h1

Алфахорес

март 16, 2009

ready-1

Ето че отново професионалните ангажименти надделяха и при двете и ни отвлякоха в неизвестна посока, в резултат на което блогът остана на заден план за известно време. Подобно отсъствие, разбира се, не значи, че не сме откривали нови рецепти междувременно, но със сигурност значи едно нещо – гузна съвест заради това, че не сме ги споделяли с вас.

Поради тази причина днес ще споделим с вас особено специална рецепта за едни невероятни сладки и може само да се надяваме да не ни се сърдите много.

Сладките се подвизават под името алфахорес и произходът им е Латинска Америка. Най-просто казано, това са две бисквити, слепени със сладко или друг сладък пълнеж. Дотук – нищо ново под слънцето. Това ми напомня за първия ми готварски опит – трябва да съм била на около 6 годишна възраст, когато докато нашите бяха на гости на съседите, реших да им „сготвя“ и да им занеса мезе за гостито. Рецептата се състоеше от цял пакет чаени бисквити, слепени с шипков мармалад. Освен, че успях да омажа цялата кухня, друг страхотен ефект не бе постигнат.

25 години по-късно се престраших да пробвам отново да приготвя рецепта за подобни сладки, този път приготвени собственоръчно, и трябва да призная, че резултатът бе повече от впечатляващ. Рецептата за алфахорес открихме, благодарение на Мат и лично ще сме му благодарни завинаги.

Основният герой в тази рецепта всъщност е дулсе де лече – карамелизирано кондензирано мляко. С ръка на сърцето мога да кажа, че ако обичате сладко, това ще ви се стори едно от най-вкусните неща на света. Дулсе де лече не се продава по нашите ширини, така че ако не ви го донесе някой мил приятел от Испания или Латинска Америка, може да се наложи да си го приготвите и сами. Приготвянето му е смешно лесно, просто трябва да имате търпение.

dulcedeleche1-1

За това как аз открих дулсе де лече писах преди време в сп. „Меню“ и с риск да се повторя, ще разкажа историята отново. През първата си студентска година имах една колежка от Аржентина – Вики. С нея бяхме и съседки в общежитието. И за двете ни това бе първата ни година самостоятелен живот извън семейството и осигурената вкусна домашна храна, така че ни се налагаше да се изхранваме самостоятелно. Аз смело се хвърлях в кухнята и приготвях разни неща за хапване, макар и успехът на приготвените от мен ястия бе променлив. Вики, от друга страна, караше на сандвичи и за нея готвенето като дейност беше безмислена загуба на време. Радваше се на храната, но ни най-малко не се интересуваше от готвенето.

Един ден, прибирайки се от лекции я заварих да седи до котлона в кухнята и да разбърква много внимателно нещо в тенджера. Когато се приближих, видях, че нещото в тенджерата е запечатана консерва, плуваща в няколко литра вода и задачата на Вики бе да полива консервата с горещата вода, така че да не остане суха. Оказа се, че го прави от около час – оставаше и още един. Аз и приятелите, с които станахме свидетели на свещенодействието се позачудихме и веднага го обърнахме на смях и подигравки по адрес на кулинарните и умения. Вики гледаше гордо и продължи да си полива консервата. Каза ни, че приготвя не какво да е, а дулсе де лече – карамелизирано кондензирано мляко, нещо като млечен мармалад. След като приключи с поливането и остави консервата да се охлади, ни даде великодушно да опитаме от произведението, напук на нашето недоверие. Оттук нататък историята е ясна – бързо забравихме за острата критика относно готварските умения на Вики и повече никога не ги поставихме под съмнение. А дулсето бе изядено за има-няма 5 минути.

Дулсе де лече може да се използва, за да направи незабравими много сладкиши. Може също да се яде и направо от бурканчето/консервата – с лъжица. Само си дръжте чаша вода наблизо, че е бая сладко. Може, разбира се, да приготвите и следните чудесни сладки.

Оригиналната рецепта може да намерите тук, а това долу е нашата версия, претърпяла леки изменения (къде нарочно, къде без да искаме). Станаха страхотни и изчезнаха за отрицателно време.

Продукти:

3 ч.ч. пресято бяло брашно
1 пакетче бакпулвер
щедра щипка сол
200 гр. масло
1 ч.ч. бяла захар
2 яйца
1 ч.ч. мляко
1/2 ч.ч. сок от прясно изтискан портокал
1-2 капки ванилова есенция
Дулсе де лече

mix1-1

Разбъркваме до пухкавост захарта, маслото и яйцата, след което добавяме към тях сухите съставки – солта, бакпулвера и брашното. Накрая прибавяме млякото, сокът от портокал, и ванилията. Получаваме доста лепкава смес, с която трябва да се внимава, защото наистина се лепи по всичко.

raw1-1

Загребваме по една чаена лъжичка и редим в тава, като оставяме по два пръста разстояние, защото тези бисквити „порастват“ във фурната. Печем за десетина минути на около 180 градуса, като внимаваме да не загорят. Важно е да се извадят още „бледи“. На този период са много меки, но след няколко минути охлаждане се втвърдяват чудесно.

Когато сме готови с опичането на многото малки бисквитки (на мен ми отне около 4 тави) и когато са се охладили добре, идва ред на дулсето. Ако нямате мил приятел, който да ви донесе в бурканче, както на нас, можете да си го приготвите по горните описания (наистина става).

alfajores-21

Мажем щедро бисквитите с дулсето и слепваме две по две. Накрая поръсваме с пудра захар и „сбогом, чиста съвест“ най-добре описва какво следва. Да ви е сладко!

28 коментара

  1. Крис, Магда,
    възмутително е в сезон, в който хората полагат сизифовски усилия за коригиране на зимните размери до пролетно-летни такива, за да не се налага инвестиция „нов гардероб“, да качвате подобни рецепти!! Просто не е колегиално.. А за първата снимка, направо заслужавате присъда!;):)))


  2. И аз да възроптая, че по време на пости ми показвате толкова вкусни и толкова любими неща… Оставям си рецептата за щастливите времена, в които ще мога да ям всичко. А сега – айде дайте идея за нещо постно. Може и сладкиш ;)


  3. Вманиачен и силно пристрастен съм към дулсето и алфахорес. Любимите ми са с твърда бяла глазура, чийто състав до ден днешен за съжаление не зная …
    А дулсе от кондензирано мляко пробвах, но не е същото. Както и да е.
    Ще си позволя да пусна една традиционна, елементарна рецепта за алфахорес от книгата „Doca Lola, El arte de la mesa“
    Продукти:
    – 5 жълтъка
    – 1 белтък
    – 10гр масло
    – 150гр брашно
    – 1 лъжичка бакпулвер
    Приготвяне: От горните продукри се замесва меко тесто, растила се на кора и се изрязват кръгчета, които се запичат около 10 мин.
    Аз си приготвям дулсе от 3л прясно мляко (за предпочитане – домашно), 1кг захар и 1ч.л. сода бикарбонат за цвета. Останалото е слаб огън, много време и бъркане …


    • @emma@lemon: мисля, че неволно ни е станало trademark да пускаме най-дразнещите рецепти по време на пости. не знам що така става.

      @мартин: трябва да пробваме този сладкиш, но първо ще пробваме дулсе от истинско мляко – никога не съм пробвала. колко време горе долу се бърка? :)


  4. Мдам, като че ли липстат повече напълно постни рецепти, тъй като никой от нас не спазва пост, но в секция „вегетариански“ има някои наистина добри идеи :)))


  5. Извинете ме, но май не разбрах как се прави Дулсе де лече? Вариш каква консерва 2 часа?


  6. кондензирано мляко :)


  7. Много добра рецепта, но за съжаление едва ли скоро ще разполагам с достатъчно време, за да я пробвам. Все пак – благодаря!!!


  8. Правенето на дулсето изисква повечко време, но пък честно казано, резултатът е фантастичен (а аз съм половинката от тандема, която не си пада особено по сладко и тестено :))


  9. Ами израза е „бърка се докато се сгъсти“, „на око“ демек. Зависи много от съда и вида на котлона (обикновен, керамичен, газов, печка с твърдо гориво и тн.) Важно е ври „кротичко“. Забравих да уточня че содата се слага към края, когато се сгъсти.
    Ех, като си спомня, че в Буенос трябва просто да отскочиш до бакалията на ъгъла и за 1-2 долара … си щастлив!


  10. Изкушението да се пробва домашно приготвяне на дулсе де лече е огромно, но се чудя дали няма да ни хванат нервите накрая :)


  11. Правя Dolce de leche преди Коледа и в малки бурканчета подарявам.Признавам, варя 2 часа 2 кутии подсладено кондензирано мляко.Не е сериозен ангажимент-нито бъркаш, нито следиш.От време на време доливам вода.“
    „Трудната“ми рецепта е 1л мляко, 250г захар, 1 ванилия, 1 кл сода бикарбонат.Съдът охлаждам в мивка с лед и насипвам в буркани.


  12. Страхотни сте момичета!
    Винаги представяте интерсени рецепти и много хубави снимки.От доста време се канех да опитам да направя Dolce de leche по описания от вас начин, но така и не се престраших да не направя някой гаф с варенето на консервата.Намерих и рецепта за Сладко от прясно мляко, което е подобно на Dolce de leche.Сега със сигурност ще го направя за да мога да приготвя и тези толкова апетитни Алфахорес
    Благодаря!


  13. Получиха ли се?


  14. Правя Dolce de leche преди Коледа и в малки бурканчета подарявам.Признавам, варя 2 часа 2 кутии подсладено кондензирано мляко.Не е сериозен ангажимент-нито бъркаш, нито следиш.От време на време доливам вода.”
    “Трудната”ми рецепта е 1л мляко, 250г захар, 1 ванилия, 1 кл сода бикарбонат.Съдът охлаждам в мивка с лед и насипвам в буркани.
    от pinot март 17, 2009 at 4:13 pm
    А в какво го вариш? В тенджерас капак, в някаква метална кутия или ….?


  15. И аз направих Dolce de leche по метода на варенето на консерва. Имам много близък приятел Аржентинец и пекох алфахорес с Dolce de leche когато ни идваха на гости. Той се разплака като ги опита.
    Преди това отидох в youtube.com и като напишеш Dolce de leche излизат стотици филмчета, в които хора нагледно показват какво правят, колко бъркат и естествено накрая как ядат ;)
    Честно, не очаквах Dolce de leche да ми хареса толкова, но в момента отново къкри консерва на котлона…


  16. Ау, тая рецепта изглежда супер интересна, непременно ще я пробвам. Даже ще потърся дали не може да се намери това Dolce някъде из пазара при мен.


  17. И руснаците имат аналог на Дусето, казва се СГУЩЕННОЕ МОЛОКО и се продава в консерви. Технологията на приготвяне е абсолютно същата и е върховно. Не съм сигурна дали се продава в БГ, но твърде е възможно… Заслужава си да се потърси.

    Бих ъпгрейтнала малко рецептата – дулсето след отваряване и изстиване се отваря и изважда от консервата. След това се добавя 1 пак. меко масло и с дървена лъжица бавно и търпеливо се прави на хомогенна смес. По този начин кремът става по-малко концентрирано сладък, а в същото време по-мазен и още по-страхотен. За калории въобще няма да споменавам…
    Така приготвеният крем може да се маже върху каквито се сетите десерти и торти – става един път!


  18. Само да уточня, че става дума за СГУЩЕННОЕ МОЛОКО. Кондензираното мляко е нещо съвсем различно и с него не става.


  19. mmm,che vkusnooooo :):):)


  20. Аз намерих и още един начин (некласически) за дулчето. Изглежда малко по-конвенционален ;). Там се пече на водна баня

    http://www.davidlebovitz.com/archives/2005/11/dulce_de_lechec.html

    Аз го пробвах заради морската сол да си призная. Заприлича ми на карамел au beurre salé. Сега ще пробвам и варенето. Намерих и рецепти в тенджери под налягане (спестява енергия). Но ми изглежда прекалено опасно.


  21. здравейте,
    вчера приготвих dulce de leche и стана направо божествено.Искам да попитам ако го сложа в бурканчета знаете ли приблизително колко време е трайността му.В момента приготвям и бисквитките.Надявам се и те да се получат добре.Между другото в момента съпругът ми е в командировка в Бразилия.Чудя се дали там също е познат този спещиалитет та да взема да му поръчам да донесе


  22. […] направих онези невероятни алфахорес миналата година, все ми се искаше да опитам още нещо. И […]


  23. Много харесвам Вашите публикации, но изгубих 5 часа от живота си, за да получа еквивалент на познатите в миналото на всяко дете бонбони „ЛАКТА“ ( шепа подобни натрошени бонбони с малко мляко и масло на вкус за няколко минути в микровълновата…= dulce de leche ). Но защо да е просто, като можем да го направим сложно ;)


  24. Здравейте, направих сладките и станаха направо божествени! А Дулче де лече направих по много по-лесен начин – за времето от 15 мин! Разрових се малко в Интернет пространството и открих това: http://www.cookingforengineers.com/recipe/255/Dulce-de-Leche . Както вече казах – изпробвах го и става! Това определено улеснява живота! Поздравления за блога – един от любимите ми е!


  25. […] искам меденки, нито целувки. Може би все пак ще направя алфахорес. Имам дулсе ле лече, което наистина трябва да се опита, […]


  26. v ispaniq i v latinska america alfahores se prigotvqt nai chesto s kombinaciq ot bqlo pshenichno brashno i zadaljitelno sas carevicno nishiste


  27. […] аромати са си направо задължителни. Попаднах и на друг вариант в Нож и виличка, за който не е необходимо разточване на тестото, а то […]



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: