
Салата от рукола и сушени домати
април 2, 2007Обичам салати и всякакви зелени неща. Отскоро си падам и по руколата – вкусен, че и полезен зеленчук. Първият път, когато пробвах рукола, мина с гримаса от моя страна и едно „блех, ама това горчи!“. Това бе, защото пробвах сурова рукола без сос и без нищо. Вероятно има хора, които обичат горчиви храни, но аз съм бебе в това отношение – дори и грейпфрут трудно понасям.
Ето как правя аз руколата вкусна (поне за мен):
Продукти:
Рукола – една тарелка (има я в „Пикадили“) – 200 – 300 гр.
Половин маруля
Четвърт голяма глава лук или половин малка – настъргана на най-финото на рендето
Няколко сушени домата (продават се мариновани в зехтин; има ги в „Пикадили“)
Пармезан
Кедрови ядки – около шепа
Балсамов оцет
Зехтин
Сос Уорчестър (не е задължителен, но помага)
Морска сол (фино смляна)
Прясно смлян черен пипер
Руколата се измива и не се реже, ако е достатъчно млада. Ако не, се нарязва надве-натри както и марулята. Сушените домати се нарязват на средна големина, и пармезанът се настъргва. Аз лично предпочитам пармезанът да е едро настърган, на лентички, ако е в салата. Руколата и марулята се наръсват с доматите, пармезана и кедровите ядки.
Сосът е добре да се приготви в малко бурканче, за лесно смесване. Слагат се лукът, балсамовият оцет, зехтинът, по желание сосът Уорчестър, солта и черният пипер и се разбъркват докато стане хомогенна смес. Салатата се поръсва с приготвения сос и готово. :)
К.
Mnogo mi haresva notkata na iziskanost tuk. vse taka da prodaljavate.
az sega shte predloja drugia polyus. Kris, znam che bi ocenila – toku shto, prochistvaiki gladilnika, napravih supa koiato narekoh „Neshto kato nishto na sveta“. Znaesh, moga da izdam sbornik s podobni priumici. tozi pat sastavkite biaha: susheni gybi, morkov, sladak kartof, kafiav oriz, mnogo presen magdanoz i malko limon. Zvuchi stranno, izglejda oshte po-zle, no vsashtnost hich ne e zle.
Da jivee experimentatorskia i otkrivatelskia duh na Mikluho Miklai!
[…] чесън, но задължителна е според мен свежа салата, като салатата с рукола на […]
kore mo, meccha tabetai yo. shasshin sugokku kirei. umai.
Ядките са изключително ароматни и вкусни ако се запекат в тефлонов тиган без мазнина.