не веднъж сносни готварски книги в България, за съжеление винаги съм оставала разочарована. Готова съм да се обзаложа с вас, че няма да бъда единствената готвачка-любителка, която с голяма радост би си купила точно този блог под формата на книга, ако излезе на книжния пазар!?! Не само радост, а и услуга огромна ще бъде това за поне няколко стотин човека – моля-я-я-я-я-я-я ви-и-и-и-и-и! Само от устна пропаганда от янена, моя страна и тази на всички други ваши и наши приятели и приятелите на техните приятели ще се разграби за отрицателно време тиража!!
    Откакто работя в книжарница и издателство към нея, незабележимо бързо съм развила страничен, менаджарски ,-) поглед над потребителския вкус в тази област. Така че – вервайте ми! :-)) Успеха ще е велик!
    Какво смятате?
    А това произведение да ти е попадало случайно вече във визуалния радиус, Крис?

    Предположих, че ако някой би проявил не само любителски, но и профисионален интерес към книгата, то това си ти. Не смятам, че е нужно да аргументирам подробно масивната ти музикална компетентност! :-)

    Поздрави,
    силвия


  2. хехе, рибата в морето, ти тигана сложи. може би някой ден, като има достатъчно добри идеи и снимки, моооже би ще издадем книга с магдалИна.

    а този коментар за книгата с „52 най-депресиращи песни“ е малко извън темата…професионален интерес от музикална или депресивна гледна точка? :)) хаха, не я знам книгата. явно музикалната ми компетентност не е чак толкова голяма.

    поздрави,
    к.


  3. Но като я хванете рибата, обещай, че ще я изпържите на публично място със много снимки, за да бъде това началото на гооолямата Книга? :-)
    За паралената музикална тема … защо да е извън темата всъщност?- пространството около кухненската маса в процеса на приготовления на гозбите се предоставя често като идеалния терен, на който човек може а) да развива паралелно чудесна „кухненска“ психология на тема „депресии“ например, пиейки виното за готвене :-), или б) (ако готви сам) да слуша подходящата музика по време на готвенето. Всичко и всеки дИмек, Крис, са интер-дисциплинно свързани в наши дни. Какви са тези строги, тотални категоризации – музика, готвене, спорт, политика!?! :-))
    Мисълта ми бе, че книгата е може би толкова незначителна сред музкл. професионалисти и некачествено написана, че това в причината за неизвесността й при теб!? :-)

    Усмихнат ден!
    Плещавелката :-)


  4. Абе ало, от вас човек една диетка не мое опази. Сиси, любов моя, не ма бий, ще ти пиша!


  5. А да не мислиш, че на нас ни е лесно? ;)))
    М.


  6. i know… there’s ham in there. i’m won’t dream about it, i promise. i don’t eat ham. but… i do love filo. i love filo. i really, really love it. anything in pastry dough. anything. maybe can’t taste the ham.

    you need help taste testing? send it to paris. i’ll think about it.


  7. здрасти, попаднах на вашия блог чрез гугъл, е имам нещо да кажа по пвпд баниците, аз съм им голям фен макар че в момента живея в Сан Диего но аз си ги правя в къщи, та по повод рецептите, аз правя баница със спанак и просто става чудесно – спанака само се задушава с малко мазнинам много е лесно и после се разтила на корите нищо кой знае колко трудно не е , резултата е чудесен, но аз пак слагам сирене и яйца разбира се, друг начин който съм правила преди е всичко което имам го слагам вътре – гъби, лук или праз, маслини абе става малко като лазаня ама е толкова вкусно че няма връщане назад, също – прорвай доматен сос или консервирани домати вместо сушени – екстра става!


  8. Сребка, мерси за идеите :) Баниците са нещо прекрасно.


  9. Ох…
    Вместо да се захвана с преновогодишни приготовления, пускам умилени лиги пред този мил и вкусен блог… А зад френската малко след това направиха една зелена баничарница, която също доста скоро след това затвориха. Как сме гълтали скорострелно горещите баници (подсмрък).
    Ще пробвам рецептата като попремине коледно-новогодишната треска ;)
    Благодаря още веднъж за това, че този блог го има.
    Прегръдки,
    Бени.


  10. Тази отзад я направиха след мое време, но най-трагичното беше, че затвориха пункта за бира и безалкохолни точно срещу входа на двора :) Още май 91ва.


  11. Ами направих ги баничките точно както е описано. Според мен от бекона и от сиренето може да се добави още. И станаха някак сухи. Не трябва ли да се маже всяка кора с разтопено масло преди да се сложи плънката? И още един въпрос: какви са корите (каква марка)?



Вашият коментар