Закуска за шампиони
май 30, 2008Понякога за мен няма нищо по-хубаво за повдигане на духа и енергията от чаша хубаво, горчиво кафе и нещо сладко за хапване.
В живот като моя, в който прекарвам по десетина (че и повече) часа на ден в офиса и забравям да се храня (лоша Крис! Не правете като мен), често се случва да ми падне захарта, енергията да ме напусне коварно и да се унеса пред компютъра, което напълно обезсмисля стоенето в офиса до сто часа.
Предполагам, че това не се случва само на мен. Всички знаем колко е лесно да посегнеш към първата сладка гадост, която ти попадне пред очите – кроасан, шоколад, кока-кола, или каквото е останало в машината за закуски. Особено популярен избор са привидно „здравословните“ зърнени блокчета тип „Corny“, които са пълни с толкова много захар, че след изяждане на едно такова нещо изпадаш в инсулинов шок и след това енергията ти пада два пъти повече.
Шепа ядки и лъжица мед е доста по-добро решение на въпроса. Онзи ден попаднах на чудесна рецепта, която адаптирах съгласно това какво може да се намери на нашия пазар и направих домашни зърнени блокчета, които са несравнимо по-здравословни и вкусни, от прекалено обработените и наблъскани със захар и Е-та техни братовчеди.
Продукти:
1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. кокосово брашно, неподсладено
1 ч.ч. нарязани бадеми
1/2 ч.ч. ленено семе
1 и 1/4 ч.ч. овесени ядки
3/4 ч.ч. мед
1/3 ч.ч. захар (по желание)
2 с.л. ситно смляно кафе
щипка морска сол
1 ч.л. ванилова есенция
Кокосът, орехите и бадемите се запичат в умерено загрята фурна за около 7 минути, докато кокосът стане златист. Стойте близо до печката, защото много лесно може да загори. След това смесваме кокоса, орехите и бадемите с лененото семе и овеса.
Когато сухата смес е готова, е време да направим сиропа. В тиган или тенджера слагаме меда и го оставяме да започне да бълбука. След това добавяме захарта, кафето, солта и ванилията и оставяме сместа да поври няколко минути, докато се сгъсти леко.
Захарта може и да се пропусне, за сметка на добавянето на още малко мед, но тогава блокчетата стават една идея по-меки.
Когато сиропът е готов, го смесваме със сухата смес добре, така че да достигне навсякъде.
Накрая разстиламе готовата смес в намазана с малко масло тавичка, и натискаме, докато стане плътна.
Оставяме сместа да се охлади до стайна температура около час-два, и да се стегне. След това обръщаме тавата – би трябвало да се получи един голям, солиден блок. Разрязваме на продълговати (или каквито искате) блокчета и ето, че е е готово! Имаме здравословна, вкусна и ободряваща закуска за шампиони.
Крис
На мен много ми се искаше Крис да напише как се подкрепяме с тази страхотна закуска, докато се катерим по чукари и скали, но щеше да е пълна лъжа :) Последният път така ни наваля дъжда, че още ми е мокро, а това беше преди половин година. И нямаше да е лошо да има нещо такова наблизо за подсилка.
Но обещавам скоро да започнем усилена туристическа дейност!
М.
от nervousshark май 30, 2008 at 10:46 amвдъхновяващо!!!
напоследък си помислям,
че готвенето е като писането – колкото повече подправки/ думи познаваш, толкова по – вкусен/ красив – продукт се получава..
с капка талант, за да умееш да ги съчетаеп – там, където е необходимо.
ако имаше tiltle щеще да е off topic!
ей тия ядки начи!- жестока рецепта – тва исках да кажа
от kassitra май 30, 2008 at 11:28 pmАз пък съм човека дето пробва (дегустира:-)) всичко представено в този блог, та исках да кажа, че тези благинки(сложила съм се на диета) бяха празник за стомаха и душата ми. Браво Крис. Ама какви неща предстоят, ухааааа!!!
от trixter май 30, 2008 at 11:53 pmОх, забравих да добавя, че повече кокос никога не е излишен. Да ви е сладко.
от trixter май 30, 2008 at 11:55 pmСтрахотна закуска. Браво!
от joanapetrova май 31, 2008 at 2:26 amПадам си по здравословното хранене и всякакви ядки, затова няма да пропусна да си направя енергийни блокчета в скоро време. Благодаря!
те добре, че са блокчета, а не барчета (куриоз от кварталния магазин)…
от яйце в кофичка май 31, 2008 at 9:13 amЯйце, тези от кварталния магазин едва ли прекарали 90% от живота си, учейки разни неща на разни места :)
Trixter, не мислил ли че понякога кокоса в менюто е малко в помече? ;)
Каситра, и готвенето, като писането трябва да се прави с любов, освен с всичко друго, за да се получи :) Иначе псевдо-писатели и псевдо-готвачи – бол.
М.
от nojivilichka май 31, 2008 at 9:33 amТочно тук, не е :-) Пък и както знаеш на мен – кокос ми дай, кокос ми дай и повече не ме мисли. :-)
от trixter май 31, 2008 at 11:52 amjoana: тези освен здравословни, се оказаха много вкусни. обожавам сладкиши с кафе.
от nojivilichka май 31, 2008 at 4:11 pmНапоследък доста от рецептите тух опитвам и ммм вкусно…Имам едно въпросче кафето в рецептата само за вкус ли е или помага за слепването на ядките, че чакам бебче и съм намалила кафето, за да не му навредя… Ако може без кафе-ще пробвам, че вече взех да слюноотделям:о)
от barborana юни 3, 2008 at 11:52 ambarborana, здрасти. :) благодаря за хубавите думи.
разбира се, че може без кафе – то е там за вкус и екстра енергия. може спокойно да го прескочиш и/или да добавиш още кокос или сухи плодове например. успех и да ви е вкусно с бебо!
от nojivilichka юни 3, 2008 at 10:44 pmKrisun, napravih go tova i e super obache ne se vtvardi. Dali e ot kitaiskia med, kak mislish? Az sum sklonna da gi obvinia vednaga.
от Tina юни 16, 2008 at 5:56 amInache izneverih na sebe si i spazih proporciite!pochti…btw, slojih i shepa nariazani suhi plodove (mango,stafidi, yabalki) i ne e zle. Abe mnogo sum dovolna – veche minava 12 i oshte ne sum gladna. We are the champions! :)
Прекрасно е! (казвам го в ролята на човек, често и дълго изпадащ в нужда от „непредумишлен“ прилив енергия, толкова неочаквано, колкото да разсипе хубавите ми намерения, и разбира се, в най-неподходящото време)
Ако се разиграят есенциите и щипките, вкусовите варианти биха склонили почти до безкрай. And, oh, that’s the power of enthusiasm…
от влад юни 28, 2008 at 5:17 amаз пробвах това енергийно съкровище днес.. чудесно е! благодаря за рецептата! :)
от galya юни 28, 2008 at 10:02 pmнаправих го с кафява захар, добавих също малко слънчогледово семе, сусам и стафиди.. мм.. :)
[…] печива с ядки и семчици са ми любими. Например като “Закуска за шампиони” от блога Нож и виличка, това превъзходно […]
от Крекери с ленено семе, слънчоглед и сусам « Кулинарно - в кухнята с Йоана октомври 16, 2008 at 7:08 pmлично аз пропускам кафето…може какао, когато има…още преди години, като вегетарианец се пробвах да направя подобни блокчета, топчета…
от Joro октомври 30, 2008 at 2:13 pmНаскоро едни приятели ме почерпиха с тази „закуска“ на планина и оттогава съм почитател…
ех, кога ще се науча да спазвам рецептите..!
дава страшна енергия и за капак е много вкусно :) аз обичам сладки неща с аромат на кафе, но и с какао е страхотно.
от nojivilichka октомври 30, 2008 at 3:40 pmЗдравейте!
Вчера поекспериментирах с вашите корни, с това което имаше вкъщи и с една моя идея от няколко дни. Не си позволявам волности с рецепти от сорта на Отшелническите бисквити или чудесният Рогалах, но тук реших, че няма да навредя. Получи се нещо чудесно!
Нямах достатъчно кокосово брашно, и затова добавих прилично количество сусам, също освен фините овесени ядки, които се оказаха на свършване, добавих цяла чаша микс от 4 вида семена. Освен това имах малко лешници, които добавих към орехите и бадемите, и малко стафиди, буквално за да почистя шкафа:)
Това дотук са дребни козметични промени, никоя от тях не би имала особенно значение, освен може би една малка забележка – по-добре е кокосовото брашно да се добави в самия край на запичането, при мен малко нещо се попрепече. После намерих подобен съвет в блога на Йоана.
Моята идея скасаеше медения сироп. Имам едно иначе чудесно сладко от черен касис, но твърде твърдо за директна консумация, което беше се и позахаросало вече. Мед и сладко сложих навярно 1:1, плюс малко тъмна захар, за да не останат меки все пак. Кафето добавих по рецептата, но се наложи да заменя ванилията с ромова есенция.
от Вера февруари 9, 2010 at 5:44 pmВ резултат на тези експерименти се получиха прелестни тъмни блокчета, леко-леко лепкави, така че на този етап вече прибягах до магазина и купих още кокосово брашно. След като хубаво ги овалях в него – станаха още по-красиви! Бих сложила снимка, ако знаех как, но аромата им е най-съществената част, а него няма как да опиша! Касис+кафе+ром се оказа неочаквано добра комбинация!
Благодаря ви за чудесната идея! Бях решила да правя корни, и все нещо щеше да излезе и без рецепта, но идеята с кафето на мен просто нямаше да ми хрумне!
Just want to say what a great blog you got here!
I’ve been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!
Thumbs up, and keep it going!
Cheers
от valiunima май 17, 2010 at 4:28 amChristian, watch south park online
[…] печива с ядки и семчици са ми любими. Например като „Закуска за шампиони“ от блога Нож и виличка, това превъзходно […]
от Крекери с ленено семе, слънчоглед и сусам – Кулинарно - в кухнята с Йоана септември 10, 2010 at 6:44 amПривет!
Погледнах на тази рецепта, като на „принцип“, а не като на „стандарт“ за направа на „изделието“. :-)
( няколко вида ядки + няколко вида семена + естествени захари + естествени аромати ( ванилия/кафе/какао/ром/бренди/др.подобно ) + сушени плодове или сладко )
МНОГО МЕ ГРАБНА!!! ;-)
Представих си, как след като се пресова и изстине се залее тънко с разтопен шоколад …
Някой има ли представа, колко е трайността на тези блокчета?
Освен това, ако някой е технолог на храната, може ли да каже, каква е калоричността им горе-долу, че да си правя сметка, да не прекалявам с тях, че имам склонност към качване на телесно тегло. :-)
P.S.: Наш’то знаме е месаля! ;-)
от Дани май 10, 2015 at 12:11 pm