Зехтин с печен чесън и люти чушки
януари 29, 2010С наближаващия рожден ден на блога, наскоро си дадохме сметка, че Нож и виличка съществува от почти три години. Поглеждайки назад, виждаме най-разнообразни рецепти, които можеха и да са повече, ако бяхме малко по-добре дисциплинирани. Но ето на, Нова година дойде и замина и едва в края на януари се наканихме да пуснем пост.
Януари е месецът на решенията, които обуславят предстоящата година…или поне е месецът на гръмкото им заявяване. Е, ние не сме решили да спираме цигарите, алкохола, храната или каквото там, но ще опитаме да блогваме тук малко по-често. Просто защото ни е адски приятно, а така и така готвим с огромно удоволствие.
Днешната рецепта е доста простичка и незасукана, а не е съвсем и ястие (тук може да се поспори обаче – цяло ястие си става, ако се добавят няколко резена хубав хляб и малко морска сол), но ще ви помогне да приготвите нещо, което ще омагьоса много други ястия – салати, паста или пица, и всичко (солено), което ви хрумне да опечете с малко зехтин. Фината миризма на печен чесън и пикантността на опуканите чушлета придават на зехтина наистина пристрастяващ аромат, без да е твърде силен и натрапчив. Според някои в този зехтин има crack, но вижте съставките по-долу и ще се убедите, че няма такова нещо. Просто зехтин+чесън+люта чушка = здравословна и нескъпа адикция.
Продукти:
2-3 цели глави чесън
2-3 люти чушлета
около половин литър хубав зехтин
Хубавото на тази рецепта е, че е наистина адски лесна. Дори не ни се налага да белим чесън. Отрязваме върха на чесновите глави, колкото да се отворят скилидките.
Заливаме с малко зехтин и печем на 200 градуса докато поомекнат.
Междувременно опукваме няколко люти чушки на котлона, в съвсем old school маниер.
Изливаме зехтина в дълбок тиган или тенджерка и го слагаме да се загрее леко на слаб, колкото чесънът да пусне аромата си за няколко минути.
В добре измит и подсушен вариант поставяме чесъна и лютите чушки и изсипваме зехтина.
Тук, разбира се, може да изберете да добавите и някаква билка, като например босилек или розмарин, или пък пипер, но като почитатели на минимализма, решихме да оставим тревите за друг половин литър зехтин.
Затваряте добре и ето, че имате прекрасен, вкусен зехтин за печене, салати или за добавка към хляб. Чесънът и чушките си пускат аромат и люто с времето, така че зехтинът става още по-добър, когато отлежи малко. Хубаво е да го държите на хладно или в хладилник и да доливате зехтин, когато намалее, за да нямат чесънът и чушките достъп до въздух (тогава мухлясват, а ние не правим рокфор зехтин). Бон апети!
добрият зехтин е в основата на добрата паста :) браво!
от lomovera януари 29, 2010 at 5:30 pmМомичета, радвам се, че чета отново нещо прекрасно:) Поздравления :)))
от Dani януари 29, 2010 at 6:19 pmАз ги правя като накълцам чушките на ситно и пресовам чесъна.
от Kpacu януари 29, 2010 at 9:09 pmзвучи добре – ще се прова:) 10х за идеята.
от sdiankov януари 29, 2010 at 11:11 pmо, прекрасна рецепта!
от ефи януари 30, 2010 at 10:27 amмоля ви, пишете по-често!
:: слюноотделяне ::
от UZUMAKI януари 30, 2010 at 11:32 amМного добре! Наистина трябва да се пробва. :)
от kulinarnimisli януари 30, 2010 at 11:35 amПоздрави, Маги.
Ох, по-често и ние искаме, ама с няколко дини под мишница нещо трудно се получава.
Но се опитваме де :)))
от nervousshark януари 30, 2010 at 11:40 amколко вкусно… ще се пробва. поздрави
от littlethingslife януари 30, 2010 at 1:04 pmЕкстра рецептичка. Сега ще я изпринтя и да влиза в употреба. Златни сте!
от ипотпал януари 31, 2010 at 6:44 pmХе, чудесно!
от Графът януари 31, 2010 at 9:02 pmТози зехтин прекрасно може да замести масълцето в любимата ми рецепта:
Препечена филийка
С масълце и мерудийка
Та да тропкате хорце
До стоте!
:)
Повече от перфектен е за циганска баница :)
от nojivilichka февруари 1, 2010 at 10:07 amСупер звучи, мисля да го опитам. НО този красив буркан, в който сте го сипали не ми се струва много удобен за отсипване на зехтин от него…а в бутилка не ви влязъл чесъна…Идеи?
от DESi февруари 4, 2010 at 1:59 pmМММ звъчи много всусно :)
от ипотпал февруари 16, 2010 at 8:21 pmАх, стана чудесен! И вече почти не остана :-)
от Надя февруари 19, 2010 at 9:47 pmПотекоха ми лигите! Обичам и чесън, и чушлета, и зехтин, особено един зехтин – направо е сладък – Артемис, гръцки. Бих използвала от розовата сол – хималайска кристална, защото е много по-полезна от трапезната, която е само натриев хлорид, а хималайската – общо 84 минерала! Чудя се, ако се добавят няколко капки от овкусения с бели труфели зехтин вътре какво ли ще се получи. Също и малко ароматни билки… брррррррр…
от Малинка февруари 26, 2010 at 4:47 pmДобра рецепта. Експериментирайте смело по тема зехтин и подправки. Но…Момиче, я оправи българския, това ми звучи ужасно. В какъв „добре изсушен вариант“ да налея зехтина? Какъв е този „old school“ маниер на печене на чущлета? За какъв крек става дума? Трогнат съм от поста на Малинка: „овкусения с бели труфели зехтин вътре какво ли ще се получи.“ Кел елеганс! Как аристократично звучи!
от Цочев октомври 25, 2010 at 11:12 amСтрахотна рецепта! Резултатът е зашеметяващ просто! Сърдечни благодарности за идеята!
от Еми февруари 18, 2011 at 3:00 pmаз го направих в обратен варянт-3-4 скилитки чесън,и доста чушлета-доста добре,за които обича по-люто
от Zlatko юли 31, 2011 at 3:48 pmбраво приятелю, ..ще го пробвам, ставам фен на блога
от Хотели в Пазарджик януари 2, 2012 at 9:45 amЕто това е точно като за мен. Простичко за изпълнение и същевременно супер вкусно. Пробвах и трябва да ви кажа, че с пекнати пак на котлончето филийки + сиренце + шарена сол това е просто райско.
от Облекло То юни 10, 2013 at 10:59 pmБлагодаря
Много добра рецепта, придава много хубав вкус на зехтина!
от блиндирани врати септември 5, 2014 at 1:05 pmИзпълних рецептата преди две години. Проблем ми беше досега, че не можех да отворя буркана, защото се беше запечатал от самосебеси, но преди две седмици успях :) ЧУДЕСИЯ.
от Todor декември 21, 2015 at 12:34 am