Шоколадови мъфини с ром и вишни
декември 29, 2009Този пост е за първите ми мъфини. Точка. И минута мълчание в чест на първия ми пекарски успех.
Както каза Крис в края на деня: „май гените на прадядо ти най-сетне започнаха да се обаждат“, като аз държа да направя две уточнения по повод на това изказване. Първото е, че прадядо ми е бил хлебар през целия си живот, освен в онзи период, в който се е сражавал на борда на „Дръзки„. Второто е, че същия този ден с мъфините, в пристъп на явно индуциран от семейното ми наследство транс направих и първия си хляб. Също успешен. Това като че ли изненада мен повече, отколкото всички останали, тъй като до ден днешен приготвянето на тестени неща винаги ми се е виждало като странен магически ритуал, в който все нещо ми убягва, я като съставка, я като умения, я като заклинание и в крайна сметка резултатът беше я спихнал се сладкиш, я клисава питка, я обгорени до неузнаваемост курабийки.
Идеята за мъфините всъщност се зароди след като направихме кейка с Гинес, който стана страшно вкусен, но нали кулинарното ни любопитство никога не ни дава мира, започнахме да се чудим: ама какво ще стане, ако към бирата добавим ром, ами ако изобщо не слагаме бира, ами ако сложим нещо кисело… Слава богу, фантазиите ни не стигнаха до висоти като кейк с мастика и мариновани патисони, но дружно стигнахме до съгласие, че толкова шоколад накуп ще понесе чаша ром и чаша сушени вишни.
Естествено, импровизациите не спряха дотук, защото в търсене на коледни подаръци блогът ни се сдоби и с нова форма за мъфини, така че в крайна сметка беше решено да не е кейк, а мъфини, и да не е с бира, ами с ром, и да не е само с масло, но и с малко олио, и да е с бял ганаш, а не с черен, и да е … Но стига толкова.
Започвам с рецептата, за която са ни нужни:
За мъфините:
1 чаена чаша ром
1 чаена чаша сушени вишни
¾ ч.ч. неподсладено какао
50 гр. масло
50 милилитра олио
2 ч.ч. пресято брашно
2 ч.ч. захар, равни части бяла и кафява
2 препълнени чаени лъжички бакпулвер
¾ ч.л. сол
2 големи яйца
2/3 ч.ч. заквасена сметана
За ганаша:
200 гр. бял шоколад
6 ч.л. течна сметана (млечна)
1 супена лъжица масло
В средно загрят тиган изсипваме чаша чист ром, с лек ужас в душата, особено ако ромът е Captain Morgan Spiced (точно в този момент казах „аз, аз, може ли аз“… и така, докато и последния мъфин не беше залят с ганаш). Изборът ни падна върху него, тъй като в омайния му аромат се усещат леки ванилови и плодови нотки, които чудесно допълват тъмното какао и ухаещата на тръстика кафява захар.
Като позаври алкохола, добавяме нарязаното на кубчета масло и олиото и бъркаме, докато всичко се разтопи в почти хомогенна смес. Изсипваме бавно какаото и разбъркваме особено интензивно, така че да получим гладка, гъста смес без никакви бучки.
Отделно избиваме яйцата със сметаната в един съд, а в друг – брашното, захарта, содата и солта. Горе-долу на око отмерваме поравно кафява и бяла захар, едната за сладост, а другата – за аромат.
В яйцата и сметаната изсипваме какаово-ромовата смес, като отново бъркаме интензивно, докато не ни остане ръка, а като не ни остане ръка, изсипваме вътре и брашното със захарта и бъркаме с другата ръка, но много леко, така че конситнецията да си остане леко грубовата.
Накрая добавяме киснатите минимум два часа в същия ром сушени вишни и разбъркваме с финален щрих.
Изсипваме с черпак във формичките за мъфини, като в зависимост от покритието можем да намаслим, да сложим хартийки, да намаслим и набрашним и така нататък.
Печем с ужас, като чакаме или да не бухнат, или отвътре да останат сурови или в краен случай да залепнат, но като по чудо този път това не става. Вадим ги веднага от формичките и ги нареждаме в съд, като ги оставяме да поизстинат, за да може ганашът да стегне по-бързо.
Този ганаш пък правим, като в тигана разтапяме в сметаната и маслото натрошения на малки парченца бял шоколад с поредното интензивно бъркане, докато съвсем не ни останат ръце. Хубавото на ганашът като кувертюр за мъфини е, че след като изсъхне, запечатва влагата в тях и ги държи сочни и пухкави, пък и е доста вкусен.
Поливаме с лъжица et voilà, имаме шедьовър. Вкусът на тези мъфини е едно неописуема симфония от вкусовете и ароматите на ямайски ром, дъхаво какао, демемерара и кисели вишни.
Страхотно! Ще ги направя!
от Sunny декември 29, 2009 at 5:37 pmЩе пробвам задължително. Обичам мъфини, обичам и шоколад – само си мисля, че с шоколадов ганаш ще е по-добре… ако съм права, ще споделя; ако не съм, все едно не съм го казвала.
от Бу декември 29, 2009 at 5:43 pmЩе ме побъркате,момичета с този ром,вишни ,бял ганаш-една предновогодишна приказка:-)Поздравления:-))))
от Dani декември 29, 2009 at 5:54 pmИскам ги! Веднага!
от uleule декември 29, 2009 at 7:30 pmбраво, браво, браво:)) дано гените ти се събудят напълно. светът ще бъде с една идея по-щастлив.е…поне част от него:))
от findley декември 29, 2009 at 7:39 pmИ с Бейлис става добре – понеже не обичам да го пия, съм го пробвала в шоколадов кейк, бомба е. А белият шоколад е страшна идея, много красиво се е получило.
от Vassilena декември 29, 2009 at 11:50 pmПрадядо хлебар – това звучи супер гордо, поне в моите очи. Няма ли някоя запазена рецепта? Толкова малко се знае за начина, по който се е правил хлябът в България едно време, какви видове е имало и т.н. Много ме вълнува темата, Магда, печи и пиши, моля те!
ИСКАМ МЪФИНИИИИИ!!!
от kyky-pyky декември 30, 2009 at 9:54 amизглеждат чудесно. ще пробвам при първа възможност. между другото, от известно време издирвам форми за кексчета, но всички са с незалепващо покритие, а бях чела (тази статия тук е малко комична, но дава представа http://bgkulinar.net/news.php?newsid=2030), че е много вредно. да сте чували нещо по въпроса?
от littlethingslife декември 30, 2009 at 10:31 amThis thing sent electricity all over my spine. Мисля, че се влюбих в рецептата и непременно ще я пробвам. Точно сега обаче от нея в стомаха ми пърхат пеперуди, а по небцето ми се разлива радостно очакване…
от Iva декември 30, 2009 at 1:45 pmНаправих всичко по рецептата :)). Искам да попитам само на колко градуса и за колко време се слага да се пече?
от vaninavanini януари 4, 2010 at 12:33 amолеле, не сме ли написали? :) пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути (докато излезне чиста клечка, забодена в центъра на мъфина).
от nojivilichka януари 4, 2010 at 9:17 am0х,обичам ви, ей така, обичам ви!!
от Халапиня януари 7, 2010 at 9:29 amдоста се радвам, че ви има, да знаете ;)
от altair януари 11, 2010 at 9:17 pmШоколадово изкушение –
от Diana януари 18, 2010 at 4:15 pmхаресаха ми,
представянето им – също.
Поздрав, успешна нова седмица и
подарък усмивка /при мен/, Диана
Оххх :) не трябваше да чета тази рецептааа :) Страхотно изглеждат
от Детски дрехи януари 19, 2010 at 10:29 amааааааааааааа искам!!!
от Bia януари 22, 2010 at 3:42 pmОх, потекоха ми лигичките! Ще се пробва задължително през уикенда!
от Дени януари 25, 2010 at 3:19 pmЩом са с ром, одобрявам.
от UZUMAKI януари 29, 2010 at 4:10 amНаправихме ги у дома и станаха страхотни. Заливката с белия шоколад е много добра идея! Лошото е, че като хапнеш един, ти се иска още един и после на кантара оле мале :)
от Miro януари 30, 2010 at 7:50 pmЗдравейте!
от Силвия май 31, 2010 at 10:37 pmИзпробвах рецептата със сушени ягоди (намирането на вишни се оказа направо предизвикателство!) и също стават страхотни:)
Благодаря за чудесните идеи!
Дали е възможно да се опече във форма за кекс, а не като мъфини?
от Sonita юли 13, 2010 at 10:56 amЛеле, какви вкусотийки :)
от бертони октомври 21, 2010 at 8:54 amем и тва взех, че пробвах, а па то взе, че се получи :)
от funky fani януари 2, 2011 at 1:31 amizglejdat strahotno
от Ivan Vasilev юли 12, 2012 at 2:34 amНевероятни са!!!
от Иглика ноември 22, 2012 at 3:21 pmТова е голяма вкусотийка! Много ми харесва!
от врати за апартаменти септември 8, 2014 at 10:19 amСтрахотна домашна рецепта. Изглежда много хубаво и вкусно. Поздравления за чудесната публикация!
от Petrus юни 30, 2017 at 2:15 pm