h1

Elisenlebkuchen

декември 6, 2008

cookies1

Думите „немски“, „коледни“ и „сладки“, подредени в едно изречение, винаги са извиквали в съзнанието ми едно особено чувство на благоговение и възторг, придружено със замечтан поглед. Може би това се дължи на спомените от ранното ми детство, когато майка ми приготвяше лебкухен по някаква рецепта от Бурда, слагаше ги в метална кутия и ги криеше от мен и сестра ми цял месец, защото ставаха доста по-вкусни, ако престоят. Търсенето на заветната кутия беше целта на живота ни месец преди Коледа и ни е вкарало не в една и две бели.

Факт е, че немците имат силни традиции в пекарството – техни изобретения са любими десерти като чийзкейка, щолена и ябълковия щрудел (за неговия произход има доста ожесточени спорове, но аз лично вярвам, че произходът му е чисто немски). Умението им да създават чудеса от основно брашно, масло и захар е безспорно и може би се проявява най-силно около Коледа, когато човек наистина може да се замае от разнообразните вариации включващи брашно, масло, захар, и подправки като канела, джинджифил, карамфил, лимонова кора и ванилия.

Рецептата от старата Бурда на майка ми отдавна изчезна мистериозно, може би някоя завистлива съседка я присвои, кой знае. Но преди няколко години имах удоволствието да пробвам домашни немски коледни сладки, приготвени от майката на моя приятелка, и оттогава съм обзета от фикс-идеята да си приготвя и аз вкъщи.

Рецептата за тези сладки е малко по-различна вариация на лебкухен, която не включва брашно, а смляни ядки. Нарича се Елизенлебкухен и рецептата е съвсем оригинална, взета с триста зора от една баварска домакиня с дългогодишен опит.

Продукти:

4 яйца
250 гр. пудра захар
200 гр. смлени бадеми
100 гр. смлени лешници
1 ч.л. ситно счукан карамфил
1/2 ч.л.
фино настъргана кора от 1 лимон
1 ванилия или 1 ч.л. ванилова есенция
1 ч.л. ромова есенция или 1 с.л. ром
нарязани бадеми за поръсване

За шоколадовата глазура:

200 гр. пудра захар
2 с.л. какао
2-3 с.л. гореща вода

За бялата глазура:

200 гр. пудра захар
2 с.л. прясно изтискан сок от лимон
няколко капки ромова есенция
1-2 с.л. гореща вода

Смесваме яйцата, ванилията и захарта добре, след което добавяме лешниците, бадемите и подправките до добиване на гъста смес. Ако сместа е твърде гъста, може да добавите 1-2 лъжици прясно мляко. Ако е твърде рядка, може да добавите малко повече смлени бадеми или лешници.

cookies4

Тук е момента да спомена, че ако не намерите в магазина смлени лешници или бадеми, може да си ги смелите сами в кафемелачка или кухненски робот. Избягвайте експерименти с блендер – замалко не убих своя в пристъп на нетърпение и глупост.

От готовата смес вземаме препълнена чаена лъжичка и разстиламе добре върху хартия за печене. Този процес е леко лепкав и купичка с хладка вода за почистване на лъжичката, с която действате, помага много. Ако не възнамерявате да слагате глазура, можете да ги поръсите още сега с бадемите и да ги опечете така.

cookies5

Сладките се пекат на ниско загрята фурна (125 градуса) около 20-30 минути и трябва да са още меки, когато ги извадите от фурната – ще се втвърдят като поизстинат.

cookies2

Ако искате да ги глазирате, нанесете глазурата с готварска четка върху изстиналите и оставете докато се стегне – отнема около 2-3 часа на стайна температура (Успех с изчакването. Аз изядох 1/3 от сладките, докато чаках да стегне пустата глазура).

cookies3

Още по-голям успех ви пожелавам с изчакването сладките да „узреят“ до Коледа. Най-добре ги сложете в кутия и ги дайте на някой свой приятел, който мрази сладко (намират се и такива) да ви ги съхранява до тогава.


fresh

Advertisements

19 коментара

  1. Ох, наистина бяха много добри.


  2. изглеждат страхотно, ще пробвам да пекна такива, ама не разбрах колко яйца трябват? :)


    • леле, ужас…:) забравила съм да напиша. поправям веднага :)


  3. ммммм…списъкът ми за сладки расте ли, расте:-)
    след коледните звезди, тези ще са!


  4. а дали може да се използват орехи?


    • не виждам защо не. сподели после как е станало!


  5. станаха вкусни и с орехи. като за пръв път реших да пробвам с тях, за да не съжалявам после. :) единствено трябва да се пекат по-малко време. 1вата ми партида загоря за 25мин. на 120 градуса.мисля, че ще правя още няколко пъти до Коледа.:)


  6. леле, истинска магия… нямат нищо общо с масовките които може да се купят от магазините. поздравления момичета !


  7. А колко дни са нужни минимум за да „узреят“? 3-4-5 стигат ли поне малко вкусни да станат? Или задължително трябват 20-30?


    • Еми, те по принцип са си много вкусни и веднага след като изстинат. Въпроса е, че стават все по-добри с времето. Така че, колкото можеш да ги оставиш да „узреят“ – толкова.


  8. Много добре изглеждат и със сигурност ще пробвам тия дни.. Само искам да попитам откъде си набавяте тази хартия за печене ? :)
    поздрави,
    много хубав блог :)


    • :) благодаря!

      хартията за печене се намира лесно – има я в по-големите супермаркети като билла, пикадили, или фантастико.


  9. мен ме хвана нервата на 120С и завъртях на 150 :).
    много добре се получават.
    отгоре мазах направо с разтопен шоколад и мятах стафидки.


  10. Топят се в устата, възхитена съм!
    Но при тези пропорции ми остана глазура да намажа кухените на цялата кооперация :)


  11. Така е най-добре: да има много! Поне за мен това правило е в пълна сила, когато става въпрос за сладко :):):)


  12. Тези сладки са особно фини и нежни, чудя се дали е редно да се правят през цялата година?


  13. Тези сладки изглеждат много апетитни. Определено ще се пробва тази рецепта:-) Имате много интересни и разнообразни рецепти. Поздравления за страхотният блог!


  14. До сега сме пробвали с жена ми 5-6 рецепти от този блог и винаги оставахме много доволни, но на този се провалихме тотално.
    Първо сместта стана прекалено рядка. Може би яйцата бяха по-големи (размер L), но дори и след добавянето на още 150г лешници (само толкова имахме) пак изглеждаше по-рядка от колкото трябва. Изпекохме една тава но се оказа, че ароматите на карамфил и на ром са прекалено силни и натрапчиви. На другия ден всичко отиде в коша, заедно с неизпечената смес :-(.
    Не знам къде сбъркахме. Ползвахме есенция ром на д-р Йоткер – 1 ч.л беше 2 ампули. Може би трябваше да измерим карамфила преди да го счукаме, а не след това, не съм сигурен. Иначе измервахме всичко точно с мерителна лъжичка и с везна.


  15. Току що ги направих- нямам думи! Мнооого вкусни!
    И на мен ми стана рядко тестото, но мисля че е защото в кафемелачката бадемите и лешниците станаха твърде фино смлени. А от ромовата есенция сложих една ампула. А как мирише в къщи не е истина…



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: