h1

Хляб без месене

януари 4, 2009

no-knead-bread

Когато прочетох рецептата за този хляб в New York Times преди време, се въодушевих страхотно, че хляб може да се направи и по мързеливия начин. Слагаш продуктите в купа, разбъркваш, оставяш тестото да поспи 12-тина часа, на сутринта го вадиш и печеш. Ееех, само като за мен! И се получава страхотен хляб при това – с чудесна коричка отвън и красиви шупли отвътре, не някаква глетава маса тесто за мързеливци.

Прочетох невярващо рецептата един-два пъти и видях, че трябва да се пече в dutch oven – дебела стоманена тенджера с похлупак. Въодушевлението ми спихна като превтасало тесто – нямах си такава (и все още нямам). И така, оставих рецептата и забравих за нея.

Вчера обаче, незнайно защо, се сетих отново за този хляб и реших пак да разгледам рецептата. Там си пишело – ако нямаш такава тенджера, става и в йенско стъкло или глинен съд. Важното е хлябът да се пече в плътно покрит съд. Реших да пробвам. И взе че стана страхотен хляб – съвсем истински.

no-knead-bread-3

Ето нашата рецепта, с леки изменения от оригинала.

Продукти:

3 ч.ч. бяло брашно и допълнително за поръсване
1/2 ч.л. суха мая
1.5 ч.л. сол
щедра щипка захар
3/4 ч.ч. бира (използвах Туборг, предполагам може и с каквато и да е друга)
1/2 ч.ч. вода (ако тестото стане сухо, добавете още съвсем малко)

Пресяваме брашното в купа, добавяме маята, захарта и солта и разбъркваме. След това прибавяме течностите и разбъркваме отново добре с лъжица. Трябва да се получи гъсто, много лепкаво тесто, което за наша радост не е нужно да се меси. Покриваме купата с фолио или кърпа и оставяме на топло да втаса поне 12 часа. Може и малко повече.

Снимки от тези стъпки нямам, защото го забърках вчера вечерта, а не съм голям почитател на светкавицата.

След като е престояло, тестото трябва да е набъбнало много и да е на мехури. На този етап тестото изглежда леко ужасяващо, но това е в реда на нещата. Вадим го от купата и го поставяме върху набрашнена повърхност. Поръсваме с още малко брашно и месим съвсем кратко, няма и минута, колкото да стане на топка, макар и леко разтекла се такава. Връщаме в купата, покриваме и оставяме да поспи още 1-2 часа на топло.

Около час преди да сложим хляба да се пече, загряваме фурната на около 175 градуса и слагаме съдът от йенско стъкло да се загрее заедно с нея. Когато часът изтече, вадим съда много, много внимателно с ръкохватки, защото ще е адски горещ. Важно е да го поставим върху суха повърхност на стайна температура, за да не се счупи от температурната разлика. Изсипваме тестото вътре, разклащаме съда 2-3 пъти, за да се разпространи и правим един-два разреза върху тестото. Похлупваме и печем на 200 градуса около 30 минути. След това махаме похлупака и ако има нужда, допичаме още десетина минути на открито.

Вадим хляба от съда и го оставяме да се охлади за час преди да го разрежем.

no-knead-bread2

Ето че без усилия се получава невероятен хляб – и на изглед и на вкус. Кой е казал, че хубавите неща не стават лесно?

Advertisements

26 коментара

  1. леле каква готина дебела кора.:)) страхотен е!


  2. Колко апетитен хляб, направо усещам как ухае!
    Едно крайче на мечка с масло и сиренце, мммммммм!


  3. А дали ще стане и с пълнезърнесто тесто?


    • поли, добър въпрос. според мен ще стане, но ще трябва да удвоиш маята, защото пълнозърнестото брашно е с по-ниско съдържание на глутен и няма да се надуе достатъчно. мисля, че с удвояване на маята ще стане. пробвай и кажи после :)


  4. Аз от много време искам да попитам, как точно става това втасване на топло? Моята кухня е нормално топла – това достатъчно ли е или трябва нещо съвсем друго за да втаса тестото? Хиче не са ми ясни тези неща с маята 8)


    • нормално топла кухня е ок, въпросът е да не е на студено. и го сложи на най-топлото място в нея, примерно до парното.


  5. страхотен хляб и страхотна идея колко горе долу става като големина вижда ми се по-малък от нормален голям хляб който продават по магазините


    • става си сериозен хляб – горе-долу 3/4 от размера на заводския, но пък е по-широк. самата форма зависи от формата на съда, де, защото тестото е много меко и заема неговата форма.


  6. Ами с 3 чаени чаши брашно ще е по-малък, в купешкия слагат към 700 грама брашно, ако не се лъжа.
    Чудесно хлебче, изглежда много вкусно :)


  7. Еее, не сте трапери вие, както казвахме като малки – как така без месене?! Все едно, че е от магазина ;)
    Тъкмо се бях амбицирал по Коледа от идеята, че не може да съм научил N езика за програмиране, а да не мога да меся, и запретнах ръкави (какво се получи – не питай! ама се изяде, де :)
    Браво за рецептата, непременно ще я опитат моите вкъщи.


  8. Ako 4akam 12 $asa,bih predpo4ela da ne sym tolkova myrzeliva i da si zamesq,kakto trqbva i vsi4ko za nai/mnogo 3 4asa


  9. Аз пък искам да не меся и да мързелувам и после хляб да ям ;-) Утре ще го направя :-)


  10. Както месим, така и не месим :)
    Умението е да можеш и двете. Между другото, хлябът в магазина е месен, който е ходил в хлебозавод или пекарна, знае :) Който не, ще научи, че хлябът, млякото и сиренето в магазина не се материализира готово, а се прави :)


  11. ole


  12. браво на вас, имам подобна рецепта и ме подсещате да я направя отново, но ще пробвам и вашата, за да сравним резултатите!
    между другото, има глинени тенджери в едно магазинче на Л.Каравелов и Графа :-)


  13. […] Хляб без месене Когато прочетох рецептата за този хляб в New York Times преди време, се […] […]


  14. А може ли да се направи и с пълнозърнесто брашно? Иначе хляба изглежда страхотно. Още днес ще пробвам да го направя. :)


  15. Gretichka, може, може. Виж нагоре в коментарите, там пише.


  16. здравейте ,момичета страшно ми хареса рецептата и снощи я започнах хляба стана много вкусен но за мен можеше още да втаса/да се надигне/пишете че смесвате с дървена лъжица а аз мисля че не можах да го хомогенизирам добре следващия път смятам да смеся съставките с бъркалките за тесто и за бирата имах само тъмно пиво-дали това по-малцово пиво не ми направи бела Ще опитам пак


  17. Страхотна идея:о) Искам само да попитам, дали трябва да се намаже съдът с нещо предварително(олио,масло)- аз мисля да използвам гюведжета. И дали не мога да заменя бирата с газирана вода, защото кърмя е бебчето ми е още много мъничко и избягвам алкохол…(дори и бира). Благодаря!!!


  18. Невероятна рецепта !Огромно, сърдечно, брашняно благодаря за споделянето.


  19. Благодаря за интересните хрумвания. Ще опитам и аз. Обаче не стана ясно дали съдът, в който се пече трябва да се намаже с мазнина (и поръси с брашно ) ?


  20. не е нужно. няма да залепне :)


  21. Мисля и аз да споделя. Гледам Fiestatv и там Жак Пепен представи хляб без месене и работа в един съд от началото до края.Но се оказа, че той работел с тенджера марка lodge cast iron cookware
    http://cookingmonster.com/2009/01/04/jacques-pepins-no-knead-bread/
    с незалепващи стени и от чугун , а аз , като нямам такава тенджера, ползвах гювеча , но после ми се наложи да викам пожарната :-)) , за да извадя хляба. Казвам го повод на това, че казвате няма смисъл да се омазняват стените на съда за печене.Явно всяка подробност е много важна.
    Поздрави на всички и успехи на всеки, който опитва!


  22. Здравейте, пробвах рецептата, но нещо не се получи или превтаса или съм прекалила с топлината :( Получи се доста жилав хляб с твърда коричка. Но наистина не залепва макар че намазах нагорещената тавичка със зехтин. Решена съм да пробвам пак този път ще го оставя на нормална стайна температура и без това наближава лятото. :)


  23. Muy buen blog de cocina.
    Siento no poder dejar comentarios en su lengua pero para empezar mi teclado no tiene caracteres ciríclicos.
    Saludos



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: