h1

Пълнени патладжани с кайма, каперси и пармезан

септември 3, 2007

patladjani5.jpg

След почти два месеца почивка на блога (и на блогърките, ама само от блогване, уви), както и с първите признаци на есента дойде време най-сетне да се върна към кулинарията.
Тази година лятото ни изненада с доста високи цени на зеленчуците, които по принцип би трябвало да са традиционно българско производство, но поради суша ли, наводнения ли, или пък нещо друго си останаха скъпи като за ранна пролет. Но, реших аз, няма да се предавам и ще приготвя всичките си любими лятно-есенни манджи с домати, чушки, патладжани и тиквички.

Пълнените тиквички и патладжани с кайма са любим семеен специалитет, но под влияние на средиземноморската кухня тази година реших да направя някои модификации и резултатът бяха пълнени патладжани, със смес от кайма, каперси и чесън, поръсени с настърган пармезан.

patladjani1.jpg

Продуктите са за 6 порции:

3 големи патладжана
половин килограм телешка кайма (с агнешка става още по-хубаво)
2 супени лъжици каперси
1 глава чесън
1 домат
2 чаени чаши настърган пармезан
зехтин
магданоз
пипер смес
майорана
риган
арабско къри
сол

Патладжаните се разрязват на две половинки по дължина, като с лъжица се издълбава семчестата част, за да може после да се напълнят със сместа.

patladjani2.jpg

В една тенджерка се нарязва сърцевината на патладжаните, чесънът на филийки, добавят се един настърган домат, каперсите, магданоза и малко зехтин. Всичкото това нещо се задушава, докато патладжанът намекне, след това се добавя и каймата.

patladjani3.jpg

Бъркам интензивно, докато се получи еднородна плънка, слагам майораната, ригана, кърито и пипера и свалям от огъня.

Със сместа пълня патладжаните и слагам в предварително загрятата фурна, някъде на около 220 градуса, за да не загорят патладжаните без да са добре изпечени отвътре.

patladjani4.jpg

Когато и каймата, и зеленчуците са добре опечени, ги наръсвам с настъргания пармезан.

Когато пармезанът се зачерви, ястието е готово. Може да се поднесе с доматен сос, или просто с доматена салата.

М.

9 коментара

  1. welcome back

    интересно, вчера правих кебап с патладжани… ще пробвам и това по-нататък :)


  2. Мммм, много обичам патладжан аз. Това определено ще го сготвя! :-)


  3. Честно ти казвам – трябва да ти забранят блога.
    Всичко изглежда и звучи ужасно вкусно!
    И не на последно място, снимките са хубави винаги, не както в някои заведения дето с такова макро са ги снимали, че не правиш разлика между обяд и аутопсия – имаш чувството, че ядеш микрокосмос.
    Браво за уменията и мерака!


  4. Любимите ми неща – патладжани и каперси. Вкусничко звучи.


  5. Така. Докладвам, че към момента експериментът с патладжаните се развива успешно! Обикалям около фурната и й помагам да пече по-бързо, утре ще докладвам и крайния резултат! :)


  6. Чакам рапорт :)


  7. Много вкусно стана! Само че аз по принцип имам проблеми със стомаха и заради това обелих патладжана, след което изкиснах със солчица издълбаната сърцевина и ладийките, че да не стане някоя беля. И крайният резултат беше… Мммммммм, скоро пак ще се прави, то се е видяло! :-)


  8. 4udesno!Slogete dgodgen na zeleno, devecil.Opitaite i s malko pshenica ili bulgur v kaimata.


  9. 4udesno!Slogete dgodgen na zeleno, devecil.Opitaite i s malko pshenica ili bulgur v kaimata.

    Oh, zabravih i stafidite s rom i shtipka kanela.

    Dimitar



Вашият отговор на Luxo Отказ