h1

Печени дюли с локум и орехи

януари 11, 2009

dyuli1

Този пост можех да го започна с това колко много обичам дюли и как когато бях малка приятелката на баба ми леля Лиляна, която съвсем наскоро почина носеше от някъде цели щайги, които у нас обработвахме по всякакъв начин. Е да, ама всъщност плодове хич не обичам (това е срамна тайна), абе направо изобщо не обичам, а дюлите ги ям на пелте или рачел, ако може с палачинки или на филийка с масло и сирене, а правенето на зимнина винаги ме е ужасявало безкрайно.

За сметка на това дюлите са ужасно красиви и жълти и човек може да си ги държи почти цяла зима някъде в къщи, например на бюфета или на аспиратора, а на всичкото отгоре колкото повече престояват, толкова по-приятно ухае около тях.

Съвсем наскоро обаче Крис измъкна отнякъде страхотна домашна рецепта за печени дюли с локум и орехи и мога да кажа, че стават адски вкусни, което мхм, рядко мога да кажа за някакъв плод. Оказва се, че си има начини човек да ме накара да ям плодове освен на сок (е, тук поизлъгах – ям диня, малини и череши от време на време) и на сладкиши.

За приготовлението на рецептата ни трябват три-четири зрели (задължително) дюли, орехи, захар и кутийка локум, аз лично предпочитам да е от българския, с розоберачката отгоре, някак си най-ми допада на вкус, а и се оказва, че е страхотен в комбинация с аромата и вкуса на дюлите.

dyuli21

И така – измиваме хубаво дюлите, изтъркваме ги от мъха и ги разрязваме на половинки, като изчистваме семенните кутийки и опашките. По принцип те се изхвърлят, но аз понякога ги запазвам и ги суша, чаят от тях има невероятен лечебен ефект върху кашлица или бронхит, особено подсладен с боров мед (семейна бабешка рецепта).

Нарязаните дюли нареждаме в тавичка, покрита с хартия за печене и ги наръсваме с кристална захар, после слагаме орехови ядки, а най-отгоре нареждаме парченца нарязан локум. Орехите може на половинки или четвъртинки, ако не успеем да ги счупим по време на чистене (аз съм доста джаста-праста и рядко вадя красиви, цели ядки от орехите).

dyuli3

Слагаме тавичката с плодовете в предварително загрята фурна и печем, докато покафенеят, като гледаме орехите да не загорят прекалено много.

Накрая имаме страхотен плодов десерт с много приятен, старомоден вкус (на всичкото отгоре в една тема успях да спомена и двете ми баби накуп).

About these ads

11 comments

  1. Винаги ме е удивлявало колко добре вървят дюлите със сиренце… :)


  2. Нали? Това са ми любимите палачинки :)))))


  3. Аз си правя и сандвич със сиренце и сладко от дюли, от онова с многото индрише. :)


  4. и диня със сиренце много върви…
    но печени дюли с локум ще да е още по-изискана и вкусна комбинация. :)


  5. [...] нож и виличка, където думите “плодов десерт с приятен, [...]


  6. трябвьше ми рецепта за печени дюли и открих твоята,благодаря.


  7. Чудни са! Направих ги преди известно време, и всички бяха във възторг! Само дето… не знам аз ли сбърках нещо, до локума ли е, до качеството му или до количеството, но се получава отгоре една такава твърда и ужасон лепкава коричка, заради която не можеш да си отлепиш зъбите:)) Фъфлихме си и продължавахме да ядем, докато не остана нито една дюля, но все пак, ако се сещате в какво е греката – кажете. Или винаги локума става такъв?


  8. ще го пробвам !


  9. Може би първо трябва да се поизпекат дюлите, а след това да се сложат орехите и локума и да се довърши печенето…? Така мисля. Ще пробвам.


  10. Не знам кое ми хареса по-вече – рецептата или как е написана статията:)))))


  11. Много вкусно се получи. Всяка година свеки ме зарежда с по 4-5 дюли, които изхвърлям поетапно, защото просто незнам какво да ги правя. Аромата, който изпълни цялата къща беше невероятен. Супер!



Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 35 other followers

%d bloggers like this: