h1

Рогалах

декември 21, 2008

rogalach

Ето и още една рецепта – принос към нашата коледна поредица. Е, рогалах не се вписват точно в графата „коледни“, защото имат еврейски произход и няма как да ги изкараме традиционно-коледни, каквото и да си измисляме. Но пък за щастие живеем във времена, в които хранителните обичаи се променят много динамично и различните култури взаимстват една от друга с все по-голяма лекота. Макар и по-скоро всекидневна глезотия в Израел днес, отколкото празнични сладки, рогалах са идеални и за Ханука (на 22 декември тази година). И въпреки не-християнския си произход, чудесно се вписват в коледния списък с лакомства.

Рогалах са безумно вкусни малки кифлички с ашкеназки произход, които се приготвят от среднотвърдо тесто с пълнеж от сладко, канела, сушени плодове, орехи и шоколадови парченца. Това, което ги прави още по-страхотни е, че в тестото участва и крема сирене – то придава много приятна мекота на текстурата и вкуса. Крайният резултат е божествен, а и наистина, гледайки списъка с продуктите – какво да не му хареса на човек?

Продукти за тестото:

150 гр. крема сирене
220 гр. масло
3 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
2.5 ч.ч. брашно
щипка сол
ванилия (1 пакетче или 2-3 капки есенция)

Продукти за плънката:

1 ч.ч. смлени орехи
2 с.л захар
1 ч.л. канела
щипка сол

1 ч.ч. кайсиево или малиново сладко, загрято и прецедено (ние използвахме малиново и рачел)
около 150 гр. шоколадови парченца
дребни парченца сухи плодове (ние използвахме боровинки и сушени вишни)

Важно е маслото и крема сиренето да са добре размекнати на стайна температура, за да се смесят добре. Разбъркваме маслото с миксер, докато стане пухкаво, и добавяме сиренето. След това добавяме трите жълтъка, последвани от захарта, брашното, солта и ванилията. Получава се меко и леко лепкаво тесто. Овалваме тестото в малко брашно за по-лесно боравене, и го разделяме на 3 топки, които оставяме да престоят няколко часа (или за 1 нощ) в хладилника, увити във фолио. Необходимо е тестото да се охлади и да стегне, за да може изобщо да се разточи.

Поръсваме масата с малко брашно и разточваме топките тесто една по една до около 3мм дебелина. Трябва да се действа бързо, защото ако тестото се размекне, става доста трудно за боравене с него.

spread4

След това намазваме тънко диска тесто със сладкото – не е нужно да е много, тъй като то играе ролята на лепило за останалата плънка. Именно затова е добре и да се прецеди сладкото, за да няма парчета плодове. Поръсваме с ореховата смес и добавяме парченцата шоколад (защо в София е толкова трудно да се намерят chocolate chips? Явно се намират само в специализирани магазини – твърде странно) и сухи плодове.

rogalach-cut

Нарязваме на 16 парченца с помощтта на нож за пица (или обикновен нож) и ги навиваме във формата на кроасан.

rogalach-raw

Поставяме ги върху хартия за печене, намазваме всяка кифличка с разбито яйце за блясък, и поръсваме със захар (може да използвате обикновена бяла захар или декоративна на по-едри кристали). Печем около 10-15 минути в добре загрята фурна (на 180-200 градуса).

rogalach3

Слава богу, тези сладки нямат нужда да престояват нито миг. Не биха и успяли.

Advertisements

20 Коментари

  1. Ммммммммм! Невероятно вкусно изглеждат! Дали правилно съм видяла, че няма никакъв набухвател? Нали не е пропуснат?


    • точно така, няма набухвател. :)


  2. Така, така… Продължавайте в същия дух и ще ви се случи случка :)))


  3. Изглеждат страхотни, може и да се пробвам – сладкишите не са точно силата ми; може да спестя само канелата – нещо не се долюбваме с нея, въпреки че осъзнавам, че е полезна ;)


  4. леле, както не готвя така ще се пробвам да ги направя тия … хем джуйш, хем за коледа, хем супер вкусно изглеждат ;)


  5. Нa 350° и за 10 мин. ще изгорят.
    Трябва да е на 250°, мисля, че е грешка.
    Иначе е лесно и изглежда вкусно, но не е за диабетици…


    • в бързането да напиша съм сбъркала, естествено. температурата е 200 дори. :) благодаря, калина!


  6. Изглеждат божествено вкусни!


  7. Страхотни бяха! Пак да направиш и пак да почерпиш.


  8. Me encantan vuestras recetas y vuestras fotos, son estupendas, Feliz Navidad


  9. maria jose, gracias! feliz navidad para ti tambien! nos encanto tu receta para salsa de nadal, la vamos a probar uno de esos dias. :)


  10. Защо никъде не се споменава дали 3-те топки тесто се смесват и общия брой е 16 или от една топка стават 16 кифлички?


  11. Всяка топка се разточва и от нея се правят 16 или произволен брой кифлички, в зависимост от големината, която искаме.


  12. Aаа добре,много благодаря!


  13. Хехехех… момичета, ако някой ми върне желанието за готвене, вие ще сте май!! Успех ви тук и в другите ви занимания!!!


  14. :) agl, благодаря за хубавите думи. готвенето ни носи голям кеф, надяваме се и на теб да е така занапред.

    пожелаваме и на теб успешна година и много късмет!


  15. Мерси:))


  16. Къде намери тези сухи плодове?И тази по-едра захар?Изобщо моля като използвате някои“по-екзотични“ съставки – казвайте къде да ги намерим1


    • вишните и боровинките ги има в билла и пикадили. от пикадили също взехме и едрата захар.


  17. Супер станаха кифличките! Мерси за рецептата :)



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: