h1

„Стандарт“ незаконно публикува наша снимка

февруари 5, 2008

В броя си от 1ви февруари 2008г. вестник „Стандарт“ публикува снимка от този блог към статия, озаглавена „Босилекът ухае на сладост, розмаринът ухае на бор“. Не е посочен източникът на снимката, нито някой се е свързал с нас за евентуални условия по публикуването на авторската фотография на Крис, въпреки че блогът ни е под лиценз на Creative Commons (BY/NC/SA), с който са защитени всички произведения тук – текст и фотографии, и който не позволява разпространяването им с комерсиална цел.

Снимката е от статията ни „Салата от паста с маслини“ от 27 юни 2007г., а на копието от страницата на така наречения вестник (за съжаление в момента само черно-бяло), долу в дясно можете да видите същата снимка:
standart-snimka_small.jpg Можете да я видите в пълен размер тук.

След като разгледахме възможностите и преценихме, че подобна постъпка е най-малкото некоректна, а при желание бихме могли да я квалифицираме и с по-силни епитети, решихме да изпратим писмо до главния редактор на вестника, което се оказа мисия почти невъзможна, тъй като единствеия е-мейл адрес, оставен за контакт е office@standartnews.com.

Можете да се запознаете с текста на писмото:

From: Kristina Nikolova
Date: 2008/2/4
Subject: Незаконно публикувана фотография
To: office@standartnews.com
Cc: Magdalina Guenova

Уважаеми господа,

С изненада ние – Кристина Николова и Магдалина Генова – открихме в броя на в-к Стандарт от 1 февруари, 2008 г. публикувана снимка от нашия блог (https://nojivilichka.wordpress.com/). Конкретната снимка бе публикувана в същия сайт на юни 27, 2007 в публикация, озаглавена „Салата от паста с маслини“.

Не ни е известно да сме предостъпвали правата над снимката за комерсиални цели. Лицензът на Creative Commons (BY/NC/CA), под който са защитени всички произведения в този блог – текст или фотографии, не позволява разпространяването им с комерсиална цел. В случай, че желаете да препечатвате наши произведения във вашия вестник, е редно най-напред да се свържете с нас за разрешение и установяване на условията от наша страна.

Въз основа на горните аргументи бихме искали да получим възнаграждение за незаконно публикуваната от вас фотография под формата на хонорар в размер на обичайния. В противен случай не бихме се поколебали да прибегнем до съдебно разрешение на въпроса.

Благодаря за вниманието,

Кристина Николова и Магдалина Генова

От горното вероятно ви става ясно, че няма да се поколебаем да прибегнем до по-крути мерки, тъй като не желаем да толерираме повече поведението на българските печатни медии, които често са в ролята на най-откровени пладнешки крадци.

А тук и тук можете да се запознаете с приключенията на Еленко, който се озова в същата ситуация, с любезното съдействие на вестник „24 часа“.

Ще ви държим информирани.

32 коментара

  1. Бой по Стандарт до дупка :)
    Няколко пъти съм попадал на статии в тоя т.н. вестник и съм се удивлявал на езика и словореда, който масовата Бг журналистика използва.
    Пък и ще заработите малко пари от Борат :).


  2. Криси, Магда: Ако СТАНДАРТ не пожелаят да изпълнят Вашите условия и се стигне до съд, държа да знаете че съм готов да свидетелствам във ваша полза. Чета блога ви редовно, а снимката дори си я спомням. Ако трябва да доказвате, че вашият блог е първоизточника на тази снимка, може да ме имате впредвид.

    Все пак, пожелавам ви да не стигате до там.

    А за вестниците какво да кажем… жалко, че и СТАНДАРТ се нареди до пладнешките крадци от „труп“.


  3. Колко далеч сте готови да стигнете в отстояването на правата си?


  4. Явно не са само „Труд“ и „24 часа“ които копират отвсякъде, без да посочват източник… :-(

    Гонете ги, пък каквото стане. Така или иначе, си струва да се опита, а и лесно може да се докаже оригиналът на снимката – нали ВИЕ сте я снимали, имате и оригинал и EXIF и е била публикувана и тн :)


  5. Абсолютно сте прави да си отстоявате правата!
    Аман от тази журналистическа измет, крадяща и изкарваща си заплатата със „Снимка: Интернет“
    Подкрепям ви!


  6. здравейте,

    безспорно никоя медия не може да си позволи неправомерно използване на чужди произведения по описания начин. моят съвет е – покана за доброволно заплащане на обезщетение за нарушено авторско право по чл. 94, ал. 1 от ЗАвПСП, даваща подходящ срок за изпълнение. за възнаграждение не може да се говори, защото няма съществуващо правоотношение, по силата на което вие да им предоставяте права в/у фотографията, а те от своя страна – да дължат възнаграждение.
    при незаплащане на поисканото обезщетение – няма никаква пречка да се пусне един иск за нарушено авторско право, който, въпреки че едва ли ще донесе материална компенсация, може да бъде успешно раздухан и медията публично да си понесе негативите от тази практика.

    поздрави за хубавия блог:)
    гергана.


  7. Авторките всички mp3-ойки, филми, сериали ли си плащате?


  8. @ voxy: а вие защо биете негрите, а?


  9. @ voxy
    Разликата е в това, че вестник Стандарт използва взетият от интернет файл, за да печели пари.
    Момичетата са си го казали: „Лицензът на Creative Commons (BY/NC/CA), под който са защитени всички произведения в този блог – текст или фотографии, не позволява разпространяването им с комерсиална цел.“
    Не вярвам авторките да записват mp3-ойки, филми или сериали и да ги продават след това.


  10. Гонете ги до дупка! Ей, аман от простотии!


  11. така аз лично ви подкрепям НО разгледах снимката в стандарт и вашата от статията и може и да си приличат но при подробно разглеждане за иск и тн. трябва да съвпадат до пиксел предполагам. това че е снимана на покривка със същата шарка купа пълна с паста и маслини и в двата случая не доказва че снимката е същата


  12. опа то било втората снимка. простете моя грешка. и все пак може и да се нагласи същата снимка и да ви покажат и диапозитив така че внимателно


  13. Момичета, отстоявайте правата си.


  14. BRAVO PRAVILNO OSADETE GI


  15. Има си сайтове от които могат да се купуват снимки. Цената им в големи пакети не е чак толкова висока. На запад вестниците си пазарят от тях. Така много фотографи си изкарват и хляба.

    Но това е България… тук закони няма.


  16. Погледнете разговора на Симион Патеев със служителка на „24 часа“
    http://nabludatel.blogspot.com/2007/09/blog-post_4124.html

    Колко време ви трябва да осмислите цинизма на думите:
    „Репортерка: Ами вижте, в интернет има толкова много снимки, които така и така си стоят, не рабирам какъв е проблема?
    Симион: …
    Репортерка: Добре, но все пак не разбирам, след като има толкова много снимки, защо да не се ползват някои от тях.“

    Мацката в пар текст си казва как стоят нещата …


  17. имах предвид „в ПРАВ текст“ :)


  18. 5 до 15 лева е традиционният коментар за снимка. Помня че Патеев един път искаше от 24 часа (май) и те му казали толкова…. :)

    За българските вестници това е практика.


  19. Може да Ви е интересно:http://marfiland.blogspot.com/2008/02/blog-post_6858.html

    Напълно Ви подкрепям!


  20. […] “Стандарт” незаконно публикува наша снимка В броя си от 1ви февруари 2008г. вестник “Стандарт” публикува с […] […]


  21. Хайде стига сте издребнявали, вие не крадете ли снимки, музика и филми. Не се правете на много праведни…платете си mp3-ките.


  22. Благодарим на всички за покрепата:) Все още няма ни вопъл, ни стон от „Стандарт“, но това може само да ни амбицира. Решили сме да се борим до край, защото е крайно време печатните медии да се научат да спазват някои правила. Бяхме забравили за случаите около Симеон Патеев, случи се и на Еленко – просто безочливо и безпринципно крадат материали от блоговете, а най-смешното е, че тези така наречени журналисти явно изобщо не са чували за Криейтив Комънс и не си правят труда да разберат какво означават тези смешни буквички и знакчета отстрани.
    Затова и въпросът не опира до парите, които са пропуснати, а е съвсем принципен.
    Та така, засега още малко ще почакаме отговор, после там каквото следва :)


  23. искам и аз да благодаря на всички за подкрепата. :))

    някой спомена, че хонорарът бил 15 лева…все ми е едно, не ми е за парите в случая. просто не е редно да взимат някакви неща без разрешение и да си ги слагат във вестника. ако бяха попитали, щях да им я дам с едното условие да пише откъде са я взели снимката. което се връзва и с мнението ми относно коментарите, в които се пита аз плащам ли си за филмите и за музиката, която свалям от интернет. аз може да си свалям cat power и the gossip, примерно, но не ги продавам, казвайки че аз изпълнявам музиката или без да назовавам автор.

    и друго, относно свалянето на музика…ако се продаваше тук това, което ми харесва, а не само златните хитове от 80те, сигурно щях да си го купя.

    крис


  24. Момичета, успех! Гонете ги до дупка! Въпросът не е в хонорара, а в това, че даже не са ви искали разрешение извън лиценза ви. Не е казано, че изобщо сте длъжни да им давате такова разрешение извън лиценза.

    Всъщност те и няма как да използавт снимката в условията на лиценза, защото той включва SA, тоест трябва самият вестник, като производна творба, да е под подобен на BY-NC-SA лиценз. Единственото им „измъкване“ би бил она базата на правото на цитиране, но това е несериозно, защот оса използвали цялата снимка.

    Абе с две думи, аман от вестникари, все неразбрали и все крадат от мрежата…

    Стискам палци, видях темата веднага, пиша чак сега, понеже имаше доста обратни коментари. Успех ;) И давайте нататък и с готиния блог! ;)


  25. Успех момичета !!! Ако сте сигурни че снимката е ваша действайте до последно !!!


  26. […] подобно нещо и още преди да прочета историите на Нож и виличка и Еленко. Историите им са много интересни и […]


  27. след като закона за авторското право позволява вие като автор да си определите в момента хонорара, не разбирам защо се спирате на обичайния? (който е 3 до 5 лева, обикновено за тези медии).

    http://openlyfeminist.blogspot.com/2008/02/blog-post_6806.html

    тука същото се е случило. да нямате един и същи съветник? мисля, че по-редното в случая е да си определите достатъчно тлъст хонорар. иначе те на това разчитат. гепят да запълнят дадената статия и ако ги хванат айде 3 до 5 лева хонорар.

    е не става така.


  28. […] се разлива навсякъде. Последните случаи, на които попаднах ме учудиха защо се засилиха тези изстъпления […]


  29. Георги, те така и така не си направиха труда даже да ни отговорят, така че като гледам, нещата отиват по насериозно.


  30. […] като вестник Стандарт открадна снимка веднъж и после пак, сега откраднаха и от тях. Представям ви […]


  31. Да довольно таки прикольно.


  32. Най-добре е да се купуват авторски снимки :) Ако някой иска да ги използва да поиска разрешение – или без разрешение да посочва източника….



Вашият коментар