h1

Джуркана коприва

март 29, 2007

kopriva21.jpg

Цял живот съм си мислила, че копривата е преди всичко материал за супа. Да, но не. Преди няколко седмици в „Под липите“ осъзнах, че има и друг, съвсем достоен начин за приготвяне на този парлив бурен (или може би е по-уместно да го нарека билка?).

Сега е сезонът на копривата и вече дни наред минавам край ъгли, където са насядали баби и дядовци и продават прясно набрана коприва в найлонови торбички. Онзи ден реших да опитам най-накрая и аз да направя така наречената „джуркана“ коприва. Без рецепта се оказа, че съм налучкала как се прави. Стана много вкусна! Ето как:

Продукти:

1 торбичка коприва (100-200гр.)

50 гр. масло

1 малка глава лук

3 скилидки чесън

100 гр. бяло сирене

1 яйце

Маслото се стопява в тенджера или дълбок тиган и в него се задушават ситно нарязаните лук и чесън. Докато правите това, е добре да попарите копривата. След като я отцедите, добавяте и нея и разбърквате. Копривата не пуска толкова вода, колкото спанака, например, затова е добре да се долее малко вода (около чаша). Разбърквате периодично, докато копривата омекне и стане на каша (отнема около 10 минути). След това добавяте натрошеното сирене, а след минута-две и яйцето. Разбърква се и след още няколко минути се сваля от огъня. Накрая подправете с прясно смлян черен пипер и сол на вкус. Готово!

Някои хора слагат и подправки като джоджен, например, но според мен е по-добре това да не се прави, за да се усети вкусът на копривата по-добре.

Крис

 

3 коментара

  1. Не мога да се стърпя да не добавя нещо. Две неща. Крис, познаваме се и си прощаваме, нали? :)
    Счукани орехи!
    И второто е, едно разпльокано яйце на око, в комбинация с орехите или без тях.

    Отивам да посадя коприва на тротоара!


  2. Изобщо не се бях и замисляла за „екстри“…звучи жестоко. Следващия път ще пробвам и така! Мерси!


  3. Zvu4i strahotno,ve4e use6tam vkusa i.6te probvam tazi interesna recepta



Вашият коментар