Свински пържоли на фурна
декември 27, 2008По това време на годината хората приемат за даденост приготвянето на свинско под всякакви форми, което е нормално, като се има предвид, че по тези земи с векове прасето се коли някъде между Коледа и Нова Година, или в обратен ред (все пак почти доскоро Рождество се падаше на 7ми януари, а прабаба така и не успя да се примири със смяната на календара). Аз, със свито сърце и душа си признавам, че ужасно обичам месото от това животно под всякаква форма, включително пача и кървавица и не чакам специално да дойде края на декември, въпреки че знам, знам – не бива да се прекалява! И все пак, след като изчетох един огромен куп хартии за статия в последното Меню установих, че изчистеното от тлъстини свинско не превишава като калории и холестерол телешкото и даже противно на всички легенди и митове, то е доста сухо месо.
След проведения рисърч (обстойно обследване) на проблема със свинското и винското с олекнала душа се заех да приготвям нови дози пържоли, като последните са по семейна рецепта на Крис, които аз, като виден ценител, веднага одобрих и направо прегърнах със страшна сила.
А за тях ни е необходимо:
около килограм вратни свински пържоли
чесън
захар
оцет
вино/бира
зехтин
пипер смесен или чер
сол
Натриваме хубаво пържолите от двете страни със сол и пипер. Аз лично никога не ги начуквам, защото според мен по този начин остават по-сочни, но това е въпрос на лично предпочитание.
След като сме приключили предния процес, слагаме пържолите в дълбока тава, която си има похлупак (или в някоя по-плитка тенджера) и ги наръсваме с 2-3 лъжици захар. Около тях се нареждат няколко намачкани заедно с обелките скилидки чесън, след което се заливат с една кафеена чашка оцет (може и балсамиков) и една чаена чаша вино или бира, каквото е отворено в момента и ни крепи по време на готвенето. Капва се и малко зехтин и се захлупва.
В нагрята на около 150 градуса фурна пъхаме тенджерата/тавата и печем около час и половина, докато се задушат приятно и поемат от миризмите на чесъна и алкохола. След това махаме капака и печем, докато се зачервят от горната страна. Обръщаме и оставяме в печката, докато отвсякъде пържолките са придобили приятен карамелен загар.
Сервираме бързо, не за друго, а защото докато се пекат със сигурност сме озверели от ароматите, с разни подходящи за сезона неща като картофи, зелева салата, туршия и обилно количество червено вино.
Класика. :) Звучи твърде апетитно, за да пропусна да поднеса това чудо на трапезата тези дни.
от apollyn декември 27, 2008 at 7:51 pmВашият блог е невероятно полезен, красив и вкусен!
Днес ще правя тези пържолки на фурна и ще ви кажа как са се получили. :)
Поздрави
от Мартин януари 8, 2009 at 12:42 pmМарто
Направих ги вчера и съм страшно доволна от резултата! Като че ли по-крехки и вкусни, не съм правила досега. Благодаря за рецептата, както и за всички останали! Чудесна Нова година!!!
от Rina януари 8, 2009 at 4:10 pmТъй като нямам подходяща тава с похлупак, дали не мога да покрия моята с обилно фолио в началото ? :)
от Мартин януари 8, 2009 at 5:32 pmне виждам защо не. трябва да стане ОК с няколко ката фолио. :)
от nojivilichka януари 8, 2009 at 11:48 pmполучава се много успешно в продълговата йена с капак
от Cveteto декември 19, 2020 at 12:08 amС два ката фолио стана мнооого добре, малко бях прекалил с черния пипер, но все пак ми беше за пръв път. :) http://xrl.us/bebw3f
от Мартин януари 9, 2009 at 1:24 amАу, как съм я пропуснала тази рецепта! Направо си ме е яд, защото майка приготви 3кг свински пържоли по празниците, които чак толкова не ми харесаха :-/
от Bulgariana януари 10, 2009 at 2:04 pmтази рецепта я направих в малко по-различна модификация – ребърца със зелен боб на фурна. Пуснах боба и ребрата да поврат малко /бульона го използвам за други манджи/. После ги сложих в тавичка, добарих захарта, чесъна както сте написали, оцет и ч.ч. бира. Мазнина не злагах защото ребърцата и без това са доста мазнички. Черен пипер, сол …
от Лиза януари 13, 2009 at 9:28 amПокрих с метално фолио и 1 час на 150 градуса, после го отворих и още 1/2 час за да се запече.
И за миризмата сте съвсем прави – от съчетанието с чесъна се носи такъв фантастичен аромат, че… нищо не остана.
Още веднъж благодарности за страхотните кулинарни идеи.
Веднага се мятам в кухнята! :)
Поздрави от Великобритания
от Мартин януари 14, 2009 at 9:22 pmСега ги сложих във фурната.Надявам се домашните да ги оценят подобаващо.Смесих равни количества балсамов оцет с ябълков – беше ме страх да не станат много сладки.Този балсамов оцет дето го имам – на Сан Лазаро доста сладни.
от ина януари 18, 2009 at 12:11 pmммм станаха чудни. страшни сте, благодаря много!
от evilo януари 21, 2009 at 12:06 pmмерси, мерси :))))
от nervousshark февруари 1, 2009 at 1:19 pmОчарована съм от блога ви, БЛАГОДАРЯ !
от mina февруари 22, 2009 at 2:07 pmМерси, мерси!
от nojivilichka февруари 24, 2009 at 10:21 amПоздравления за страхотно написаната рецепта. Ей сега ще я пробвам :)
от damencho и Boo март 22, 2009 at 9:11 pmЗдравейте, вчера пробвах рецептата ви – получи се страхотно, а приятелят ми не спря да повтаря колко е вкусно! Мерси много!
от Албена март 28, 2009 at 1:36 pma zadaljitelna li e zaharta?niama li da stanat parjolkite prekaleno sladki?
от lidia март 28, 2009 at 6:35 pmАми може и без нея, разбира се. Кой както харесва месото – някои не обичат да им сладни.
от nojivilichka март 28, 2009 at 7:08 pmЗдравейте! Благодаря много за чудесната рецепта ;)
от Катерина май 12, 2009 at 5:14 pmВчера ги направих, получи се нещо невероятно – много са крехки и вкусни. Определено могат да изненадат всеки приятно с интересния си вкус :)
БЛАГОДАРЯ МНОГО ЗА ИДЕЯТА!!!
от мирослава юни 4, 2009 at 10:34 pmВЕЧЕ СА ВЪВ ФУРНАТА.СЕГА Е НУЖНО САМО ТЪРПЕНИЕ И ОКОЛО БУТИЛКА ЧЕРВЕНО ВИНО:)))МИСЛЯ ДА ПРИБАВЯ И МАЛКО ГЪБКИ,ЗАЩОТО МОЕТО МИЛО МНОГО ГИ ОБИЧА:))
ОСТАНЕТЕ СИ СЪС ЗДРАВЕ!!!
По-вкусни пържоли не съм приготвяла и не съм яла до сега. Мислех си че скарата е класика, но ….това е далеч по вкусно.Днес съпругът ми има рожден ден и познайте какво ще поднеса на гостите…..
от Емилия септември 4, 2009 at 3:51 pmЗдравейте,
търсих рецепта за свински пържоли (котлети)
от Ди септември 10, 2009 at 3:43 pmи попаднах на вашия блог. Много бих искала да пробвам рецептата – утре имам повод, но се притеснявам дали ще се получи добре с котлетни, а не вратни пържоли. Освен това бих искала да ги мариновам още от днес, но не знам с какви продукти? Дали е удачно да сложа в съда за готвене пържолките заедно с всички съставки за готвене и така да престоят и утре направо да ги извадя от хладилника и да ги сложа във фурната?
И третият ми въпрос е може ли тенждерата да бъде иена?
Много въпроси станаха :) Предварително ви благодаря за отговорите :)
да, да и да. и после кажи как е станало :)
от nojivilichka септември 10, 2009 at 8:34 pmЗдравейте отново,
рецептата наистина е страхотна. Е, моите пържолки не станаха така сочни и карамелено препечени, както на снимката, въпреки че изпълних указанията от рецептата… Но пак бяха много вкусни :) Благодаря на автора!
от Ди септември 14, 2009 at 5:08 pmи аз ще пробвам тази рецепта,пържолките изглеждат страхотно
от radost ноември 12, 2009 at 2:39 pmЗдравейте и от мен,успяхте да ме изкушите и понеже на мойто мило са му се дояли пържолки,та ето те вече са в фурната.Стискайте палци да не изложа фронта…Резултата ще Ви кажа утре.
от Ralicar ноември 12, 2009 at 3:25 pmЗдравейте отново,благодаря Ви за страхотната рецепта.Станаха страхотни пържолките,крехки и вкусни…
от Ralicar ноември 16, 2009 at 11:08 amДобре де ,ама как без лук ???
Не може ли да се сложи малко ,все пак?
Аз, първоначално добавих половин нарязана глава, но понеже не се споменаваше никъде за такъв , размислих и го махнах на 10 минута от тавата да не би нещо да се обърка схемата.
от BadGrey декември 18, 2009 at 5:09 pmПоследният път приготвих 3 пържоли (0,674 кг) и макар че смених пропорцията на течностите на око, пак ми остана много сос. Така че, когато махнах фолиото (нямам тава с капак ) отделих с черпак 1 кафена чашка течност и в нея задуших лук, като накрая оставих без капак да се поизпари. Стана страхотен сос – за всички, които обичат с лук. Идеално се върза с пържолките.
от Verité ноември 14, 2014 at 12:45 amПробвам я за рожденния си ден. Ако се харесат, ще пиша. Поздрави от UK!
от марин декември 18, 2009 at 11:05 pmтази захар малко ме притеснява- добре ли се вписва в пържолената атмосфера?
от Стояна декември 31, 2009 at 4:51 pmтази захар се вписва жестоко в пържолената атмосфера – рецептата е семейна и изпитана многократно. но зависи, ако не обичате леко сладникаво месо, не я слагайте. и без нея ще стане. :)
от nojivilichka декември 31, 2009 at 6:39 pmЗдравейте!
от Гергана януари 1, 2010 at 11:37 amБлагодаря за прекрасната рецепта!
Това беше празничното ни меню снощи, но имам няколко въпроса..
Видоизмених леко рецептата, като прибавих 500 грама цели пресни гъби, които разпръснах между пържолките..
Сложих бира около 250 грама..
Не знам дали гъбите пуснаха много вода или бирата дойде много, но първия час и половина, в който се пекоха под фолио на 150 градуса изобщо не се готвиха.. В смисъл, нито вода извря, нито пържолите се пекоха.. Когато отвих, течността си беше същото количество, а пържолките при пробождане с вилица пускаха кръв.. Или фурната ми не пече достатъчно на 150 градуса или просто общото количество течност беше много..
Истината е, че без фолио се пекоха още 2 часа, докато изври водата почти напълно и обилно ги поливах през 10-тина минути..
Станаха превъзходни на вкус, но леко изсъхнаха.. Чудя се дали не трябваше да ги пека по-дълго под фолио или да бях усилила фурната малко..
Къде бъркам според вас?
слагай половин бутилка бира , вместо захар може кориандър(много си отива с месото) и печи на 200 градуса за 1,5 часа! тавата не е нужно да се захлупва много плътно, а последните 15-20 минути се пече без капак за да се зачервят апетитно! месцето все пак трябва да се наглежда! :))
от валери февруари 1, 2010 at 12:48 pmНезнам колко е валиден коментара ми, но печи от Долната страна за първия час и половина.
от Иван Марков януари 7, 2011 at 1:04 amгъбите пускат много вода, вероятно е било това. и тогава, за да не се пекат толкова дълго, може би им е трябвала по-силна фурна докато изври водата. важното е, че са станали накрая. честита нова година!
от nojivilichka януари 1, 2010 at 12:10 pmДругият път ще я напрява точно по вашата рецепта, без да добавям нищо!
от Гергана януари 3, 2010 at 12:47 amп.п. Тази вечер бях на женско парти и горещо препоръчах рецептата на приятелките.. Смятам, че ще имате много почитатели в тяхно лице! Благодаря ви!
Супер рецепта !Стана ми една от любимите рецепти за месо .Горещо я препоръчвам!Успех
от maya февруари 5, 2010 at 7:44 pmСтрахотна рецепта, звучи апетитно…Ще нагостя гостите за Заговезни с тях, дано ги оценят по достойнство! Благодаря ви за идеята.
от Теди февруари 9, 2010 at 4:02 pmСтрахотна рецепта ,уникално вкусна хареса се на цялото семейство
от галина март 28, 2010 at 12:17 amстрахотни са направо невероятни
от стела април 19, 2010 at 5:59 pmА не е ли много времето за печене, защото все си мисля, че месото като се пече много и изсъхва. Аз съм много боса в готвенето и ме е страх да пробвам нови неща. Кой знае дали ще стане при мен :(
от Maicheto април 22, 2010 at 4:57 amТоку що я пробвах и става невероятно, направо се топят в устата… :)
от Kazak май 18, 2010 at 7:10 pmSluchaino popadnah na receptata naprwavix q stupka po stupka samo che dobavix i sitno narqzana luta chushka i malko luk stana neveroqtno !
от ivan септември 12, 2010 at 5:21 amТолкова вкусни пържоли не сме яли!
от Екатерина и Лазар септември 19, 2010 at 1:25 pm„А не е ли много времето за печене, защото все си мисля, че месото като се пече много и изсъхва.“
от Дора Аргирова - Стоматолог септември 29, 2010 at 10:44 amне е така, можеш да го понапръскаш с малко вода
6te ya napravya za nova godina,predvaritelno blagodarya za ideyata!xxx
от me4opuh декември 30, 2010 at 12:54 pmЗдравейте български кулинари, днес за втори път реших да направя тази рецепта, сами се сещате защо :) . Благодаря на екипа на нож и виличка! Свинското не присъства в мойта диета като основен източник на протеин от доста време, но като един любител не бих пропуснал хубава възможност да поднеса нещо толкова вкусно на масата. Жена ми е американка и обича всичко Българско :)
Поздрави от Ню Джързи, САЩ
от Иван Марков януари 7, 2011 at 1:01 amФантастични са.За първи път ги на направих за тази нова година. Всички гости бяха възхитени и ме питаха за рецептата. Към тях прибавих за гарнитура гъбена каша. Невероятно вкусно се получи, а за аромата нямам думи. Благодарности за рецептата, ощастливихте много хора.
от Надежда Филчева януари 31, 2011 at 11:13 amПопаднах случайно на рецептата Ви и днес я пробвахме с моя съпруг за пръв път. Невероятно вкусно се получи! Благодаря, че я споделихте с нас! Поздрави ;-)))
от Марина февруари 25, 2011 at 10:19 pmЗдравейте-попаднах на вашата рецепта търсейки нещо ново като на4ин на приготвяне!
Направих ги по описания от вас на4ин и резултатът беше зашеметяващ-екстра станаха пържолките,както се казва облизахме си пръстите с жената и едно приятелско семейство Бразилци!!!
Благодарности за вкусната рецепта
от Иван март 4, 2011 at 7:59 pmИван Палма де Майорка 04.03 2011
Ще стане ли с винен оцет или да ходя за ябълков?:D
от Олга март 12, 2011 at 2:54 pmСложих ги, пък каквото пържола покаже.;)
от Олга март 12, 2011 at 6:12 pmРезултатът не ми хареса и се чудя къде е грешката ми.Има две неща, които евентуално съм объркала.Месото пишеше, че е за шницели и оцетът ми беше винен.Другото беше спазено.Пържолите ми седяха стегнати.Така исках да се получи това от снимката…:(
от Олга март 12, 2011 at 8:23 pmИма и друг вариант
Картофено пюре с черен трюфел: Обелете и сварете добре картофите, много е важно е те да бъдат от добър сорт за варене. Смачкват се добре с преса за картофи или пасатор, добавя се: масло, сметана, сол и пипер на вкус. Преди да се сервират се наръсват с настъргани и нарязани трюфели, може няколко различни сорта. Гарнират се със изрезки от трюфел, изрязани в подходящи форми. Може да се добави резен лимон, магданоз, настъргано сирене пармезан
http://www.truffles.bg
от tartufo март 29, 2011 at 3:34 pmhttp://www.truffles-bg.com
преди това ги поизкъпете за 4-5 часа в прясно мляко и соев сос и ще станат прекрасни
от Свилен Илиев август 19, 2011 at 12:37 pmСтанаха чудесни – вместо захар, ползвах мед и с балсамов ощет. Не останаха ;)
Благодаря ;)
от kicko септември 21, 2011 at 12:22 pmВъв фурната са в момента ще видим какъв ще бъде резултата ;)
от Стиляна Ставрева септември 22, 2011 at 8:19 pmБлагодаря за рецептата:)))))Бяха страхотни!
от Габриела Томова ноември 22, 2011 at 7:24 pmebati i gnusnbite purjoli nqma po gadni purjoli ot teq,qzuk za mesoto
от Toni ноември 29, 2011 at 8:09 pmdosta vkusno beshe :)
от joro декември 2, 2011 at 3:09 am[…] Оригиналната идея за пържолите е от Нож и Виличка и може да прочетете духовития разказ-рецепта тук. […]
от Пържоли в сладко-кисел сос « Didi-licious декември 2, 2011 at 7:19 pmА дали може вместо в дълбока тава да се поставят в гювеч?И накрая да махна капака?
от Irina Pavova декември 16, 2011 at 12:35 pmИзпробвано новогодишно – получи се страхотно вкусно. Тавата беше плитичка, та я завих с фолио, и пак стана много добре.
от Moro януари 2, 2012 at 7:57 amБлагодаря много за рецептата и Честита нова година!
:)
И аз утре ще пробвам тази рецепта, изглежда много апетитно на снимката! Ще пиша какво е станало!
от Жени януари 10, 2012 at 3:07 amСтанаха уникални! Благодаря за рецептата!!!:))
от Toni януари 22, 2012 at 11:15 amлуда работа, супер са :)))))
от brankovski януари 23, 2012 at 5:24 pmТова, което може да се добави към рецептата, са и няколко лъжици доматено пюре или кетчуп. Става много вкусно.
от Irina февруари 10, 2012 at 10:01 pmМмм страхотна рецепта! Браво!!!!! Точно приключих с хапването на пържолките! Много вкусни
от Десислава февруари 11, 2012 at 8:31 pmУникални пържоли,мъжът ми 2 дни ми говори колко са вкусни ,но аз имам само 1 въпрос ,виното което се слага червено ли е или бяло ,аз сложих червено!
от UnFoRGIV3 февруари 17, 2012 at 4:27 pmGOLIAMA VKUSNOTIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
от anelia февруари 23, 2012 at 1:58 pmne6to mnogo sladki stanaha,no …..vapreki tova gi i3jadonme,dr.pat 6te sloja po-malko 3ahar
от bobo февруари 23, 2012 at 6:00 pmОще днес ще ги направя! Честит празник!
от traiana март 8, 2012 at 12:33 pmслед толкова готини коментари,номга да се здаржа и да не ги направя…поздави от Белгия :) благодаря на автора…и на кулинарите които сме се сабрали на по паржолка :)
от Toni юни 18, 2012 at 7:26 pmИ аз ги изпробвах,ала ми станаха стегнати и кисели..предполагам,че е защото не сложих ябълков,а винен оцет.Добавих и нарязани гъби,който стува ми се че отпуснаха допълнително вода.В процеса на готвенето,след като видях,че сосът е прекалено кисел изгребах с лъжичка соса и добавих само бира и малко подправки за пържолките.Предполагам,че и фурната си има значение-моята е от малките,и незнам доколко добре пече.
от gery юли 1, 2012 at 10:30 pmОпределено не ми се получиха като на снимката,даже не се и доближават на йота до тях. :(
Zdraveite,receptata zvuchi i izglejda strahotno,no moq problem e che nqmam podhodqshta tendjerka…Moje li da e v tavichka,i pak da e pokrita s folio? Blagodarq predvaritelno :)
от Rali август 25, 2012 at 9:57 pmЗдравейте, много искам на мажа ми да приготвя тази рецепта…( няма как и да не искам след толкова положителни коментара) но бихте ли ми казали за колко броя пържоли става въпрос и какви са пропорциите на „една кафеена чашка оцет“ и „една чаена чаша вино“. Благодаря предварително за отговора! :)
от Eva септември 21, 2012 at 9:34 pmКафената чаша е около половин чаена, а чаената е най-често към 150-250 мл. Ползвайте 100 мл за кафена и 200 мл за чаена и няма да сгрешите много в една или друга посока.
от K октомври 13, 2012 at 7:56 pmunikalni sa!nqmam dumi :)
от 1234566 март 2, 2013 at 6:58 pmБраво отлична рецепта, много ми хареса крайният резултат… :p
от Илиян Котов април 5, 2013 at 6:56 pmБРАВО Станаха невероятни.Благодари ме за рецептата
от Симеон януари 14, 2014 at 4:47 pmВчера имах гости и окуражена от вашите коментари реших да изпробвам тази рецепта. E наистина станаха разкошни пържолки. Благодаря за хубавата идея!
от Пламена март 20, 2014 at 11:55 amОбикновено българското месо (вкл. вратни пържоли) е по-жилаво незнайно защо – особено в последните години. Затова преди да ги готвя – ги мариновам със сухата марината на Котани. После както и да ги приготвям – все стават крехки. Правила съм пържолки в йена с капак (слагам в студена фурна – първоначално на 200 градуса, а като започне да кипи вътре – намалявам на 180 градуса). Заливката вътре правя по два различни начина – бира/вино или соев сос с вода (1 ч.ч. – 1/3 соев сос + 2/3 вода). Не махам капака докрай. И те се запичат до златисто вътре в йената. Пека ги около 90-120 мин – второ ниво на печката отдолу нагоре. Стават мозък.
от CVETETO IVANOVA март 23, 2014 at 10:24 pmАко нямате бира/вино или соев сос сполучлив вариант е вода с кубче бульон + червен пипер!
Това са е най-добрата рецепта за пържоли EVER!!! Аз никога не съм била особено месоядна, предпочитам зеленчукови изкушения и затова не можех да готвя месо! Когато исках да ям месо просто отивах на ресторант. Намерих тази рецепта преди няколко години… оттогава съм я правила няколко пъти – я с вино, я с бира, я със захар, я със мед, със зехтин, без зехтин, с малко соев сос, без – защото е свършил… и винаги е ставало прекрасно… Цаката явно е в технологията. Благодаря ви за рецептата.
от Verité май 3, 2014 at 8:25 pm[…] Консумира се Печена агнешка плешка с гарнитура, Свински пържоли на фурна […]
от Вино на седмицата/18-25.11.2009/ | ВИНО И ЛОЗЕ септември 1, 2014 at 12:56 pmСтанаха перфектно, а аз готвя за пръв път през живота си. :)
от Стоян февруари 14, 2017 at 7:38 pmmnogo sa vkusni
от marina borisova януари 17, 2018 at 9:58 pmТова е кощунство !!! Свинските вратни пържоли могат да бъдат само на скара или пържени. Всичко друго е …вманиачени готвачки.
от ipman май 21, 2020 at 11:45 am