h1

Ципура с лимонова кора и чери домати

юни 6, 2008

Тези дни усетих как лелеяното пътуване до Гърция през септември се изсулва неумолимо пред новоизскочилите служебни планове, Пловдивския панаир и какво ли още не. Кой, за Бога слага краен срок за проект в средата на септември? Но, както се казва, ще преглътна горчивия хап с надеждата някой ден да преместят панаира в друг сезон, или ако може в друг времево-пространствен континуум, ще си сменя резервациите за по-студен месец и ще си помечтая за циганско лято на Бяло море и риба с бяло вино на брега му.

Мечтите разбира се, не са причина да се готви риба често, особено ако освен полезна се окаже и вкусна. Като ципурата например. С години си мечтаех за дорадите на Хемингуей и си мислех как, като отида някой ден на неговите острови по течението ще ям непременно дорада, полята обилно с ром. С голяма изненада преди няколко години научих, че тази риба у нас и в региона се нарича ципура и може да се намери прясно охладена по рибарските щандове, а след редица експерименти стигнах до заключението, че риба с толкова нежно и вкусно месо има нужда от много малко, за да не изгуби изключителния си вкус.

Последния път я приготвихме по рецепта на Donna Hay, а резулатът си заслужава да бъде показан на света. Е, най-добре е да се дегустира, но животът често е несправедлив.

Продукти:

4 риби ципура
1 лимон
10-12 чери доматчета
4 скилидки чесън
зехтин
черен пипер
морска сол

Рибата се почиства добре от люспи и от вътрешности, ако е необходимо. По принцип напоследък я продават изчистена, или пък предлагат тази услуга, например на рибния щанд на Пикадили, но аз предпочитам сама да свърша тази работа. За целта естествено, са нужни остри ножове (това даже няма нужда да се споменава) – а колко точно са остри ножовете у Крис се убедих емпирично точно докато мрънках, че трябва още да ги наточим. Още ходя с лепенка.

След това рибата се измива добре и се намазва отвътре със сол. В тавичка, постлана с намаслена хартия за печене се нареждат четирите ципури. Между тях се слагат намачканите, но необелени скилидки чесън, които по този начин пускат възможно най-финия си аромат. Напръскват се с лимонов сок и зехтин, а след това се наръсват с настърганата лимонова кора, морска сол и черен пипер. Накрая се нареждат целите чери доматчета.

Пече се на умерена фурна, около 200 градуса, а мерило дали рибата е готова са доматчетата – когато са готови и приятно покафенели, е време да я извадим.

Сервира се лека салата, например такава от черен ориз, много подходящ към всякакви морски твари и разбира се, добре охладено вино.

М.

20 коментара

  1. Това ще се пробва още тези дни!!!! Мммммм!!!!!


  2. Ей за това го обичам живота:-)))Хапнах си аз от тази рибка, след което още повече го заобичах.


  3. Bravo momicheta,tazi ribka e deistvitelno malka fantasia napravena po Vashata recepta,az syshto sam eksperimentiral no osven podpravkite prilozheni ot Vas,slagam i malko luk ili edro naraizan praz i edro nariazani lista ot celina i da ne ostane ribkata na suho ,niakolko decilitra bialo vino ili kalvados.Imam edin priatel norvezhec toi slaga i malko ..kafe :)..naistina e mnogo vkusno.Nazdrave…cheers


  4. Супер :) А хартията за печене като тавичка ли се ползва или я завихте в нея?
    Аз открих, че на ципурата много отива джинджифил (т.е. пишеше го на щанда в пикадили и реших да тествам емпирино, страшно е вкусно).


  5. таралежки, само за подложка я сложихме, за да не залепва за тавата и за да не търкам после като луда. :) обичам хартията за печене!!!


  6. хитро :)


  7. Да доложа, вдъхнових се, но забравих да купя чери домати, т.е. купих само ципура. Обаче използвах техниката с хартията за печене и беше наистина мн хитро, досега, за да не мирише заривах ципурата в морска сол, сега мисля този вариант е по-елегантен (и лесен). Та поради липса на чери домати, сложих каперси, чесън (по вашата намачкана технология) и мн малко маслини (по 1 на риба, само за аромат).
    10х.
    и аз вече обичам хартията за печене.
    (и много беше хубаво рьощито в бътчърс) :)


  8. :) значи сме се засякли там. въпросното ястие ме изненада много, защото е японско и за разлика от сушито, доста рядко се среща извън япония. беше доста добре приготвено.


  9. Рьощито по мои данни е швейцарско ястие и ако някой тамошен те чуе, леле мале. (от немските им кантони)


  10. съвсем права си за рьощито. но аз не говорех за него, а за окономияки, което ядох в бутчърс миналия вторник. http://www.geishablog.com/wp-content/uploads/2006/09/okonomiyaki.jpg

    може все пак да не сме се засякли.


  11. аааа добре.


  12. Уххх благодаря звучи чудесно.

    И отговаря на диетата ми:)

    Замислям се за диетично-готварски блог, вече се специализирах…

    Що се отнася до ципурата – да, малко нежна е за моя подход към рибата – овалване в пресни подправки (розмарин + мащерка или девисил + магданоз) и цър пър на балкона. Лавракът е перфектен за барбекю.


  13. Аз напоследък като че ли се влюбих в паламуда, само че не му е сезона, пък и в София как се намира…
    Лаврак е много вкусно, трябва да сготвим нещо :)
    А ти давай с блога :)


  14. Опаа, още един фен на тази рецепта! Днес я направих + черния ориз. Отдавна не бяхме ахкали така с жена ми. В резултат получх „заплаха“, че вече само аз ще готвя риба. Много благодарим за прекрасната рецепта!
    Поздрави.
    Росен


  15. Блогът ви е супер, рецептите са страшни и приятни за изпълнение, представянето е невероятно – мерси !


  16. Благодаря за супер трика със смачканите необелени скилидки чесън, който научих от една друга ваша рецепта – така се избягва онази ужасна миризма на прегорял чесън, която много пъти ме е спирала да слагам чесън в нещо, което ще се пече дълго във фурната.
    Риба на фурна ми любимият начин за приготвяне, защото така най-малко се изсушава и вкусът е нежен. Непременно ще пробвам рецептата.


  17. Приятен чеснов аромат постигам, като поставям в корема на всяка риба по една скилидка, разрязана на 3-4 филийки. Така избягвам със 100%-ова сигурност острия и доминиращ мирис на прегорял чесън, който може да опропасти ястието. Ако желаете по-слаб оттенък, слагате скилидката цяла, или пък съвсем малко парченце.Освен чесъна слагам в корема обикновено и 2-3 свежи листа босилек (може и сух) и намазвам с качествен ароматен зехтин. Вследствие на тази комбинация се получава специфичен и деликатен аромат, характерен за Адриатика и средиземноморската кухня. Не вярвам да има ценител, на когото да не допадне ;)


  18. Страхотна рецепта! Откакто я прочетох, само така приготвям ципурите :):):)


  19. Много се радвам, че мога да намеря интересна и различна рецепта за този вид вкусна риба. Преоткрих я в Италия. Мога само да кажа, че вкусът и е незабравим и още тази вечер ще поглезя семейството си с тази рецепта.


  20. Това е най-добрата рецепта за ципура, която съм пробвала, а тази риба е фаворит за нашето семейство.Сърдечни благодарности за рецептата!



Вашият коментар