h1

Салата с риба тон, грейпфрут и авокадо

март 28, 2009

picture-014-1-2

Тази салата сигурно звучи малко странно, като някакво крайно залитане към new age практики и програми за пречистване на аурата, но горчивата истина е такава – мразя да ям плодове. Не за първи път пиша за тази си меко казана непоносимост, но това е твърда позиция, която държа да отстоявам въпреки опитите на определи лица да наложат с диктаторски методи идеите си, че „плодовете са полезни, какво толкова ще ти стане от един портокал“. Сега, сигурно като начало нищо няма да ми стане, но то така се започва – един портокал, после още един и накрая току-виж – човек станал веган с леко оранжевикав отенък на кожата от претоварване с каротин и бетаин. Не ми минават на мен тия!

Понеже все пак, като доста напредничав човек съм склонна към експерименти, от време на време пробвам различни кулинарни вариации с плодове – сладки, солени, сладко-солени, юмами, ам-ам и така нататък из целия вкусов спектър. Пък и нали дойде пролетта – витаминна свръхдоза винаги идва добре на един претрупан с какви ли не глупости човечец.

Последното ми изобретение е точно тази салата, която дори за моя изненада се оказа изключително вкусна – сладко-кисела със съвсем лека горчива нотка и ясно открояващ се морски дух.

Продукти:
1 салата айсберг
2 броя авокадо
половин грейпфрут
3 стръка пресен лук
1 консерва риба тон филе
1 лимон
зехтин
лимонова сол

В дълбока купа накъсваме салатата, като не е задължително да е айсберг, аз предпочитам класическа зелена салата и маруля, но като че ли айсбергът остава по-дълго време хрупкав, но общо взето трябва да се търси баланса хрупкавост/вкус, което пък зависи от това колко време преди сервиране приготвяме салатата.

picture-003-1

След това изчистваме резените от половин розов грейпфрут от ципи и жилки и ги нарязваме на не много дребни кубчета. Разрязваме и обелваме и авокадото, нарязваме го на полумесеци, а после още веднъж, докато парчетата станат на полу-полумесеци.

mix

Нарязваме на кръгчета и трите стръка пресен лук, добавяме натрошеното филе от риба тон и овкусяваме със сока от един лимон, зехтин и лимоново-пиперена сол. Подобен семпъл дресинг ще позволи да се откроят вкусовете на другите съставки.

picture-017-1

Объркването на слатата е ясно, по-важно е да не объркаме как да я консумираме – моят личен фаворит е ледено студена водка, в крайна сметка не трябва да прекаляваме със здравословния начин на живот. Животът е по-вкусен, когато се готви с шепа грях.

Advertisements

13 коментара

  1. Трябва да кажа, че ей оная вечер си пречистих кармата с такава една салата и е мно-го-прек-рас-на. Водката е плюс.


  2. Значи още някой мисли в моята посока :) (творецът на другата салата).
    Водката обикновено е плюс. Понякога обаче става един голям МИНУС.


  3. Зависи от количеството- ако пазим баланса водка/салата проблем няма. А инак: количествените натрупвания водят до качествени изменения, казват.


  4. Чудесна идея за довечера,мисля,че освен на водката ще пасне и на картофените кнедли.
    Благодаря!


  5. много добро съчетание + една добра компания=супер


  6. Салатата изглежда много добре, но какво точно е лимоновата сол?


  7. Това е сол, овкусена с лимонов аромат или направо с настъргана лимонова кора, леко кисела, по принцип това е оригиналния вариант на турското лимон тузу.

    Продават в по-големите магазини една гръцка такава, като тя има и добавен черен пипер.

    Може да се прибави и малко сух чесън.

    Ето рецепта как да си приготвим сами: http://speakeasydining.blogspot.com/2007/07/got-lemons-make-lemon-salt.html


  8. Номера с водката ми харесва. Niкola има право. Салатата звучи интересно-забавно-хипер вкусно. Ще я пробвам, тамън се храня здравословно в момента :-)


  9. Салата е чудесна за постигане на чувство за вътрешна удовлетвореност, когато имаме намерение да водим по-„здравословен“ живот ;)


  10. Салата изглежда чудно, салата с грейпфрут съм яла някога в „Отвъд алеята зад шкафа“, но тази с авокадото ми изглежда по-добре.
    А лимоново-пиперената подправка не е ли едно нещо, на което му викат lemon pepper? Ако е то, много е вкусно, но още не съм открила версия без натриев глутамат. Не мога да разбера защо го слагат, сигурна съм, че и без него ще е супер. Ако има вариант без глутамат, моля светнете ме откъде да си го закупя.


  11. Бих заместила салатата „айсберг“ със малко свеж спанак.


  12. Страхотна идея за салата. Замених авокадото с краставица и добавих царевица от консерва. С цяла купа се справих!
    Лимонена сол нямах, но в дресинга добавих настъргана кора от лимона и сол :)


  13. […] Дори да ненавиждаш плодовете, Нож и виличка ни показват как добре могат да се съчетаят с различни продукти. Не с кисело мляко или в пай, а в Салата с риба тон, грейпфрут и авокадо. […]



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: