Подарък: Баба Марта
февруари 27, 2010Продължаваме с рубриката „Подаръци“, която започна преди Коледа и се появява навреме точно за баба Марта, най-любимия празник на едната половинка от тандема.
Този път един от вас ще има шанса да спечели керамична тава, която има едно невероятно предимство – можете да сервирате приготвената храна директно в нея, без нито за секунда тя да изгуби прекрасния си вид и хрупкава коричка. Освен това, в нея можете да печете месо, зеленчуци, сладкиши, хляб, почиства се изключително лесно, разпределя топлината равномерно, а прекрасният и цвят е радост за всяка кухня.
Но… дотук с рекламната пауза.
В томболата може да участва всеки, без роднините ни до второ коляно по съребрена линия, като двете условия са: да оставите валиден и-мейл адрес и да отговорите на следния въпрос:
Кой ви е най-най-любимия хляб? Ръчен, ръжен, пълнозърнест, погача или такъв, който само баба ви прави по тайна семейна рецепта?
Нека надпреварата да започне сега и да приключи на 7ми март в 23:59!
Успех!
Тайната семейна рецепта за пита от типово брашно със сода! Баба я прави за празници, аз я наследих. :) Може да ви я споделя като гост блогър. :Р
от Събина февруари 27, 2010 at 2:58 pmТавата е страхотна! Сигурно не мога да си позволя да я купя (все още) и с удоволствие ще се включа в играта. Обичам всякакъв хляб! Но ако трябва да съм конкретна – любимият ми е топъл, току що изваден от фурната на село, бял, мек и пухкав хляб! Идеален е, това е споменът от моето детство! :)
от Crazy Cherry февруари 27, 2010 at 3:01 pmсодената питка, която открих в тетрадката с рецепти на майка ::)))
от Ваня Панайотова февруари 27, 2010 at 3:02 pmНай-много обичам прясно изпечена багета с хрупкава коричка.
от Димитър февруари 27, 2010 at 3:05 pmВашият с тъмна бира и сушени чушки, който още не съм опитала, но не пречи да ми е любим! Това не е опит за подкупване, а израз на любовта ми към хляба, бирата и чушките едновременно! :)
от lynn февруари 27, 2010 at 3:08 pmЛюбимият ми …. ммммм една вкусна ароматна содена питка с ким и кашкавал, която мама прави в събота следобед, бързо, ароматно и мммВкусно, аз съм пробвала да слагам вътре и маслини, сирене, но колкото по-малко съставки токова по-добре :)
от Зорница февруари 27, 2010 at 3:10 pmTozi, koito si pravia ve4e ot edna godina v hlebopekarnata-bial s silno prepe4ena kori4ka…kogato e gotov-cialata ka6ta uhae neveroiatno…
от mariana maleva февруари 27, 2010 at 3:14 pmРъчният, разбира се :))
от Dani февруари 27, 2010 at 3:18 pmПълнозърнестият.
от Eneya февруари 27, 2010 at 3:24 pmОсобено ако има семена. :)
Тавата е супер наистина.
от Мануела февруари 27, 2010 at 3:25 pmЛюбимият ми хляб всъщност е коледната питка/погача, която баба ми прави. За мое огромно съжаление не съм особено по печивата и не мога да възпроизведа рецептата.
С тази питка имам два ясни и много хубави спомена. Единият, разбира се, е Коледа с всичкото й разточително празнуване. И до ден днешен се забавлявам като малко дете да прибавям някакви орнаменти върху хляба, явно ми идва отвътре.
Другата ми асоциация е с „жанвиденовите“ години, когато една зима просто нямаше готов хляб по магазините. Тогава, въпреки някои затруднения, с майка ми страшно се забавлявахме да си правим насъщния вкъщи.
Полудяла съм на тема пърленки, печени на дъното на фурната(поради липса на пещ:)със сусам и мак :)))
от ule февруари 27, 2010 at 3:27 pmЖестока тава! Любимият ми хляб е този, който правя аз (нескромно, ама нали човек като го направи сам, най му е вкусно). С домашен квас, меся го ръчно, а дъщеря ми до мен стъпва на столче и меси едно малко топченце от тестото също (тя е на две). Има много разновидности, но примерно този с маслини каламата е абсолютно върховен – http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs136.snc3/18333_286608503102_536678102_4434337_2719357_n.jpg
от Vassilena февруари 27, 2010 at 3:57 pmВажното е, че не е просто хляб, а преживяване и игра :)
ам, ам…пита, изпечена в подница на пещ, автентично това все още може да се опита в някои села в Странджа.е няма такъв хляб!
от findley февруари 27, 2010 at 4:26 pmЛюбимият ми хляб е ръчният, този, който сама приготвям по моя рецепта с подправки и препечена коричка. Понякога го правя сладък, подобно на медената пита с орехи.
от Galina февруари 27, 2010 at 4:30 pmЧа-ба-та-та естествено. В частност тази, която трябва да направим заедно съвсем скоро, защото е супер лесна, няма месене, а и както е съвсем видно от долното видео на Джон – супер секси. Италианците ги знаят най-добре тези неща! Ето подсказката:
Искам я тая тава (макар че според някои източници глазираната керамика е канцерогенна, когато се нагрява).
от emil февруари 27, 2010 at 4:32 pmПриготвеният от мен, топъл, дъхав и с хрупкава кора. Рецепти – много :)
от Eoc февруари 27, 2010 at 4:50 pmNai -obicham hliab s maslini i hliab s orehi…..mniam mniam!!!!!!!!!
от Chomblelina февруари 27, 2010 at 4:59 pmДомашно приготвен (от мен :)- пълнозърнест с мляко или айран, царевичен със сушени зеленчуци, питка с балончета (и настърган в тестото кашкавал). Май стана повече от един любим :)
от Жени февруари 27, 2010 at 5:13 pmХаресвам истинския ръжен хляб с малко кисел привкус, който хапвах някога в далечна Москва.
от Festina февруари 27, 2010 at 5:18 pmПфу, за храна ще си говорим, а може и тава да спечеля – веднага се включвам.
от a-tipova февруари 27, 2010 at 5:30 pmЗначи обичам следните хлябове:
– с маслини, сушени домати, чушки, лук, защото като попаднеш на зеленчук ти става малко по-солено в устата и едно такова карамелизирано(това без маслините).
– с ядки и семена – защото оказват съпротивление и съчетанието мек хляб/твърда ядка е особено приятно за дъвчене.
– ръжен, пълнозърнест и с някакви други брашна, защото ухаят пре-лест-но.
– бял, заради спомените от детството, а и защото белият хляб е като дънките – на всичко отива.
– обичам такъв с големи дупки, за да мога да си правя кладенчета от зехтин; и с малки дупки, защото много добре се топи в супи и сосове – като гъба е.
– обичам плоски хлябове, с които межеш да си гребеш като с лъжица; продълговати хлябове – най-добрите за мазане на филийки; кръгли пити, които може да се чупят на огромни, меки парчета; и малки, индивидуални хлебчета, които не е нужно да делиш с никого, а можеш сам да им се насладиш до последната троха.
– обичам франзели, чабати, фокачи, наан, заводски и т.н., защото са хлябове с потекло – всички знаят откъде идват и с какво се хапват най-добре. (Заводския върви с шпек разбира се!)
Мисля, че се разбра – обичам хляб!
Zdraveite, pak me izkuchihte s tazi prekrasna resepta….Moyat lubim hliab e rageniyat, a osobeno kato ucheh v Atina, chahah Velikden s trepet za da opitam laganata. Ot skoro zapochnah da si kupuvam ragen hliab po svedska resepta, s priyaten kisel vkus.
от наталия февруари 27, 2010 at 5:39 pmПълнозърнест, многозърнест, с всякакви ядки, семена, колкото повече толкова повече :)
от svet февруари 27, 2010 at 5:43 pmЗа мен любим е ръженият хляб
от Пепи февруари 27, 2010 at 5:48 pmprigotven v domashna obstanovka s mnogo lubov… :-)
от Maria февруари 27, 2010 at 6:11 pmЗа последната Коледа се наложи питата да я правя аз и за голямо учудване на цялото семейство /и най-вече мое голямо учудване/ се получи изключително вкусна и интересно изглеждаща! Е, парата не ми се падна, но аз бях доволна, че питата беше изядена до последната троха.
от julia февруари 27, 2010 at 6:48 pmНа това му се казва „късметът на начинаещия“!
Догодина ще се пробвам отново и по-смело!
Пробвах рецептата с тъмна бира и сухи чушки. Не се получи нищо нестандартно като вкус нито чак толкова ароматно. Още повече, че на магазина имаше тъмно пиво само Гинес и струва 3 лева :) Хляба се получи на доста солена цена :)Както и да е…
от Miro февруари 27, 2010 at 6:53 pmЛюбимия ми хлябове са френския -с масло и мляко, хляб с мляко и яйце, хляб с маслини, хляб с ядки, хляб с лук и разбира се пълнозърнест. Домашните хлебопекарни са много удобни и пестят време и усилия, още повече че в тях може да се свари сладко или лютеница и съчетанието с пресния хляб е невероятно!
Имам такава тава и съм много доволна !
от gabs февруари 27, 2010 at 7:59 pmгрузинският хляб „пури“ – прилича малко на пърленка, но много по-вкусна. дълъг е близо метър, широк е 20-30 сантиметра и е дебел едва 2 см – от магазина се носи като сърф под мишница малко. оригинално се пече в нещо подобно на плитък кладенец, в който на дъното има жарава, а хлябът се лепи по стените. топъл е изумително вкусен
от mila февруари 27, 2010 at 8:01 pmМного изкусителен въпрос!И наградата не е лоша :). Моят любим хляб е от питката на моята баба, която я е научила, когато е била учителка в едно родопско село преди много години. Всъщност е съвсем обикновена питка, но с изкусителна коричка и мека сърцевина. Остава вкусна и мека дори и след няколко дни (ако изобщо някой може да устои толкова време). И както се казва в една реклама „Това е вкусът на моето детство“. За съжаление баба вече я няма, но споменът за питката остава. Както и моите опити да постигна същия вкус.
от Петя февруари 27, 2010 at 8:17 pmРъчен,но домашен.
от Елена Пантелеева февруари 27, 2010 at 8:22 pmНе съм любител на хляба, но ако трябва да избирам – пълнозърнест.
от Inx февруари 27, 2010 at 8:31 pmОбожавам ръжен във всякакви разновидности – домашен, заводски или или от някоя хлебопекарна :)
от Sunny февруари 27, 2010 at 8:33 pmтопъл ли е хлябът..мм :) иначе много харесах царевичния хляб от една пекарна, но съм фен на содените питки с пълносърнесто брашно :)))))
от пагане февруари 27, 2010 at 8:38 pmДнес изпробвах две от техникте от предходната рецепта. Първо „месих“ в пералнята,от сега знам, че вече този метод ще използвам!
от Lusi февруари 27, 2010 at 8:47 pmИ второ пекох в затворена чугунена тенджера.
Дебелата коричка е на лице!
Благодаря Ви много за споделеното!
Е, нямах нито тъмна бира, нито сушени чушки,
но за това пък смесих 3 вида брашно с малко слънчогледови семки и овесени трици и получих страхотен хляб!
Точно този е любимият ми – топъл, от моята фурна и доволството на Скъпия!
този под черния хайвер:)фръц.
от Марина февруари 27, 2010 at 8:50 pmпитката с подправки на мама :)))
от Des февруари 27, 2010 at 8:59 pmнай-хубавият хляб който съм яла е било на село от селската фурна под асмите при баба и дядо.няма по-хубаво от това…
от живка минчева февруари 27, 2010 at 9:27 pmПрекрасна зелена тава, която чудесно се съчетава с червеникавата ми кухня :). Понеже обожавам да правя хляб не мога да не се включа в тази пречудесна тема. Любимият ми хляб е със сушени домати и маслини, става невероятно бързо, получи ми се още първия път и оттогава не мога да спра :). Общо взето всички хлябове с билки и де що има сушено са ми супер любими.Вие също ще продължите да сте ми любими дори и да не спечеля тази тавица.
от filifionka февруари 27, 2010 at 9:48 pmАз обичам пухкавата домашна питка по рецепта на една приятелка на баба – баба Руска!Доста брашно изхабих докато разбера, че се меси на тихо и с добра мисъл!
от Ели февруари 27, 2010 at 10:20 pmУкрасява всяка празнична семейна трапеза и каквито и вкусотии да има на масата, никой не поглежда към тях, докато не излапаме питката!
най-вкусният и милият хляб е бабиният, винаги ще помня уюта и топлината на семейството, който носеше в себе си. старая се и понякога успявам да замесвам хляба по нейната рецепта, надявам се след години да го правя по същия начин, с много любов и усмивка в сърцето.
от maria133 февруари 27, 2010 at 10:26 pmВсички искаме тавата (с малки изключения, защото я имат). Питка с мая, подобна на погачата за бебе голяма, жълта, с вкус на масло.
от dodo февруари 27, 2010 at 10:26 pmМоже много хора да поклатят неодобрително глава, но у дома никой не прави добър хляб, а аз нямам условията да опитам.
от Жени февруари 27, 2010 at 10:29 pmКато малка обичах заводски хляб с ароматна, лъскава, хрупкава коричка. От около 15 години обаче, точно такъв (от детството) не съм яла.
Обичам простата пита на баба повече от хляб! Но е толкова вкусна, че я ям без нищо друго, освен масло :)
от M-S февруари 28, 2010 at 12:21 amМмм… обичам царевичната питка с подправки на Била. И тъмен пълнозърнест хляб с цели семена и слънчоглед и хрупкава твърда коричка.
от apollyn февруари 28, 2010 at 2:47 amза пръв път се решавам да пиша,иначе отдавна ви чета ; ) подаръкът е страхотен но ще се включа и заради уханието на типъл хляб което се носи от постовете ; )
от Мария февруари 28, 2010 at 9:40 amаз обичам липииките на баба,така ги наричат по видинския край.приличат на пърленките,незная тайната рецепта на баба знам че ги пече в/у старата печка на дърва.
Домашен царевичен хляб, омесен от отрудените ръце на баба ми, топло ухаещ сутрин когато отворя очи през уикендите на детството ми…
Любимата закуска – пресен хляб и домашно сирене, през летните месеци с парче уханен домат от градината.
Спомени….
от Надя февруари 28, 2010 at 9:53 amЛюбими са ми доста разновидности на хляба, но безспорен фаворит си остава ръчноприготвения домашен хляб от пълнозърнесто брашно с ралични видове семена и ядки.
от Иван февруари 28, 2010 at 10:00 amПърво е уханието… После мисълта за нещо тестеничко и топличко… И след това, просто не мога да устоя – и на бял, и на ръжен, и на пълнозърнест, и с ядки, семки, а и без… с маслинки, със сухи доматчета, с всякакви подправки, а и без… И може да е хляб, погача, питка, пърленка, както и всякаква друга чуждоземна форма и вкус. Обичам!
от Силвия февруари 28, 2010 at 1:26 pmАко преди няколко години (малко по-малко от десетина) някой ми беше казал, че в хляба ми ще има ядки, зеленчуци, какво ли не – щях да го погледна отвратено. Тогава ядяхме точно заводския хляб, описан малко по-горе – ненарязан, с твърда и хрупкава коричка.
от Мануела февруари 28, 2010 at 1:35 pmДонякъде съжалявам, че не ям хляб (осен по празници), защото не мога да опитам цялото това разнообразие на вкусове и усещания. Като вляза в Billa и видя всички тези питчици, питки, хлебчета, направо ми иде да се заровя в тях.
Пърленките не ги имам много за хляб, което си е чист предразсъдък. За мен хлябът трябва да е пухкав, бухнал като сметанова торта.
Единственият ми пекарски опит беше нещо от сорта на „направи си сам с подръчни материали“. Това бяха млини със сирене, които пък взеха, че станаха много вкусни. Аз едвам не паднах от учудване при положителния резултат. Със сигурност ще имам и други опити.
Хляб от многозърнесто брашно – типово, ръжено, грахам, орехово + всякакви ядки, семена и добавки :-)
П.П. Много приятен зелен цвят има тази тавичка :-)
от Ирина февруари 28, 2010 at 1:41 pmЕдин турски хляб, не зная как се казва, но целият е само коричка и го сервират с чинийка с масло. Не си падам по хляба, но на този никога не отказвам.
от Пламена февруари 28, 2010 at 1:46 pmПрепечена филийка сутрин по възможност черен хляб със семена.
от Симо февруари 28, 2010 at 2:17 pmРъчно омесен домашен хляб от най-различни видове брашна поръсен отгоре с трици, мак и сусам. И с дебела коричка.
от Angel февруари 28, 2010 at 3:16 pmах, каква красива тавичка. и точно от такава имам нужда, видите ли :).
от малки неща февруари 28, 2010 at 3:54 pmи така, любим хляб – всичко де се води селски – хрупкава златиста коричка, дъхав, с едни такива големи трохи. най-обичам да е пълнозърнест или ръжен или смес, но може и със семена (сусамени?, слънчогледови…), подправки, сушени домати, маслини или каквото там ви хареса. може дори да е бял или типов, но да е правен ръчно и да е истински. ядеш си хляба с масло и друго не ти трябва. е, може и със зехтин и със сирене… отплеснах се. всички явно мислим за хляба тия дни. няма лошо. от там се тръгва. поздрави
Преди любимият ми хляб беше пухкавия бял селски хляб с хрупкава препечена коричка, но откакто попаднах на наколко форума и блогове и започнах да точа и меся сама, май не съм повторила една и съща рецепта – типов, бял, с маслини, с подправки… И изводът ми е, че в наш’та къща най-много обичаме хляба, който самичка съм омесила с желание и любов…
от Белослава февруари 28, 2010 at 6:04 pmНай-хубавата – къпана коледна питка, с обредна украса, ароматна, за всички мои мили и обичани дечица…
от Lilia февруари 28, 2010 at 8:03 pmhmm.. vkusen frenski hliab, s korichka i toku shto izkaran ot hlebarnicata
от Vincent февруари 28, 2010 at 8:58 pmПогача. Свързвам я с празниците които имахме в детството ми. Да баба ми я прававеше…… страхотно да почни събудих спомена.
Поздрави браво на вас.
от Hristo февруари 28, 2010 at 11:05 pmЗдравейте и честита Баба Марта на Вас и на Вашите читатели :)
от Ваня февруари 28, 2010 at 11:40 pmЗа хляба: любими са ми пълнозърнестия, ако има и семенца в него-чудесно;още царевичната багета и ръжените земелчета, да не забравя содената питка и пърленките :)
Светъл и усмихнат ден утре!
Важно е да е топъл и домашен,пък какъвто и да е :)
от Sibel март 1, 2010 at 8:42 amНе се славя като коскоджамити кулинар, но правенето на хляб е голяма моя тайна любов :) И покрай нея, къде на шега, къде на инат, къде от научен интерес, си завъдих квас – от оня истиснкия – само с вода и брашно. И докато се чудех какво да го правя тоя квас – защото все пак никога не съм правила такъв хляб – забърках най-хубавия хляб, който сме яли вкъщи :))) С пълнозърнесто брашно, мед и изпечен на глинена плоча :Р
от Калина март 1, 2010 at 9:18 amЧестита Баба Марта, бели и червени:)
Любим хляб мисля, че нямам..за сметка на това обичам почти всички мераклийски хлябове, дори и някои от хлебозавода:)
В детството ми фаворит ми беше белия ръчен хляб от пекарната на ъгъла. Предполагам, че няма да хапна по вкусен:)
Лора
от Lora март 1, 2010 at 9:40 amОт както опитах ръчно направен хляб, тези от магазина вече ми се струват ужасни и се чудя защо и как свикнахме с тях.
от Краси март 1, 2010 at 10:00 amЧестита Баба Марта и от мен!
от Албена март 1, 2010 at 10:01 amЛюбим хляб по настоящем е обикновената чабата от Jovan на Ангел Кънчев.
В детството беше селският бял мек хляб от фурната до мелницата, ама няма вече…
ЧБМ! Поздравления за прекрасния блог, поражда неукротимо желание да пробваш всичко;)
от Таня март 1, 2010 at 10:13 amЗа хляба – кръгла погача от фурната на село;
сега нямам любим, може би е време да почна да си го пека сама:)
Успех, момичета! Невероятни сте :)
Честита ви Баба Марта! Любов, здраве и много усмивки!
от роси март 1, 2010 at 10:16 amОбичам хляб ;-) но най-много обичам пълнозърнест, с дива мая(уловена у дома с бира), с много семена и ким, втасвал нощес и опечен рано сутринта. Тогава събуждането на фамилията е прекрасно и нежно – с аромат на ХЛЯБ :-)))
…и Хала (Challah) за празници, и…. уф, мляс, стоп!
домашният, току що опечен и изстиващ върху масата
от aneto март 1, 2010 at 10:59 am… hlqba, izpe4en v novata mi zelena tavi4ka
от Rene март 1, 2010 at 11:44 amобичам домашен ръжен и купен бял ръчен хляб – ароматите и на двата вида ми докарват ееееееееееееееееееей такава усмивка на лицето :)
от lomovera март 1, 2010 at 12:41 pmМного харесвам домашно приготвен хляб с масълце и чубричка… с по-дебела коричка, бял или пълнозърнест.
И ЧЕСТИТА БАБА МАРТА ! Само усмивки :-)))) Голеееми
от Ружа март 1, 2010 at 12:46 pmнай ми е вкусна истинска френска багета, която ти я намазват с някаква саладка точно пред теб :-) А и чабата много обичам и пълнозърнест хляб. И ми е мъчно за типовия от 80-те, когато баба ми мажеше следобедните филиики :-) Днешния типов е като доброжата, доброжата като бях и …ех…искам я тази тава!
от Христи март 1, 2010 at 4:52 pmНаи-много оби4ам домашен пълнозърнест хляб с овесени ядки и ленено семе.
от Мария март 1, 2010 at 9:48 pmХаресвам и хляб с маслини, сирииски хляб, пита бред и разбира се топлия бял хляб от нашето детство!
Бял, току-що изпечен, с хрупкава коричка и мекичък отвъре… мммм… :)))
от Dims март 1, 2010 at 10:41 pmЧестита Баба Марта!
от Иван март 2, 2010 at 10:26 amНай-много обичам хляба, който си меся в къщи- микс от ръжено и типово брашно, с дива мая, маслини, зехтин и босилек!Миризмата на този хляб по времето, когато се пече ме опиянява и ме връща в детските ми години!Аромата, вкуса и плътността на този хляб ме карат да забравя, че се опитвам да се отърва от десетина килограма от теглото си!
Един много лесен с хрупкава коричка, а отвътре мек. Прави се с бира и суха мая, не се меси, само отлежава и се пече в йенска тенджера. Идеален за мързеливи гурмани.
от Калина март 2, 2010 at 12:02 pmСериозна конкуренция за една тава?!!?
Обичам хлюб! Хлюба като цяло ми е любим! Ако започна да мисля кои точно, ще премина през магазинския пълнозърнест, мини-ръженото хлебче със сусам от фурната до офиса, багетата с сушени домати и подправки в Инканто, 100-те вида хлюб в Германия, супер фокачата в Рим…
Но! Като прочетох още за любим хляб, първото нещо което ми премина през главата е:
от Станислав март 2, 2010 at 12:18 pmКръглият хлюб от старата фурна в гр.Ахтопол, issued 1994-1999! Това е Хлябът! Дебела, твърда коричка, посипан с брашънце, невероятно мек и плътен отвътре, вкусен до припадък от преяждане с филий с лютеница!
Обичам онзи истински типов хляб, който продаваха в магазините за хляб в 70-те години на миналия век, как само страшно звучи, но наистина беше много вкусен, топъл, сладък , с много наситена плътност.Когато го купехме топъл, маслото се разтичаше съвсем леко…
от Анета март 2, 2010 at 1:28 pmА хлябът в началото на рубриката ми се вижда невероятен, тези дни ще се пробвам, дано успея!
Желая успех на организаторите на томболата!
Аз съм виден любител на хляба-бял, типов, пълнозърнест…А какво по-хубаво от топъл хляб с масло и сиренце :)
от Гергана март 2, 2010 at 2:45 pmПреди няколко години съпругът ми започна да чете много на тема здравословно хранене.Непрекъснато ми повтаряше,че трябва да спрем да ядем купения хляб-пълен с „подобрители“.Предлагаше ми да си правим хляб или най-малкото да си купим хлебопекарна.Упорито отказвах,с мотива,че нямам време и това да върша.
от Десислава март 2, 2010 at 5:02 pmВеднъж отидохме на гости и ни почерпиха с домашен хляб.Още същата седмица си купихме пекарна.Бях въодушевена,че всеки път хляба се получаваше-без издънки(е,почти де-веднъж когато сложих пудра захар,не стана).Чудесно е да мирише на прясно изпечен хляб.
Малко по-късно направих хляба в тенджера( http://www.kulinarno-joana.com/2009/11/whole-wheat-bread-with-oats-and-flax-seeds/)от сайта на Йоана(http://www.kulinarno-joana.com/) и се получи страхотен.
От тогава ръчното приготвяне на хляб е моето време за релаксация.
Любим ми е всеки ръчно приготвен от мен хляб,приготвянето на който ме успокоява и радва.
пълен с много семена и леко мокър – от онези немските. а също и всеки прясно изпечен, който ми иде да намажа с всичко, което може да се маже и яде, и…да го изям. :)
от DESi март 2, 2010 at 10:50 pmЗа най-голямо мое съжаление, най-добрите хлябове в живота ми съм яла в чужбина. Бих казала, че в България не отбираме много от хляб, поне към днешна дата. Любима ми е прясната чабата.
от Sv. март 2, 2010 at 11:14 pmЛюбимият ми хляб е една погача, която приготвя добрата ми леля по специални случаи. Отнема и обикновено не по-малко от 3-4 часа, тъй като месенето на тестото и отнема много време, за да оформи от него топки, които след като престоят тя усуква на „розички“ и събира в една висока тава. Резултатът след изпичането е златиста погача, която стои на конци поради предварителното усукване на тестото :)
от Todor Terziev март 3, 2010 at 2:37 amБял, пълнозърнест – важното е филии с лютеница да има !!!
от kyky-pyky март 3, 2010 at 9:54 amВсеки хляб, който приготвям у дома.
от Ренета март 3, 2010 at 4:36 pmКоледната погача на мама. :)
от Гаро март 3, 2010 at 9:06 pmЗдравейте, доволна съм че мога да се включа в томболата за тази наистина стойностна и бих казала доста полезна награда. На конкретния въпрос бих могла да отговоря, че веднага в съзнанието ми избликва спомена от детството, за ония малки фурнички на село, където се печеше хляб и където сутрин рано винаги ухаеше на пресен селски хляб, ръчно умесен и токущо изваден от пеща, много пухкав, с хрупкава златиста коричка и най-важното страхотно вкусен…Накарахте ме да се замисля дали има все още някъде да се приготвя този хляб/ без сегашните набухватели и консерванти/, който така сладко похапвахме, чупейки коричка след коричка като деца, докато се приберем в къщи.
от Детелина Серафимова март 4, 2010 at 1:14 pmПрясно изпечената питка с мляко на баба, всяка неделя, когато имам възможност да я виждам. :)
от Maria март 4, 2010 at 3:14 pmЛюбимият ми хляб е този, който приготвям сама (на ръка, а не с машина) – обикновено пълнозърнест или ръжен, с различни семена и/или ядки! :)
от Desislava Stoycheva март 4, 2010 at 5:09 pmДевойки, знам, че осмомартенската (кво се прикривате зад баба Марта) тава няма да ме огрее, но са си кажа и аз. Напоследък измислям начини как да правя хляб с минимум пшеничено брашно и с повече други съставки. Едно от последните много сполучливи попадения беше: малко бяло, малко пълнозърнесто пшеничено, малко спелт, ръжено, брашно от елда, пшеничен зародиш, ленено семе, белени слънчогледови семки и ким.Всичкото това с малко меласа,олио, сода и суроватка. Хич не беше зле!
от Тина март 5, 2010 at 6:58 amPS Четейки коментарите, се установява колко много нуждаещи се от тави има в интернет пространството ;))
от Тина март 5, 2010 at 7:00 amОт както си купих хлебопекарна ядем само домашен хляб. Става невероятен и не изисква много усилия. Любимият ми е с пълнозърнесто ръжено брашно, различни видове семена и трици. Невероятен е, а като се препече на грила за сандвичи е направо неустоим…
от Калина Младенова март 5, 2010 at 4:41 pmПривет, отдавна следя сайта и се радвам, че възобновихте дейността по него :)
от Maya март 5, 2010 at 6:55 pmСега да се включа и аз в състезанието: когато бях малка покойната ми баба правеше едни содени питки с дупка по средата, в които слагаше малко масълце, а когато си позволявахме лукса да имаме сирене (тогава бяха времена на криза, спиране на ток, вода), в дупките имаше малко сиренце. Уви вече не мога да вкуся от хубавите баници, пити и зелници на баба, но ако питате откъде може да се купи готов и вкусен хляб – от Нилана в Халите! Ръженият, който продават в различен грамаж е невероятен :)
Пълнозърнест ръжено-пшеничен със семена. :)
от Ани март 5, 2010 at 9:24 pmВсеки ден с удоволствие похапваме вкусен хляб приготвен в домашната хлебопекарна,по-често бял, с твърда коричка.Предпочитам, обаче,хляб от тъмно брашно,например някои скандинавски видове ръжен хляб,задължително ръчно приготвен.
от Христина Николаева март 6, 2010 at 8:46 pmЗдравейте, не съм изненадана каква активност има в коментарите на сайта Ви. Това което виждам , че народа е гладен и въпреки всичко това което му се предлага в търговските вериги , с всеки изминал ден е с по- лошо качество, на по ниска цена, само и само производителите да останат конкурентноспособни. Ами някой замислял ли се е дали в предлаганите ефтини видове хляб/ при нас има дори и на цена от 0,25лв за 1 хляб/ дали не се съдържа толкова коментираното в последно време ГМО – генно модифицирани продукти, както са американските пуканки за микроволнова например……
от Мариета Димитрова март 7, 2010 at 2:00 pmНа въпроса за любимия хляб – всяка сутрин почти, в къщи замесвм от домашно брашно любимата на децата ми пърленичка на баба. Много вкусна,хрупкава ,поръсена с червен пипер, шарена сол и малко чубрица + чаша топло мляко и ето ти закуската готова и хайде всеки на училище или на работа……
заинтригувана от вкусния ви блог, отговарям с усмивка>
най-вкусният хляб за мен е ръжения с тиквени семки. Такъв открих за първи път в многобройните немски пекарни …оттогава ми е фаворит.
Може би само един може да се мери с него, но не го е надминал все още в представите ми за страхотен хляб: хлябът от брашно от кестени!…ммммм….:)
от Dobi март 7, 2010 at 5:08 pmНай-вкусен ми е ръчния хляб, с препечената коричка и леките остатъци от брашно по нея.
от Gabo март 7, 2010 at 10:45 pmАко пък е топъл – половината отива само с чубрица и сол.
Само питките на баба!!! :)))
от Невена април 24, 2010 at 4:56 pmНаскоро баща ми си купиха от тези домашни хлебопекарни, където само слагаш продуктите и вадиш готов хляб. Толкова ми хареса, че вместо вечеря излапах поне половината! Честно казано няма нищо по-хубаво пт пресния хляб, но аз имам особено силен афинитет към белия с хрупкава коричка :))
от Анета януари 26, 2011 at 9:27 pmНаистина няма нищо общо със този хляб който ни продават по магазините ….
от Иван април 4, 2013 at 3:16 pmКато един страхотен подарък за дамите препоръчвам едно страхотно бижу инкрустирано с кристали Сваровски и покритие от бяла позлата.
от Miroslav Kolev (@MiroslavKolev) април 1, 2015 at 7:45 pmhttp://onix-bg.com/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0.html
Бял хляб с мая, който приготвям вкъщи. Обичам го, защото ароматът, който се носи вкъщи е уникален и защото няма нужда тестото да втасва и да се премесва няколко пъти.
от Good Mood Food февруари 25, 2016 at 10:00 amГоляма мераклийка съм и на вашата рецепта за хляб, който не се меси и ще го пробвам съвсем скоро, защото НЯМА ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА!