Нова рубрика с подаръци: коледно издание
декември 18, 2009Ето, че и тази година се търкулна към края си и наближава време да обърнем на страница 2010-та. Годината лично за нас бе хубава, доста трудна на моменти, прекрасна през други, предизвикателна и преди всичко – интересна.
През тази година узнахме колко хора ни обичат и следят с интерес това, което правим, а за нас няма по-хубав подарък.
Време е и ние да дадем малко от обичта обратно и затова днес обявяваме новата ни рубрика, която ще се случва всеки месец оттук нататък, така че – отбивайте се редовно!
Както знаем, Коледа е точно зад ъгъла, така че времето е добро за обявяване на инициатива ни, която ще се занимава предимно с раздаване на подаръци.
Какви са подаръците?
Понеже е Коледа и понеже е старт на рубриката, подаръците този път са два.
Един от вас ще има възможността да спечели една от най-добрите готварски книги, на които сме попадали – Cook With Jamie: My Guide to Making You a Better Cook на неотразимия Джейми Оливър. Книгата съдържа не просто рецепти, а съвети и обяснения на различни готварски техники и е отличен учебник както за начинаещи, така и за по-напреднали. Прекрасните текстове и снимки са изключително вдъхновяващи и у мен предизвикват неистово желание да си взема отпуск и да стоя вкъщи и да готвя, не знам за вас.
Другият коледен подарък е удобна и красива френска преса за кафе Bodum. С нея можем да заместим през уикендите невротичното еспресо и да се насладим на чаша плътно, истинско кафе. Тези от вас, които смятат кафето за ненужно и предпочитат чай, също могат да ползват каната за приготвяне на чаша вкусен чай.
Какво трябва да направите, за да участвате?
Противно на всякакви кампании, намаления и каквото там, тук няма уловка! Единствено искаме да опознаем по-добре всички вас и затова ще зададем следния въпрос (на който няма правилен отговор!):
Кое е любимото ви коледно ястие? Внимание: става въпрос за 25 декември, не за Бъдни Вечер, където нещата са предопределени така или иначе :) Оставете коментар към този пост и автоматично сте включени в играта!
Кой печели?
Двамата печеливши ще бъдат изтеглени на лотариен принцип на Коледа, 25 декември от всички коментирали и ще бъдат обявени тук.
Срокът за подаване на отговорите е полунощ на Бъдни вечер.
И така… кое е любимото ви коледно ястие?
Edit: Моля, при попълване на коментара си, вкарайте валиден мейл адрес, защото ще е нужен за получаването на наградата.
привет от мен :)
от Лита декември 18, 2009 at 2:39 pmлюбимото ми коледно ястие е капама :)
Първото любимо ястие, за което се сетих и, което асоциирам с Коледа е сарми от кисело зеле. Постни или не винаги съм ги харесвал. Обичам ги по-малки и стегнати и добре сварени.
Весели празници!
от Angel декември 18, 2009 at 2:41 pmКапама!!! С три удивителни, тъй като удивително много я обичам, удивително трудно се прави добра капама и удивително рядко ми попада. Въобще, удивителна работа! :)
от Стефан декември 18, 2009 at 2:44 pmЕй това е сложен въпрос. Да не говорим, че във всяка къща се готвят различни неща сякаш. Две са ми любимите неща на Коледа – баклавата и яденето, което майка ми нарича Сегетски гулаш, но май няма нищо общо нито със Сегет, нито с гулаша. Ястието е кисело зеле със заквасена сметана и крехко свинско месо. :) Звучи странно, но е безумно вкусно.
от Iva декември 18, 2009 at 2:54 pmСлушай майка си бе – сегедския гулаш е точно свинско, кисело зеле и сметана.
от пламен декември 18, 2009 at 3:15 pmКхъм, унгарците, с които се запознах, не мислят така :D Затова и се чудя гилаш ли е, не е ли. Просто ми е любимата коледна манджа в нашата къща :)
от Iva декември 21, 2009 at 5:22 pmНай-любими и на мен са сърмичките от кисело зеле. Майка ми ги прави огромни и пълни с доста кайма и ориз. :) Постно не ям…
от Hris декември 18, 2009 at 2:57 pmпуйка с кисело зеле :)) Традиционна за моето семейство от няколко години, много вкусна и почти толкова обичана колкото и коледният щрудел и баклавата..
Весела коледа !
от Vili декември 18, 2009 at 2:58 pmПиле със зеле и зелник! Домашна пита и червено вино с лимонада! Айде, от мен цяло меню. :)
от Събина декември 18, 2009 at 3:03 pmЗа Коледа трябва да се направи десерт, специална торта, за виното и дългите разговори с любимите хора на Коледната трапеза.
от kamelia декември 18, 2009 at 3:08 pmКоледното меню е нещо, което се планира отдавна, купуват се продукти, издирват се рецепти, дори се приготвя тестово.
Но коледната торта и питието към нея е центъра на Коледната вечеря.
Моя избор – лека сметанова торта с много плодове, мандарини, защото от детските години са като символ на Коледната вечер, греяно вино и кафе с ром :)
Весели празници!
Sarmite s kiselo zele i pue6ko meso na sitno nakalcano, kakto i baklavata-zadaljitelno doma6no prigotvena…
от mariana декември 18, 2009 at 3:10 pmЕ, по-добре с уловки :-))
Иначе аз нямам любимо ядене. За храната на Коледа най-важното е да е много, повече и още.
от пламен декември 18, 2009 at 3:11 pmбабините кюфтета с гарнитура варени картофи :)
от nixonixo декември 18, 2009 at 3:11 pmТоталния ми празничен evergreen – постни лозови сърми и тъмна биричка .Ммммм мечта и то постижима :)
от filifionka декември 18, 2009 at 3:37 pmАз с удоволствие хапвам за Коледа панирано пилешко филе (или пуешко) с плънка от кисели краставички и кашкавал, върху пържена филийка, залива се със сос от гъби. Вкусно, сравнително лесно за приготвяне и не точно традиционно. :)
от krasimira декември 18, 2009 at 4:02 pmСлед дълга чуденка, най-после имам любимо коледно за 2009 :)
от Юле декември 18, 2009 at 4:06 pmСвински джолан в гърне!
За подробностите около приготвянето му, друг път :)
сарми. постни и с месо, лозови и зелеви, мънички и големи.
от n. декември 18, 2009 at 4:10 pmябълковия сладкиш на майка ми. весели празници и на вас!
от littlethingslife декември 18, 2009 at 4:16 pmпълнено пиле с ориз и кисело зеле:)))
весели празници!
от zazie декември 18, 2009 at 4:17 pmЛюбимото ми ядене е капама :)
Весели празници!
от Тони декември 18, 2009 at 4:21 pmПо понятни-именни причини, на Коледа, съм притиснат между желанието да сготвя вкусно и да стигне за неясно колко много хора. Резултатът е(освен тривиално-гениалните арменски лозови сърми с джоджен и стафиди) – увити в бекон сушени сини сливи без костилка и сушени кайсии, запечени на фурна, на функцията „грил“. За десерт, отново сушени сини сливи без костилка, с натикан на мястото й белен суров бадем, а двете (слива и бадем) оваляни в черен шоколад.
от Христо декември 18, 2009 at 4:30 pmооо, коледно яденеееее!
от vihrena декември 18, 2009 at 4:30 pmНа баба ми домашната руска салата (за мен без колбас),
мариновани червени чушки, пълнени с боб,
лозови сърмички за по една хапка, с ориз, булгур и гъби в плънката,
на мама баклавата с масло и много орехи и канела,
аз се включвам с някой ябълков пай, меденки и греяно вино с канела, мед, малко лют пипер и други тайни прахове.
Когато бях малка, прекалявах с шоколадовите дядо-коледовци и много портокали.
Добре са ги замислили постите преди голямото ядене, мхм.
Празниците не са само софри, разбира се. Пожелавам на всички покрай ножа и виличката да споделят топлина, обич, усмивки, доброта и настроение за чудеса!
Пържоли на фурна :)~
Весели празници!
от yasya2 декември 18, 2009 at 4:31 pmЛюбимото ми коледно ястие е агнешки котлети.
Това ми е много любимо ястие по принцип, но по Коледа направо го обожавам, защото българската традиция е да не се яде агнешко зимата.
от longanlon декември 18, 2009 at 5:08 pmПълнена пуйка с кисело зеле и дробсърма, сготвена от майка ми и баща ми на базата на много опънати нерви и комромиси :)
от Господин И декември 18, 2009 at 5:15 pmЗа Коледа обичам аз да приготвям нещо вкусно, т.е. много различни и вкусни неща за цялото голямо семейство, което ще се изсипе у дома! :)
от smiling декември 18, 2009 at 5:22 pmПуйка пълнена с ориз и гъбки, а наоколо кисело зеле. Или Капама. Замесвам и питка или питки! Баклава, ашуре (ние му казваме ануш абур), баница с тиква. Вино, добро настроение, ядки и плодове всичко в големи количества също са задължителни.
Ех, Коледа … ! :)
аз не си падам много пищните хранителни основни ястия, но обичам сладките неща, та ми харесва едно ледено диетично кремче, което се приготвя лесно, а и не е много трудно, стига да имате лед във фризера и да можете да го използвате :), необходими са още замразени ягодки, малинки, все вкуснички плодчета, изцадено кисело мляко, подсладител,фина извара и есенция от ванилия, всичко се разбива в кухненския робот и после в четири интересни чаши тази несериозна смес се гарнира с готови плодове… Да Ви е сладко:))
от елица матеева декември 18, 2009 at 5:26 pmСалата от кисело зеле, с много червен и черен пипер , 2-3 щипки лют червен пипер , обилно залята със зехтин .
от gab декември 18, 2009 at 5:27 pmНа Коледа на обяд ядем каквото е останало от Бъдни вечер. А вечерята понякога е следната. Майка ми прави една питка, с много масло, тестото се навива на руло и после на охлюв, а като се опече се къса на конци. Страшна работа е. Има и колачета. Задължително баница. Месо някакво,напоследък под формата на капама, а едно време беше така нареченото „месо по испански“(защо по испански не знам), а именно, запечено свинско с гъби и топено сирене в йенска тенджера. За гарнитура истинско картофено пюре с масло. Отделно кисело зеле, вино и туршия. Забравих и тиквеника. И как да не преяжда човек???
от Тина декември 18, 2009 at 5:40 pmи аз съм сред феновете на зелевите сърми за коледа, а от сладките неща – баклавата!
от anima декември 18, 2009 at 6:00 pmкисело зеле с ориз и пиле/пуйка/птица някаква, ах. :)
от v декември 18, 2009 at 6:21 pmПостни сърми с гъби и маслини
от par декември 18, 2009 at 6:22 pmБаклавата, пълнена кокошка с ориз и гарнитура кисело зеле. млечна баница ммммммм!
от Комитата декември 18, 2009 at 6:36 pmИскам пресатааа!
Ако се падне :) Тук корупционни схеми няма :)
от nojivilichka декември 18, 2009 at 6:49 pmВсичко е вкусно на Коледа ,защото сме събрани около масата със семейството-иначе обичам сърми с кисело зеле и кълцано месо и плънката на пълнената пуйка:)))
от Dani декември 18, 2009 at 7:07 pmСтрахотна идея, честит първи сняг, уютна Коледа и много усмивки предизвика в мен новият ви пост :)
от margarita декември 18, 2009 at 7:18 pmВръщате ме към мили и топли спомени, към пълнената кокошка с ориз и подправки и кисело зеле на баба и дядо и от скоро и едни уникани трюфели с мандарина за десерт от мен :)но, усмивките на семейството ми и това че бяхме заедно и сме заедно прави цялата Коледа неповторима! тази година ще продължим традицията!
Весела коледа, момичета!
пържолките на тати със специален гъбен сос :–)
от Des декември 18, 2009 at 7:40 pmМоето любимо ястие в Коледната вечер са бабините пълнени сушени червени чушки с боб… мога да мина и само с тях, поляти обилно с червеното вино на тати :)
от Sunny декември 18, 2009 at 7:44 pmТази томбола беше чудесен повод най-после да напиша коментар във вашия страхотен блог, който следя редовно!
Здравейте,имам доста любими коледни гозби,но като че ли най обичам свинско с кисело зеле…:-))
от TERVEL57 декември 18, 2009 at 8:04 pmНа Коледа ако има прасенце жертва(разбирай гостувам на село при приятели) се прави скара,ситно нарязани мръвки с бял лук на кръгчета и забулен черен дроб всичко това със споменатата голяма питка ,която се къса на конци.Ако няма загинало геройски същество от свински характер(разбирай бизнеса изисква жертви и работя по празниците)-пилешки жулиен и свински пържоли със сметана,гъби и топено сирене в йенска тавичка.Десерта е баклавички с триъгълна форма обилно сиропирани от Бъдни вечер.
от opexume декември 18, 2009 at 8:32 pmИ в двата случая денят е посветен на готвенето,червеното вино и роднините.Весели празници!
Любимото ми коледно ястие е сарми, лозови или зелеви няма значение!Само да е месо с ориз, завито в лист!;)Весели празници
от Златина Стоянова Цене декември 18, 2009 at 8:35 pmЗа Коледа ли ? Всичко с кисело зеле, обожавам го…
от Пепеляшка декември 18, 2009 at 9:15 pmА дали върху зелето е тръшнато печено прасенце- сукалче,
дали ще е пълнена пуйчица с кестени,
дали сгушени сармички с месо обаче /не с кайма / и ориз,
или едно най-обикновенно зеле на тавата с нахвърляни вътре ребърца за разкош…
това е без значение….важното е да участва киселото зеле ! А всички изброени манджи направо ще са изхабени, ако си нямат за компания няколко бутилчици червено винце !
Любимито ми коледно ястие е мазният хляб на мама,много е вкусен като има повечко сиренце.
от bibi декември 18, 2009 at 10:20 pmВесели празници!
Сърмите на майка ми с пуешко. Аз винаги правя нещо друго, но много ги обичам. Освен това не мога да ги ям и на обед (у нея), и на вечеря (у дома) :)
от иво декември 18, 2009 at 10:35 pmПържоли.
от Rayn@ декември 19, 2009 at 1:29 amВесели празници!
Каапаамааа! Весели празници:)))
от Soleon декември 19, 2009 at 8:43 amда доизям джурканият боб от бъдни вечер и капама естествено и сърми и пуйка
от dan__ декември 19, 2009 at 10:37 amНай-любима ми е огромната пуйка, която майка ми приготвя почти цял ден. Пълнежът е от ориз, стафиди и още разни тайни съставки (тя обикновено не търпи никого до себе си когато готви), става божествено, а и нахранва всички роднини наоколо.
Не приготвяме капама, защото е ужасно тежка, а и след Бъдни вечер всеки е меко казано преял я с вкусни сърмички, я с бобец.
И десертно задължително нещо с тиква.
Миналата година приготвих някакъв унгарски сос с лук, ябълки, оцет и захар.. мм.. Използвах го като сос за пуйката и беше божествено. Тази година пък опитах немско коледно меню с прекрасно приготвена гъска, традиционното йм червено кисело зеле и кнедли. Когато сама определям коледното меню, задължително ще се ориентирам към гъските :D
Весела подготовка за празниците! Много, много любов и прекрасни емоции от ваша редовна читателка :)
от Ани декември 19, 2009 at 11:45 amбоб. пише се, както се и яде: едно „б“ на бъдни вечер, едно „ооооо“ за отворените подаръци и едно б на Коледа.
от йода декември 19, 2009 at 12:40 pmМиналата година моя приятелка ни сготви боб на фурна, но хич не внимавах как го стори… затова, който знае как се прави (знам, че едва ли е трудно, но със сигурност има някоя врътка като „оооо“-то по средата, което го прави по-вкусен) да споделя тук!
Вкусни празници!
Престоял една нощ на масата тиквеник за закуска. Пуйка с кестени и телешко със сини сливи.
от Марина декември 19, 2009 at 12:42 pmКоледна пуйка – http://hobbitkitchen.blogspot.com/2008/12/blog-post_29.html
Играя само за книгата, имам си френска кафеварка, която използвам за липов чай :)
от Радан декември 19, 2009 at 12:54 pmПри мене е сложно. Месо не ям, но не съм и класически вегетарианец. Затова и лично мое любимо ясте е зелцето от капамата, поело аромата на подправки и вино, с леко кисела жилка. Или пък плънката на коледната пуйка, с ароматни манатарки и приятно пикантен привкус. Но независимо кое от двете е, задължително в компанията на семейството :).
от Петя декември 19, 2009 at 1:26 pmБабиното пиле със зеле, което никога не стига – нито пилето, нито зелето :) Тази година съм я инструктирала за две пилета с две зелета, ама да видим :)))
И татьовото прАси с праз – реже всичко ужасно джелатската и го готви едно към гьотере (или на мен така ми се струва) – но е изключително вкусно :)
от Калина декември 19, 2009 at 1:31 pmколкото и да е семло – банани, портокали и мандарини. все още мирисът им напомня за времето, когато ги имаше около Коледа и Нова година. веднага се чувствам празнично като малко дете.
от gergusha декември 19, 2009 at 1:37 pmВкъщи по Коледа винаги се приготвя огромна купа ошав и така като се замисля май него очаквам с най-голямо нетърпение.
от Lilyana декември 19, 2009 at 2:26 pmOOooh, obojawam Jamie:)
A na Koleda nai-obicham brat mi kato se pribere ot Germaniq da donese shtolen. Rrrroar :)
Pozdrawi!
от Ive декември 19, 2009 at 2:34 pmЗа Коледа обожавам специалитетите на моята майка , които тя приготвя в глинено гърненце – различни видове меса с кисело зеле,и след задушаване резултатът е неописуем. А за гарнитура разнообразие от салати и разбира се семейни усмивки.Весела Коледа на всички!
от Валентина Онова декември 19, 2009 at 2:43 pmЕстествено, че любимото ми Коледно ястие е месото. По-точно- пържоли приготвени на жар, навън в покритият със сняг двор. За жалост тази година ще се задоволим с капама :)
от Диляна Цветкова декември 19, 2009 at 2:59 pmПечено прасенце (около 150кг) :) в глинена пещ…
от gudata декември 19, 2009 at 3:58 pmс много червено винце
Капама или пържоли на фурна покрити с мноооооооооого задушен лук. Май Рамстек му се вика на последното.
от entusiast декември 19, 2009 at 4:23 pmПо Коледа най-обичам да си хапвам…..суджучета на скара с гарнитура-печена луканка,а за десерт пържоли на фурна с гъбен сос и лимонче :)
от desislava декември 19, 2009 at 8:16 pmМоето любимо коледно ястие са зелевите сърми, които
от Анета декември 20, 2009 at 12:38 amприготвям с месото на едно цяло пиле, от кожата на което ползвам само мазнината, подредени и изпечени в
гювеч за около 3-4 часа на фурна.Стават като мозък и с много лимонов сок се топят в устата…
Пожелавам на вас и всички, които следят сайта, да посрещнат една светла и озарена Коледа!
Едно ястие е много трудно да се избере, за това ще спомена три (за щастие):
– друсан свински кебап с лютеница/бульон.
– топла пача, подправена с настърган хрян и оцет.
– зелеви сърми
леле как ми потекоха лигите …
от Павлин декември 20, 2009 at 2:02 amЗелеви сърмички с кайма, пълнена пуйка и баклавичка.
от Пламена декември 20, 2009 at 10:44 amКоледните празници винаги съм ги асоциирала с тиквеника със стафиди и меденките, които правя – та те са лбимите ни коледни символи на масата!!!
от Ивелина Атанасова декември 20, 2009 at 1:51 pmтъй като съм единствената вегетарианка в семейството и мама не се навива да готви само за мен (за другите, разбира се, има някакво месо), винаги дояждам каквото е останало от бъдни вечер
от ejjjik декември 20, 2009 at 2:37 pmтака че „коледното“ нещо, което беше в моето детство и си остана, са медените курабийки, за които традиционно се използват формички като дядо коледа, звезди или ангели, хаха
КОЛЕДНАТА ТОРТА, ШОКОЛАД И ГОРЕЩО КАФЕ ДОПЪЛВАТ ПРАЗНИКА И СА ЧАСТ ОТ ОНЗИ ,,КОЛЕДЕН ДУХ“,КОЙТО НИ СЪБИРА И НИ ПРАВИ ЩАСТЛИВИ.
от АСЕНОВА декември 20, 2009 at 3:29 pmНа Коледа обичам кисело зеле със свинско и кървавица. Това което е абсолютно задължително е да бъде приготвено в тенджера, а не запечено в тава. С достатъчно червен пипер, който му пордава очарователен цвят, докато под капака на тенджерата то е съхранило сочния аромат на Коледата, и дългите вечери прекарани пред чиния с истинска туршия и чаша домашна ракия. И разбира се довършени с профължителна вечеря и чаши червено вино. Онова зеле, което дава всички оправдания за изтърпяването на изнурителния период на постите, които са напълно безсмислени в съвременния свят, но са имали здрава логика в предишния…
от d_lander декември 20, 2009 at 4:03 pmСъбудихте хазартния тип в мен! :)) Радвам се, че се завърнахте, без вас Светът не беше същия…
от pipi декември 20, 2009 at 4:38 pmКакто и други споменават: изостаналите сърмички и чушки с боб от Бъдни вечер, като гарнитура на пържоли, мезета и глезотии от свински произход. И баница с много сирене, яйца и масло. Изобщо – целодневното готвене от предния ден щастливо се компенсира с дояждането на продукцията през няколкото следващи. Топли и пълни с весел звън на чаши празници на всички!
На баба баницата с праз и зелева чорба :)
от djori декември 20, 2009 at 4:48 pmДа се наредя и аз на опашката :)
от Gabo декември 21, 2009 at 1:38 amЛюбимото ми Коледно ястие е свински пържоли с гарнитура от кюфтенца и червено вино, разбира се :)
Здравейте, Коледа е прекрасен семеен празник и наистина е време за кулинарни изкушения. Моята специална Коледа включва пълнена тиква -това е нещо невероятно докато не го опиташ. Пълни се с ядки и сушени плодове, малко ром или някъкъв ликьор и се пече на бавен огън 4 часа реже се като торта и се сервира.
от Димитринка декември 21, 2009 at 11:11 amНямам търпение да се събере семейството около масата и да си сипем греяно вино.
Весела коледа и на вас!!
Капама!
Но ако трябва да съм честен целия период го свързвам най-вече с Бобената салата, която майка ми прави всяка бъдни вечер. Няма по-вкусно нещо! ;)
от Коко декември 21, 2009 at 11:59 amМай, май и аз го свързам с капама! Напук обаче #1 в класацията на моето семейство са свинските паржоли, заобиколени от пържени картофи и поляти с гъбен сос. Това, което чакам с трепет е Десертът с главно „Д“. Защото постя търпеливо вече 5 години и много обичам сладки работи. За Коледа правя чуйзкейк с боровинки по студен начим. Много е вкусен и след дългъ пост вкъщи се чува само „М-м-м-м“!
от Христиана декември 21, 2009 at 12:30 pmЗдравейте,
Подаръците са страхотни и не мога да не се включа и аз в коледната томбола:) Коледното ястие, което чакам с нетърпение и като нещо наистина празнично е келдната пита.
Весели празници и вълшебна и усмихната нова година:)
от Lora декември 21, 2009 at 1:12 pmБаница от домашно бутер тесто с плънка от кайма и праз. Нещо като семейна традиция е на коледа.:) Плюс някаква по- сериозна мръвка разбира се.:)
от sandino декември 21, 2009 at 1:27 pmСвързвам Коледа с постните зелеви сарми и сушени червени чушки, пълнени със смес от боб и ориз (а не само с боб или само с ориз, както са по-известни), които се приготвят в района на Подбалкана за Бъдни вечер. Ядем колкото ядем на Бъдни вечер, а на Коледа ги запържваме леееекичко в малко от мазнината на свинските пържоли и имаме чудна гарнитура. Всичко това върви полято с тъмночервено вино, естествено!
Весели празници!
от Sv. декември 21, 2009 at 1:46 pmМеденки. Няма начин на Коледа без меденки с глазура.
от vanina декември 21, 2009 at 2:22 pmДве са любимите ми манджи и ги разпределям справедливо – едната за Коледа, другата за Нова Година, когато както дойде.
Пиле по мадраски е едната – малко е мазно, както всичко от този край на Индия, ако правилно съм си извадила заключенията от няколкото готвени ястия; другото е великолепният странджански кебап – силният сос, подправен с киселите краставички, плюс предварително приготвяното, овкусявано и киснато във вино месо са просто една магия. И го казвам аз, която по принцип не обичам много месо и освен в този единствен случай, не ям и свинско. Но това е задължително! И си струва всички усилия и време – ако не сте, опитайте и двете!
Весели празници на най-вкусния блог :-)
от алекс декември 21, 2009 at 2:22 pmНогу убичъм пуйкъ със зелле!!! Нъпрау съ разтрипервам, ако ми дадат джопан, който е стоял заровен в зелето с часове и бавно, методично и напоително се е припичал в умерено горещата фурна. Ако някой си направи труда да сложи и лют червен пипер вече започвам да слюнкоотделям преди самото ядене. Мммм
от J. декември 21, 2009 at 2:42 pmНай-любимото ми е свинското бутче, което баща ми шпикова и пече по собствена любима рецепта – цар е в кухнята този човек! А като се комбинира и с невероятната му погача, още докато пиша и преглъщам. Мечтая си някой ден да готвя поне наполовина толкова добре като него. :-)
от Ани декември 21, 2009 at 3:12 pmКапама, сърмички(малки-зелеви),салати(бобена,руска,снежанка), тушия,питка(с късмети), задушени гъбки, саралия. И разбира се Виноградско вино.
от kyky-pyky декември 21, 2009 at 5:51 pmБаба ми правеше невероятни пържолки – с червен и черен пипер, поляти с червено винце… ммм :) Винаги ще свързвам Коледа с тях.
от d3l декември 21, 2009 at 9:55 pmЛюбимото ми коледно ястие е кошницата с плодове, която седи полупразна на масата още от 24-ти. В зависимост от дължината на бъдни-разговорите с родителите ми, се явява и още едно любимо ястие – сместа, в която има оцет, чесън, счукани орехи и лют пипер. Весела празници!
от Вера декември 21, 2009 at 10:26 pmПълнена пуйка е моят избор :)
от Бу декември 21, 2009 at 10:40 pmИ тази година отново ще я правя, само ще добавя варени кестени в плънката. Очаквам отново да стане чудесна, а аз да стана още по-кръгла.
Освен зелевите сърми с кълцано месо и сос,правя свински пържоли на скара и катино мезе.Това е едно не толкова популярно,но много вкусно ястие от българската национална кухня-хапки свинско месо,много лук,гъби и масло-всичко в тенджерата и се задушава до готовност.
от irish_caffee декември 22, 2009 at 12:10 pmЗа десерт задължително сладка баница-тиквеник или баклава.
Най-важното е да се приготви с много любов за любимите хора :)
Определено любимото ми ястие за празника са традиционната българска мусака и телешка капама в гювеч Весели празници!
от камен петров декември 22, 2009 at 3:30 pmНа Коледа не може без пържоли. Любими са ми, естествено. Обаче много се радвам на една хубава пача,задължително питка с късмети, баница от тикви и ракийка.
от Beloslava Todorova декември 22, 2009 at 11:12 pmВесели празници на всички!!!!
Тава, пълна със сарми, отгоре пържоли, а върху тях – едно цяло пиле! :))
от roniqroniq декември 23, 2009 at 5:15 pmСвинско със зеле,ама то си ми е любимо по всяко време! :))) Весели празници!!
от dropkick декември 23, 2009 at 6:47 pmТоку-що разбрах, че леля ми приготвя нещо, което май ще ми стане любим коледен десерт – пълнена тиква с плодове и локум! Ммммммммммммм….:))))
от Елисавета декември 23, 2009 at 9:19 pmВесели празници на всички!
Слава Богу аз не свързвам Коледа с необуздано преяждане с месо, а само седя отстрани и го наблюдавам. Любимо ми е всичко, които майка ми приготвя, когато й отиваме на гости на 25-ти. това обикновено са постните ястия от Бъдни вечер: пълнени сухи чушки, сарми, баница с праз и т.н – за човек, който не яде месо Коледата не е нещо по-специлално в кулинарно отношение:)
от Poli декември 23, 2009 at 9:23 pmСушени червени чушки, пълнени с боб!!! И също лозовите сърмички с два вида ориз, накъсано пилешко месо и стафиди, които майка ми прави… да си оближеш пръстите! :)
от Росица Гагашева декември 23, 2009 at 9:46 pmЗелевите сърмички, които баба ми правеше; пълнени чушки с боб и зеле; тиквеникът на мама, ммммммм! Весели празници и чудни мигове около Коледната трапеза :))
от Ваня декември 23, 2009 at 11:29 pmсвинско със зелен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
от episemic murk декември 24, 2009 at 1:19 amзеле* хахаха
от episemic murk декември 24, 2009 at 1:19 amПривет :)
от Vicky декември 24, 2009 at 8:55 amДа се включа и аз
Обожавам суши червени чушки пълнени с шарен боб и орехи, по традиция винаги ги приготвя баба ми, но вече ги правя и аз :)
Весели и незабравими празници!!!
ха ха
какво съм писала, сега и да преведа :)
суши = сухи
от Vicky декември 24, 2009 at 8:58 amСърми с кисело зеле.Най-любимото ми ястие за Коледа!
от Elena декември 24, 2009 at 2:05 pmХубави празници и успех в томболата:)
Пълнено пиле върху кисело зеле
от Димитър декември 24, 2009 at 2:06 pmмалки сърмички с кахма и кисело зеле
от Кирил декември 24, 2009 at 4:41 pmНа мене също са ми любими пълнените чушки,примерно с черен боб ; а също и сърмите.
от сладоледеното главоболие декември 24, 2009 at 6:04 pmМного обичам за Коледа да има на трапезата да има лозови сарички :))
от valeria декември 24, 2009 at 6:54 pmМного обичам за Коледа да има на трапезата лозови сармички :))
от valeria декември 24, 2009 at 6:56 pmЗа Коледа цялото ми семейство иска да им направя баница от тикви. Аз самата много я обичам
от ekaterina декември 24, 2009 at 7:01 pmвесели празници
Не си представям Коледа без Свински Пържоли, руска салата и баница с късмети…..
от Bella декември 24, 2009 at 7:12 pmнека всички посрешнат и изпратят празниците в крепко здраве и с много усмивки и най-вече с любимите хора
гледам че съм out of time, но да си кажа… – нищо не обичам от коледното меню, защото мразя безумните безсмислени семейни събирания; е все пак май коледни сладки обичам :) А Джейми Оливър е пич, да.
от metaphysical декември 25, 2009 at 4:32 amЛюбимите ми коледни ястия са зелеви сърми и коледен традиционен сладкиш.
от Yulia декември 7, 2010 at 4:27 pmЛюбимите ми манджи за Коледа са свинско с кис. зеле,баница със сирене и масло,постни лозови сърмички и пържени картофки…
от Георги Рашевски декември 7, 2010 at 7:15 pmПиле с кисело зеле, запечено на фурна. Най-страхотната гозба.И праз за гарнитура. Страхотно е. А като прибавим и чаша червено вино-нещата си идват точно на място.
от донна декември 24, 2010 at 1:50 amЗелевите сарми на свекърва ми!Просто уникални,с кълцано месо!Прави ги веднъж в годината,точно за Коледа,с нетърпение ги чакам!
от Траяна Костадинова ноември 24, 2011 at 9:48 pmПосрещам Коледа от доста време със свинско с кис. зеле,пържолки,пържени картофки,трушийка и червено вино,за предпочитане асеновградски мавруд.
от Георги Рашевски ноември 25, 2011 at 8:29 pmПълнена пуйка, правим я 3 години и става страхотна, домашна руска салата
от Ирина Низамска декември 12, 2012 at 9:27 amЗа коледа винаги имаме изобилие от сушени плодове и ядки-те са ми любими, както и традиционните коледни домашни сладки… Но ако трябва да избера само едно нещо – то ще е ЩОЛЕН
от таня декември 17, 2013 at 4:51 pm