Салата от черен ориз
юни 5, 2008Черният ориз е известен още и като „императорски“ или „забранен“ ориз, защото според слуховете, преди много години в Китай той е бил достъпен само за императора и неговите подчинени. Всъщност, този вид ориз има много ценни хранителни качества, високо съдържание на желязо и съвсем ниско съдържание на глутен. Има и доста необикновен цвят вследствие от кръстосването, от което е получен сорта. При варене черният ориз всъщност става тъмно лилав и прави много красиви петна навсякъде, където се докосне, така че внимавайте с него. Освен всичко това той има чудесен, леко орехов вкус и текстурата му е приятно свежа и леко хрупкава.
Хубаво е, че пазарът ни започва да се събужда за продукти, които доскоро бяха смятани за невъзможно екзотични.
Този ориз ми напомня как за пръв път преди доста години видях в Япония хората да ядат паста с мастило от сепия – изглеждаха ми смешни с устите им, оцветени в лилаво и гордото изражение на лицата им, вероятно породено от факта, че си хапват нещо особено европейско и екзотично за тях.
Е, сега е наш ред с този ориз.
Ето рецептата за една лесна и особено освежаваща салата, която може да бъде самостоятелно леко ястие или гарнитура за месо или риба.
Продукти:
1 ч.ч. черен ориз
2.5 ч.ч. вода
парче пресен джинджифил колкото малък орех
1 лайм
щипка настъргана лимонова кора
1 малка скилидка чесън
половин жълта чушка
половин оранжева чушка (може, разбира се, да ползвате какъвто цвят чушки прецените)
Оризът се измива и се слага заедно с водата в тенджера с капак върху студен котлон, който след това се включва. Сварява се на умерен огън, докато се изпари водата (внимавайте да не се развари). Докато оризът къкри, нарежете чушките на дребни кубчета. Дресинга за салатата приготвяме от останалите продукти – сокът от единия лайм, лимоновата кора, чесънът и настърганият джинджифил се смесват и разбъркват добре.
Когато оризът е добре сварен, го сипваме в гевгир и измиваме под течаща вода. Накрая смесваме ориза с чушките заедно и заливаме с лимоновия дресинг и ястието е готово – бързо и много полезно.
Крис
Много интересно и екзотично звучи. Откъде купувате черния ориз?
от Ванина юни 5, 2008 at 1:06 pmТози специално е от Пикадили, там има доста видове ориз.
от nojivilichka юни 5, 2008 at 1:27 pmпробвах няколко пъти да правя неща с черен ориз – някак по-мек, но много по-богат и леко сладък вкус има, nutty е и според мен не се получава добре с традиционните за оризова салата зеленчуци – зелени листни, краставици или домати. за чушки не се сетих. мисля, че може добре да се комбинира с плодове и някакви ядки или с много мека моцарела и/или някоя от пресните зелени подправки, но при всички положения добавката към ориза трябва да е в доста малко количество.
от n. юни 5, 2008 at 5:10 pm[…] нож и виличка блог за вкусна храна и рецепти от родината и извън нея, на български « Салата от черен ориз […]
от Ципура с лимонова кора и чери домати « нож и виличка юни 6, 2008 at 10:28 amВкусен е, добра гарнитура за телешки стек и наистина боядисва много яко. Една пластмасова бяла купа вече е лилава :-)
от Николай Павлов юни 6, 2008 at 10:51 pmминалата събота правихме вкъщи императорски ориз с лук, гъби и подправки, стана много вкусно. странно и eкзотично изглежда наистина, но си струва да се опита :о)
от acrista декември 2, 2008 at 6:21 pmТолкова добре звучи тази салатка, ще се пробва задължително!
от VIV април 22, 2010 at 2:08 pm