h1

Канелени охлювчета

ноември 22, 2008

rolls-done

Още помня деня, в който се влюбих в пухкавите, лепкави и ароматни канелени охлюви в един Старбъкс. Беше любов от пръв поглед – и противно на повечето случаи, продължава вече няколко години без да е избледняла ни най-малко.

Сладкишите в подобен тип кафенета най-често изглеждат много изкушаващи и толкова идеални, че винаги ме е плашела мисълта да пробвам да си ги приготвя сама вкъщи. Истината е, че замразените фабрични охлюви на Старбъкс (кръмбъла на Коста или каквото там) нямат много общо с приготвената им у дома версия. Макар и тези от кафенето да са вкусни, домашните канелени охлюви са несравнимо по-добри. Може спокойно да се каже, че са нещо като купешките, но с аромат и вкус, умножени по 10.

Приготвянето им в домашни условия далеч не е толкова трудно и плашещо – съвсем постижимо е. Дори и да изпадате в тиха паника от месене на тесто с мая, просто не си признавайте и запазете самообладание. Ще се получат добре, обещавам. Печелите и бонус – непоносимо вкусно ароматизиране на кухнята с канелено ухание.

Продукти за тестото:

5 ч.ч. брашно
1 пакетче суха мая
1/3 ч.ч. бяла захар
1 ч.ч. мляко
80 гр. разтопено масло
2 яйца
щипка сол

Продукти за пълнежа:

1 ч.ч. тъмно кафява захар (мусковадо)
80 гр. размекнато масло
1 или 2 супени лъжици канела
стафиди
орехи (последните две са по желание)

Брашното се пресява и се изсипва в голяма купа, след което се добавят наведнъж и всички останали продукти, необходими за тестото. Тъй като тестото е много лепкаво, най-лесно се бърка с миксер, присбособен с приставки за тесто. Ако не разполагате с миксер, може и на ръка, но се пригответе за много лепкаво преживяване.

dough1

Тестото е готово след няколко минути месене, когато добие хомогенен и лъскав вид. Преди да го извадите от купата, поръсете го с 2-3 лъжици брашно и го омесете леко с ръка, за да се отлепи по-лесно. Тестото се меси съвсем за кратко на добре набрашнена повърхност, само колкото да добие форма. След това се оставя в набрашнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло за около час.

Докато тестото втасва, разбъркваме добре в отделен съд захарта, маслото и канелата. След като тестото е удвоило размера си, го омесваме накратко отново и го разточваме върху набрашнена повърхност на дебелина около половин сантиметър. Разстиламе равномерно пълнежа по цялата повърхност на тестото, поръсваме с орехите и стафидите и внимателно навиваме на руло.

log1

Нарязваме на колелца, дебели около 3-4 см. и ги подреждаме в достатъчно голяма тава, така че да имат място да „порастнат“.

rolls-raw2

Оставяме ги да втасат още двайсетина минути. Преди да ги сложим да се пекат, ги окъпваме със смес от 1 яйце, разбъркано с 2 лъжици мляко, за да са по-меки след това. Печем за десетина минути в предварително загрята фурна на 200 гр.

rolls-done2

Тези канелени охлюви са идеални за сладка и ароматна закуска по всяко време, но особено подходяща за студен снежен зимен ден, придружени с чаша топло кафе или друга любима сгряваща напитка.

Advertisements

18 Коментари

  1. страшни бяха;)


  2. Пробвах ги, чудесни са, благодаря ти за рецептата!!!
    Един въпрос – мога ли да омеся тестото от вечерта, да го оставя в хладилника, сутринта да го извадя да втаса и да опека?


  3. trendaffil, мисля, че ще е ок напълно. тестото ще втаса в хладилника само, така че после направо може да го разточиш и да оставиш готовите охлюви да втасат преди да ги опечеш. много се радвам, че ти е харесала рецептата :)


  4. Вчера ометох две канелени охлювчета в Солун :) А на въпроса „Донесе ли си нещо от пътуването?“, отговорих с „Един плик банички и една кутия сладкиши“. Гърците ги умеят печивата. За разлика от мен :) Затова освен да разпратя рецептата на всички познати, които се справят добре в кухнята, и да се надявам, че някой ще се изкуши да я направи, че след това и вземе да ми се отблагодари с няколко охлювчета за информацията… друго не ми остава :)


  5. Един тъп въпрос сега акто се замисля…млякото трябваше да е кисело или? Току що сложих прясно и чак тогава се замислих… да видим какво ще стане!:) В.


  6. тези канелени охлювчета ме върнаха в детството… тогава правехме едни подобни, само че с орехи вместо стафиди… най-много обичах да се помотвам в кухнята, докато майка ги редеше и красеше…


  7. […] да висят 5-6 човека, които чакат да стана, за да седнат.  Канелените ролца от 3-4 лв парчето предпочитам да си омеся сама, да […]


  8. МММ, мммного благодаря за рецептата! Всички луднаха по тях:))))


  9. Невероятен аромат в кухнята! Облизахме си пръстите!
    Благодаря за рецептата :)


  10. Много чудесна рецепта, хиляди благодарности, ще проблвам веднага щом имам малко време :) От няколко седмици ми беше влезнала в главата тази муха да си направя такива канелени рулца като в starbucks и мислех да търся рецепти, и съвсем случайно попаднах на този пост. :)


  11. saita e straxoten ima mnogo recepti koito zadalgitelno she probvam


  12. Този блог наистина е супер, досега не видях нито една рецепта, която да не ми се иска да пробвам.
    Тези канелените много ги правят в Скандинавия и ако искате да има скандинавски елемент, прибавете 1 ч.л. смлян кардамон в тестото, останалото си е същото. Кухнята пак мирише невероятно!


  13. Рецептата е ВЪЗХИТИТЕЛНА!!!:))) от първия път всичко се получи идеално! ще препоръчам „охлювчетата“ и на моите познати;)
    С цел да се самопохваля – качвам и моята снимка в един от албумите ми във фейсбука:))))))


  14. Това е направо СТРАХОТНО. Приготвят се много лесно а резултата е направо зашеметяващ. Ще ги направя пак, и пак, и пак :)…


  15. Здравейте!Чета отскоро вашия блог и много ми харесват рецептите.Пробвах да ги направя охлювчетата,но нещо твърдо ми получи тестото, а пише че е лепкаво….Не че не се изядоха де,но следващия път ще пробвам с по-малко брашно.


  16. Току-що ги тествах :) Сложих малко нарязана смокиня от сладко, защото бяхме свършили стафидите, но мисля, че пак е много вкусно.


  17. Прекрасни сладки. Благодаря ти искрено за тях. За осми март все става така,че нямам възможност да купя дори по едно цвете на мама или на колежките. От три години насам проготвям тези канелени охлювчета, завивам ги в целуфан и завързвам панделка. Всички много им се радват, а аз съм щастлива, че мога с тази ароматна сладост да им поднеса част от любовта и уважението ми към тях. Пожелавам ти много щастие и моля те, не спирай да постваш :)))) Честит Празник


    • Млякото не е ли малко за да поеме 5ч ч брашно?



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: