h1

Шоколадови трюфели с Ърл Грей

февруари 1, 2009

tea-and-spoon

Има някои неща в живота, които никога не поставяме под съмнение. Те са постоянни, не се променят, и винаги може да се разчита на тях.

Шоколадът е едно от тези неща – той е константа и символ за нещо вкусно, успокояващо, макар и декадентско и „забранено“ в наши дни, когато все повече обръщаме внимание на полезното. Е, поне повечето от нас не се съмняват в шоколада, въпреки че така и не разбирам как може да има хора, които не го обичат.

Ако ме помолят да изброя любимите си и успокояващи храни и напитки, в списъка някъде след шоколада вероятно ще стои и чаша Ърл Грей с малко мляко и захар. Бергамотът, който за моя изненада се оказа вид цитрусов плод, а не подправка, придава на черния чай цвят и цяло ново измерение.

Дълго време ме изкушаваше мисълта да опитам да смеся тези две любими неща. Смесването на различни, пък макар и любими храни невинаги дава резултат, който всички ще харесат (някой ден ще ви разкажа за моят експеримент с кисела краставичка с фъстъчено масло – чудесна беше, каквото и да ми говорят!).

ingredients1

В този случай вкусовете се комбинираха чудесно – кадифеният, леко горчив шоколад се топи в устата, а бергамотът се усеща чак накрая, много фино и ненатрапчиво.

Тези трюфели се правят доста лесно и са чудесни с чаша чай, кафе, или червено вино.

Ето как.

Продукти:

300 гр. добър тъмен шоколад – 70% какао (може да използвате с по-ниско съдържание на какао, ако не харесвате горчивината)
300 гр. млечна сметана
2 големи супени лъжици Ърл Грей
фино настъргана кора от 1 мандарина
щипка сол
масло, колкото орех
няколко супени лъжици какао за овалване

Настъргваме много фино само външната част от кората на мандарината, като избягваме бялата горчива част. Количеството, което ще получим е по-малко от 1 чаена лъжица, но това е напълно достатъчно – мандариновата кора се слага само за акцент и малко свежест.

cream

Слагаме сметаната да се затопли на умерен огън и когато се появят мехурчета в края на съда, добавяме двете лъжици чай и мандариновата кора. Оставяме да покъкри без да завира силно – колкото чаят и кората да пуснат аромат. Когато течността се оцвети в бледо жълто, е време да я прецедим през фина цедка, така че да остане само ароматизираната сметана.

Натрошаваме шоколада, прибавяме бучката масло, и добавяме горещата сметана, разбърквайки непрекъснато. За минута-две трябва да се получи гладка, кадифена шоколадова смес (също позната като ганаш). Добавяме щипката сол и разбъркваме отново добре – тя ще накара вкусът на шоколада да стане още по-наситен.

picture-168

Охлаждаме сместа около час-два, колкото да стегне. Може и в хладилник, но съдът трябва да е добре захлупен, за да не поеме други аромати.

И след това настава забавление! Загребваме по една чаена лъжичка от шоколадовата смес, оформяме я с идеално чисти ръце на топче, и овалваме в какаото. По-добре си облечете някоя по-вехта дреха, защото рискът да се оплескате в какао и шоколад до ушите е голям (но пък си е част от удоволствието).

picture-002

Тези трюфели са много богати на вкус и трябва да се внимава с тях, защото ако изядете повече от една шепа, рискувате или да ви стане тежко, или да будувате до късно (заради чая, който все пак е черен). Наслаждавайте им се бавно.

23 коментара

  1. Боже, трябва да заживеем заедно – ти ще готвиш разни вкусотии, а аз ще ги ям с невероятен кеф !!!


  2. По повод заживяването заедно, Крис, отвори кибуц. Имаме опит!


  3. чудесна идея – гурме кибуц! може да си направим една фермичка и сами да си отглеждаме храната и да си я готвим. каква идилия :) може в полите на люлин планина да си го заформим, кво ще кажете?


  4. Звучи много атрактивно! Продуктите от този регион ще са особено екологичто чисти предвид близостта със Суходол и Перник :))))

    Иначе идеята за домашно отглеждане продукти в резултат на кооперация е много добра.


  5. Изглеждат божествено…


  6. Чудна рецепта! А от днес бях решила да мина на диета!


  7. […] съвсем ме изкарват от равновесие. Рецептата им за шоколадови трюфели беше една от малкото, които имах усещането, че мога да […]


  8. супер


  9. Страхотни са трюфелите! Снощи ги направих и днес всички колеги в офиса останах очаровани. Убедена съм, че ще бъдат хит тази вечер сред гостите ни. Благодаря за чудесната идея!


  10. чай, „Ърл Грей“ нали? 2сно ми е? с.л.? после какъв е вкусът? интересно ми е :)


  11. Шоколад с чай е любимия ми, независимо дали с Ърл Грей, цейлонски или друг.
    За съжалениe у нас не сe намира, така че си го правим сами :)


  12. :) благодаря! това ще ми е предлоението за 14 фежруари :) ве4е купих „матрял“ :))) чакам следващата ви рецепта !


  13. hahahaha


  14. weatt wtwq w]q[ 8-9- =-80- -80-2d -802u 2-f802 29df-29f 2-89 -8=9 2-9f =98-=9w -9=-n -2jhljko;we tgm;pkp[kf p[fk[p0 fpfpop[fn fpnp[n[0pfi]oa


  15. убедена съм, че е много сполучливо!
    искам само да кажа, че аз също много обичам фъстъчено масло със кисели краставички – ям си ги на филийка :)


  16. Здравейте! Имам нужда от помощ. Като за първи път реших да направя половин доза, но забравих да намаля черният чай. Сега има много силен вкус, дори ми прилоша.. :P Какво да правя! Помощ….


  17. Оказа се, че на приятелите ми им хареса.. така


    • не е нужно да ги преработвам тъйкато… свършиха.
      благодаря все пак


  18. хайдееее, момичета къде сте? :) искам няколко готини рецепти от вас скоро, идва зимата, а с това и вашите хубави, вкусни и уютни рецепти! например греяно вино със сухи плодове, не знам как се правииииии :) поздрави :-Р


  19. zdraveite,blagodarq vi za receptata,toku-shto q napravih i slojih sesta da se ohlajda.Vmesto EARL GREY slojih chai koito imah v nalichnost ot sashtata seria na TWININGS English Breakfast i pak mi se poluchi mnogo dobre :) Blagodarq vi za receptata nadqvam se i na priqtelkata mi da i haresa a tq prosto obojava shokolad :)


  20. Рецептата изглежда невероятно добра..Мисля да я направя тези дни. Но ме притеснява само чаят, този бергамот не може ли да бъде открит в самостоятелна форма ? Някой знае ли ?


  21. Уникални комбинации, обожавам ги! А трюфелите?
    Трюфелите са следващите в списъка ми за приготвяне!



Вашият коментар