h1

Свински пържоли на фурна

декември 27, 2008

steaks21

По това време на годината хората приемат за даденост приготвянето на свинско под всякакви форми, което е нормално, като се има предвид, че по тези земи с векове прасето се коли някъде между Коледа и Нова Година, или в обратен ред (все пак почти доскоро Рождество се падаше на 7ми януари, а прабаба така и не успя да се примири със смяната на календара). Аз, със свито сърце и душа си признавам, че ужасно обичам месото от това животно под всякаква форма, включително пача и кървавица и не чакам специално да дойде края на декември, въпреки че знам, знам – не бива да се прекалява! И все пак, след като изчетох един огромен куп хартии за статия в последното Меню установих, че изчистеното от тлъстини свинско не превишава като калории и холестерол телешкото и даже противно на всички легенди и митове, то е доста сухо месо.

След проведения рисърч (обстойно обследване) на проблема със свинското и винското с олекнала душа се заех да приготвям нови дози пържоли, като последните са по семейна рецепта на Крис, които аз, като виден ценител, веднага одобрих и направо прегърнах със страшна сила.

А за тях ни е необходимо:

около килограм вратни свински пържоли
чесън
захар
оцет
вино/бира
зехтин
пипер смесен или чер
сол

Натриваме хубаво пържолите от двете страни със сол и пипер. Аз лично никога не ги начуквам, защото според мен по този начин остават по-сочни, но това е въпрос на лично предпочитание.

След като сме приключили предния процес, слагаме пържолите в дълбока тава, която си има похлупак (или в някоя по-плитка тенджера) и ги наръсваме с 2-3 лъжици захар. Около тях се нареждат няколко намачкани заедно с обелките скилидки чесън, след което се заливат с една кафеена чашка оцет (може и балсамиков) и една чаена чаша вино или бира, каквото е отворено в момента и ни крепи по време на готвенето. Капва се и малко зехтин и се захлупва.

В нагрята на около 150 градуса фурна пъхаме тенджерата/тавата и печем около час и половина, докато се задушат приятно и поемат от миризмите на чесъна и алкохола. След това махаме капака и печем, докато се зачервят от горната страна. Обръщаме и оставяме в печката, докато отвсякъде пържолките са придобили приятен карамелен загар.

steaks11

Сервираме бързо, не за друго, а защото докато се пекат със сигурност сме озверели от ароматите, с разни подходящи за сезона неща като картофи, зелева салата, туршия и обилно количество червено вино.

89 коментара

  1. Класика. :) Звучи твърде апетитно, за да пропусна да поднеса това чудо на трапезата тези дни.


  2. Вашият блог е невероятно полезен, красив и вкусен!

    Днес ще правя тези пържолки на фурна и ще ви кажа как са се получили. :)

    Поздрави
    Марто


  3. Направих ги вчера и съм страшно доволна от резултата! Като че ли по-крехки и вкусни, не съм правила досега. Благодаря за рецептата, както и за всички останали! Чудесна Нова година!!!


  4. Тъй като нямам подходяща тава с похлупак, дали не мога да покрия моята с обилно фолио в началото ? :)


    • не виждам защо не. трябва да стане ОК с няколко ката фолио. :)


      • получава се много успешно в продълговата йена с капак


  5. С два ката фолио стана мнооого добре, малко бях прекалил с черния пипер, но все пак ми беше за пръв път. :) http://xrl.us/bebw3f


  6. Ау, как съм я пропуснала тази рецепта! Направо си ме е яд, защото майка приготви 3кг свински пържоли по празниците, които чак толкова не ми харесаха :-/


  7. тази рецепта я направих в малко по-различна модификация – ребърца със зелен боб на фурна. Пуснах боба и ребрата да поврат малко /бульона го използвам за други манджи/. После ги сложих в тавичка, добарих захарта, чесъна както сте написали, оцет и ч.ч. бира. Мазнина не злагах защото ребърцата и без това са доста мазнички. Черен пипер, сол …
    Покрих с метално фолио и 1 час на 150 градуса, после го отворих и още 1/2 час за да се запече.
    И за миризмата сте съвсем прави – от съчетанието с чесъна се носи такъв фантастичен аромат, че… нищо не остана.
    Още веднъж благодарности за страхотните кулинарни идеи.


  8. Веднага се мятам в кухнята! :)

    Поздрави от Великобритания


  9. Сега ги сложих във фурната.Надявам се домашните да ги оценят подобаващо.Смесих равни количества балсамов оцет с ябълков – беше ме страх да не станат много сладки.Този балсамов оцет дето го имам – на Сан Лазаро доста сладни.


  10. ммм станаха чудни. страшни сте, благодаря много!


  11. мерси, мерси :))))


  12. Очарована съм от блога ви, БЛАГОДАРЯ !


    • Мерси, мерси!


  13. Поздравления за страхотно написаната рецепта. Ей сега ще я пробвам :)


  14. Здравейте, вчера пробвах рецептата ви – получи се страхотно, а приятелят ми не спря да повтаря колко е вкусно! Мерси много!


  15. a zadaljitelna li e zaharta?niama li da stanat parjolkite prekaleno sladki?


  16. Ами може и без нея, разбира се. Кой както харесва месото – някои не обичат да им сладни.


  17. Здравейте! Благодаря много за чудесната рецепта ;)
    Вчера ги направих, получи се нещо невероятно – много са крехки и вкусни. Определено могат да изненадат всеки приятно с интересния си вкус :)


  18. БЛАГОДАРЯ МНОГО ЗА ИДЕЯТА!!!
    ВЕЧЕ СА ВЪВ ФУРНАТА.СЕГА Е НУЖНО САМО ТЪРПЕНИЕ И ОКОЛО БУТИЛКА ЧЕРВЕНО ВИНО:)))МИСЛЯ ДА ПРИБАВЯ И МАЛКО ГЪБКИ,ЗАЩОТО МОЕТО МИЛО МНОГО ГИ ОБИЧА:))
    ОСТАНЕТЕ СИ СЪС ЗДРАВЕ!!!


  19. По-вкусни пържоли не съм приготвяла и не съм яла до сега. Мислех си че скарата е класика, но ….това е далеч по вкусно.Днес съпругът ми има рожден ден и познайте какво ще поднеса на гостите…..


  20. Здравейте,

    търсих рецепта за свински пържоли (котлети)
    и попаднах на вашия блог. Много бих искала да пробвам рецептата – утре имам повод, но се притеснявам дали ще се получи добре с котлетни, а не вратни пържоли. Освен това бих искала да ги мариновам още от днес, но не знам с какви продукти? Дали е удачно да сложа в съда за готвене пържолките заедно с всички съставки за готвене и така да престоят и утре направо да ги извадя от хладилника и да ги сложа във фурната?
    И третият ми въпрос е може ли тенждерата да бъде иена?
    Много въпроси станаха :) Предварително ви благодаря за отговорите :)


    • да, да и да. и после кажи как е станало :)


  21. Здравейте отново,

    рецептата наистина е страхотна. Е, моите пържолки не станаха така сочни и карамелено препечени, както на снимката, въпреки че изпълних указанията от рецептата… Но пак бяха много вкусни :) Благодаря на автора!


  22. и аз ще пробвам тази рецепта,пържолките изглеждат страхотно


  23. Здравейте и от мен,успяхте да ме изкушите и понеже на мойто мило са му се дояли пържолки,та ето те вече са в фурната.Стискайте палци да не изложа фронта…Резултата ще Ви кажа утре.


  24. Здравейте отново,благодаря Ви за страхотната рецепта.Станаха страхотни пържолките,крехки и вкусни…


  25. Добре де ,ама как без лук ???

    Не може ли да се сложи малко ,все пак?

    Аз, първоначално добавих половин нарязана глава, но понеже не се споменаваше никъде за такъв , размислих и го махнах на 10 минута от тавата да не би нещо да се обърка схемата.


    • Последният път приготвих 3 пържоли (0,674 кг) и макар че смених пропорцията на течностите на око, пак ми остана много сос. Така че, когато махнах фолиото (нямам тава с капак ) отделих с черпак 1 кафена чашка течност и в нея задуших лук, като накрая оставих без капак да се поизпари. Стана страхотен сос – за всички, които обичат с лук. Идеално се върза с пържолките.


  26. Пробвам я за рожденния си ден. Ако се харесат, ще пиша. Поздрави от UK!


  27. тази захар малко ме притеснява- добре ли се вписва в пържолената атмосфера?


    • тази захар се вписва жестоко в пържолената атмосфера – рецептата е семейна и изпитана многократно. но зависи, ако не обичате леко сладникаво месо, не я слагайте. и без нея ще стане. :)


  28. Здравейте!
    Благодаря за прекрасната рецепта!
    Това беше празничното ни меню снощи, но имам няколко въпроса..
    Видоизмених леко рецептата, като прибавих 500 грама цели пресни гъби, които разпръснах между пържолките..
    Сложих бира около 250 грама..
    Не знам дали гъбите пуснаха много вода или бирата дойде много, но първия час и половина, в който се пекоха под фолио на 150 градуса изобщо не се готвиха.. В смисъл, нито вода извря, нито пържолите се пекоха.. Когато отвих, течността си беше същото количество, а пържолките при пробождане с вилица пускаха кръв.. Или фурната ми не пече достатъчно на 150 градуса или просто общото количество течност беше много..
    Истината е, че без фолио се пекоха още 2 часа, докато изври водата почти напълно и обилно ги поливах през 10-тина минути..
    Станаха превъзходни на вкус, но леко изсъхнаха.. Чудя се дали не трябваше да ги пека по-дълго под фолио или да бях усилила фурната малко..
    Къде бъркам според вас?


    • слагай половин бутилка бира , вместо захар може кориандър(много си отива с месото) и печи на 200 градуса за 1,5 часа! тавата не е нужно да се захлупва много плътно, а последните 15-20 минути се пече без капак за да се зачервят апетитно! месцето все пак трябва да се наглежда! :))


      • Незнам колко е валиден коментара ми, но печи от Долната страна за първия час и половина.


  29. гъбите пускат много вода, вероятно е било това. и тогава, за да не се пекат толкова дълго, може би им е трябвала по-силна фурна докато изври водата. важното е, че са станали накрая. честита нова година!


  30. Другият път ще я напрява точно по вашата рецепта, без да добавям нищо!
    п.п. Тази вечер бях на женско парти и горещо препоръчах рецептата на приятелките.. Смятам, че ще имате много почитатели в тяхно лице! Благодаря ви!


  31. Супер рецепта !Стана ми една от любимите рецепти за месо .Горещо я препоръчвам!Успех


  32. Страхотна рецепта, звучи апетитно…Ще нагостя гостите за Заговезни с тях, дано ги оценят по достойнство! Благодаря ви за идеята.


  33. Страхотна рецепта ,уникално вкусна хареса се на цялото семейство


  34. страхотни са направо невероятни


  35. А не е ли много времето за печене, защото все си мисля, че месото като се пече много и изсъхва. Аз съм много боса в готвенето и ме е страх да пробвам нови неща. Кой знае дали ще стане при мен :(


    • Току що я пробвах и става невероятно, направо се топят в устата… :)


  36. Sluchaino popadnah na receptata naprwavix q stupka po stupka samo che dobavix i sitno narqzana luta chushka i malko luk stana neveroqtno !


  37. Толкова вкусни пържоли не сме яли!


  38. „А не е ли много времето за печене, защото все си мисля, че месото като се пече много и изсъхва.“
    не е така, можеш да го понапръскаш с малко вода


  39. 6te ya napravya za nova godina,predvaritelno blagodarya za ideyata!xxx


  40. Здравейте български кулинари, днес за втори път реших да направя тази рецепта, сами се сещате защо :) . Благодаря на екипа на нож и виличка! Свинското не присъства в мойта диета като основен източник на протеин от доста време, но като един любител не бих пропуснал хубава възможност да поднеса нещо толкова вкусно на масата. Жена ми е американка и обича всичко Българско :)

    Поздрави от Ню Джързи, САЩ


    • Фантастични са.За първи път ги на направих за тази нова година. Всички гости бяха възхитени и ме питаха за рецептата. Към тях прибавих за гарнитура гъбена каша. Невероятно вкусно се получи, а за аромата нямам думи. Благодарности за рецептата, ощастливихте много хора.


  41. Попаднах случайно на рецептата Ви и днес я пробвахме с моя съпруг за пръв път. Невероятно вкусно се получи! Благодаря, че я споделихте с нас! Поздрави ;-)))


  42. Здравейте-попаднах на вашата рецепта търсейки нещо ново като на4ин на приготвяне!
    Направих ги по описания от вас на4ин и резултатът беше зашеметяващ-екстра станаха пържолките,както се казва облизахме си пръстите с жената и едно приятелско семейство Бразилци!!!

    Благодарности за вкусната рецепта
    Иван Палма де Майорка 04.03 2011


  43. Ще стане ли с винен оцет или да ходя за ябълков?:D


    • Сложих ги, пък каквото пържола покаже.;)


      • Резултатът не ми хареса и се чудя къде е грешката ми.Има две неща, които евентуално съм объркала.Месото пишеше, че е за шницели и оцетът ми беше винен.Другото беше спазено.Пържолите ми седяха стегнати.Така исках да се получи това от снимката…:(


  44. Има и друг вариант
    Картофено пюре с черен трюфел: Обелете и сварете добре картофите, много е важно е те да бъдат от добър сорт за варене. Смачкват се добре с преса за картофи или пасатор, добавя се: масло, сметана, сол и пипер на вкус. Преди да се сервират се наръсват с настъргани и нарязани трюфели, може няколко различни сорта. Гарнират се със изрезки от трюфел, изрязани в подходящи форми. Може да се добави резен лимон, магданоз, настъргано сирене пармезан

    http://www.truffles.bg
    http://www.truffles-bg.com


  45. преди това ги поизкъпете за 4-5 часа в прясно мляко и соев сос и ще станат прекрасни


    • Станаха чудесни – вместо захар, ползвах мед и с балсамов ощет. Не останаха ;)

      Благодаря ;)


  46. Във фурната са в момента ще видим какъв ще бъде резултата ;)


  47. Благодаря за рецептата:)))))Бяха страхотни!


  48. ebati i gnusnbite purjoli nqma po gadni purjoli ot teq,qzuk za mesoto


  49. dosta vkusno beshe :)


  50. […] Оригиналната идея за пържолите е от Нож и Виличка и може да прочетете духовития разказ-рецепта тук. […]


  51. А дали може вместо в дълбока тава да се поставят в гювеч?И накрая да махна капака?


  52. Изпробвано новогодишно – получи се страхотно вкусно. Тавата беше плитичка, та я завих с фолио, и пак стана много добре.
    Благодаря много за рецептата и Честита нова година!
    :)


  53. И аз утре ще пробвам тази рецепта, изглежда много апетитно на снимката! Ще пиша какво е станало!


  54. Станаха уникални! Благодаря за рецептата!!!:))


  55. луда работа, супер са :)))))


  56. Това, което може да се добави към рецептата, са и няколко лъжици доматено пюре или кетчуп. Става много вкусно.


  57. Ммм страхотна рецепта! Браво!!!!! Точно приключих с хапването на пържолките! Много вкусни


  58. Уникални пържоли,мъжът ми 2 дни ми говори колко са вкусни ,но аз имам само 1 въпрос ,виното което се слага червено ли е или бяло ,аз сложих червено!


  59. GOLIAMA VKUSNOTIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA


  60. ne6to mnogo sladki stanaha,no …..vapreki tova gi i3jadonme,dr.pat 6te sloja po-malko 3ahar


  61. Още днес ще ги направя! Честит празник!


  62. след толкова готини коментари,номга да се здаржа и да не ги направя…поздави от Белгия :) благодаря на автора…и на кулинарите които сме се сабрали на по паржолка :)


  63. И аз ги изпробвах,ала ми станаха стегнати и кисели..предполагам,че е защото не сложих ябълков,а винен оцет.Добавих и нарязани гъби,който стува ми се че отпуснаха допълнително вода.В процеса на готвенето,след като видях,че сосът е прекалено кисел изгребах с лъжичка соса и добавих само бира и малко подправки за пържолките.Предполагам,че и фурната си има значение-моята е от малките,и незнам доколко добре пече.
    Определено не ми се получиха като на снимката,даже не се и доближават на йота до тях. :(


  64. Zdraveite,receptata zvuchi i izglejda strahotno,no moq problem e che nqmam podhodqshta tendjerka…Moje li da e v tavichka,i pak da e pokrita s folio? Blagodarq predvaritelno :)


  65. Здравейте, много искам на мажа ми да приготвя тази рецепта…( няма как и да не искам след толкова положителни коментара) но бихте ли ми казали за колко броя пържоли става въпрос и какви са пропорциите на „една кафеена чашка оцет“ и „една чаена чаша вино“. Благодаря предварително за отговора! :)


  66. Кафената чаша е около половин чаена, а чаената е най-често към 150-250 мл. Ползвайте 100 мл за кафена и 200 мл за чаена и няма да сгрешите много в една или друга посока.


  67. unikalni sa!nqmam dumi :)


    • Браво отлична рецепта, много ми хареса крайният резултат… :p


  68. БРАВО Станаха невероятни.Благодари ме за рецептата


  69. Вчера имах гости и окуражена от вашите коментари реших да изпробвам тази рецепта. E наистина станаха разкошни пържолки. Благодаря за хубавата идея!


  70. Обикновено българското месо (вкл. вратни пържоли) е по-жилаво незнайно защо – особено в последните години. Затова преди да ги готвя – ги мариновам със сухата марината на Котани. После както и да ги приготвям – все стават крехки. Правила съм пържолки в йена с капак (слагам в студена фурна – първоначално на 200 градуса, а като започне да кипи вътре – намалявам на 180 градуса). Заливката вътре правя по два различни начина – бира/вино или соев сос с вода (1 ч.ч. – 1/3 соев сос + 2/3 вода). Не махам капака докрай. И те се запичат до златисто вътре в йената. Пека ги около 90-120 мин – второ ниво на печката отдолу нагоре. Стават мозък.
    Ако нямате бира/вино или соев сос сполучлив вариант е вода с кубче бульон + червен пипер!


  71. Това са е най-добрата рецепта за пържоли EVER!!! Аз никога не съм била особено месоядна, предпочитам зеленчукови изкушения и затова не можех да готвя месо! Когато исках да ям месо просто отивах на ресторант. Намерих тази рецепта преди няколко години… оттогава съм я правила няколко пъти – я с вино, я с бира, я със захар, я със мед, със зехтин, без зехтин, с малко соев сос, без – защото е свършил… и винаги е ставало прекрасно… Цаката явно е в технологията. Благодаря ви за рецептата.


  72. […] Консумира се Печена агнешка плешка с гарнитура, Свински пържоли на фурна […]


  73. Станаха перфектно, а аз готвя за пръв път през живота си. :)


  74. mnogo sa vkusni


  75. Това е кощунство !!! Свинските вратни пържоли могат да бъдат само на скара или пържени. Всичко друго е …вманиачени готвачки.



Вашият отговор на ина Отказ