h1

Бананов кекс с лешници

март 17, 2008

banana-bread-wrapped1.jpg

Ето че най-накрая и аз се събудих и пиша отново тук. Беше крайно време за някоя вкусна, но недотам здравословна рецепта.

Миналата събота имахме събиране в една приятелка, която скоро трябваше да си замине от България след няколко месечен престой. Атмосферата беше леко мрачна поради предстоящото заминаване и затова решихме да се съберем и да гледаме любимия ни „Legally Blonde“ (1 и 2), да се кикотим, да хапнем нещо сладко и да се отложим още малко мисълта за неприятното довиждане.

Когато попитах Ан, въпросната заминаваща, какво да донеса, тя каза „Ами…някаква момичешка храна, но не моркови, де.“ Истина е, че в момента се опитвам да се концентрирам върху морковите и други нискокалорични храни, но това е друга тема. Всеки, който ме познава, не би подозирал, че ще занеса диетична храна на парти.

Ако трябва да напъхам някаква храна в определението „момичешка“, веднага се сещам за нещо сладко и печено. Мислейки какво сладко нещо да забъркам, се огледах из кухнята, видях няколко презрели банана, и идеята дойде – ще направя бананов кекс. Става изключително лесно и е много, много вкусен.

Продукти:

2-3 презрели банана
1/3 чаена чаша разтопено масло
1 чаена чаша кафява захар (демерара)
1 яйце
1 ванилия
1 пакетче бакпулвер
1.5 чаена чаша брашмо
щипка сол
1 чаша белени сурови лешници

Започва се като загряваме фурната на 175 градуса. Лешниците се счукват в хаванче, докато станат на дребни парченца, но не на прах, и се слагат в загрятата фурна за 2-3 минути, докато станат златисти. Хубаво е да се опекат лешниците, защото така пускат прекрасния си аромат. Трябва да се внимава обаче да не се препекат, защото това става много бързо. Лещниците се изваждат от фурната и се оставят да изстинат.

През това време забъркваме всичките останали продукти в една купа – това му е хубавото на този сладкиш – става адски лесно и няма дори нужда от миксер. С дървена лъжица разбъркваме маслото с намачканите на пюре банани, захарта, яйцето, ванилията, бакпулвера, солта и брашното. Накрая добавяме и лешниците, а по желание може да се добави и половин чаша ситно нарязан тъмен шоколад (заместител на любимите chocolate chips , които така и не съм виждала по магазините тук. Ако някой знае къде ги има, да каже.) Сместа се разбърква докато стане еднородна, а това отнема едва няколко оборота с лъжицата. Не е добре да разбъркваме твърде много, защото това ще отнеме от структурата на кекса – добре е да е леко груб като консистенция. Изсипваме сместа в малка тавичка или продълговата форма за кекс, застлана с хартия за печене и печем 1 час. Готово е, когато кексът има златист цвят и издържа на теста с клечка за зъби.

banana-bread.jpg

И за да е абсолютно декадентско и греховно, ще ви кажа, че върви чудесно, намазан с малко Нутела.

Крис

Advertisements

13 Коментари

  1. ей, правила съм го тоя прословут banana bread, опече се, бухна, обаче не вкус не ми хареса нещо… бананите ги хапвам само свежички, а рецептата малко я модифицирах и вместо банани слагам стафиди, лимонена кора или есенция ром и ядки някакви. става страшен:)


  2. Ммм, тази рецепта звучи страхотно, и наистина твърде греховно :) Още тия дни ще я направя.


  3. Звучи чудесно :)

    А шоколадов чипс има в HIT в Младост, 3 лв. за стотина грама.


  4. Пратил съм на жена ми линка към страничката ти. Ако тя го одобри „ще яде Манго баница“!!!


  5. Крайно време беше, Николова, да се събудите от зимния сън! И го правите по подобаващо греховен начин. Но тези грехове са простими, така че се надявам скоро пак да прегрешиш ;-) Хайде следващия път нещо „здравословно“, а? :P


  6. ЗНАЧИ, ВЕЛИКИ СТЕ!!


  7. ще я опитам тази рецепта, страхотно звучи :-)

    в кв. Редута, ул. „Кадемлия“ №6 има сладкарска борса. там продават от белгийския готварски шоколад на копчета (шоколадов чипс – млечен и натурален). минимално количество, което може да се купи е 1кг за 11.50лв. там са продавали и такъв готварски шоколад на копчета, на българската фирма Изида за 6лв килото. в Метро също би могло да се намери гръцки шоколадов кувертюр – 2кг за 15лв :-) но белгийския си е най-добър :-)


  8. Страхотна информация :) Колко кукита има да прави Крис :))))
    Мерси!


  9. […] кекс и още нещо онзи ден си харесах рецепта за Бананов кекс с лешници. изкуши ме и днес я […]


  10. Еха, аз много обичам banana bread. Аз съм го правила само с орехи, но тази идея с лешниците също ми звучи много вкусно :)


  11. о, неустоим! направих го една нощ ;) популяризирах сред колеги. казаха да направя пак, двойна доза ;)
    прекрасен е. благодаря много за рецептата. заедно с овесените бисквити, това са my favorites.. още се облизваме :)


  12. Знам, че поста е стар, но не мога да не отбележа колко е добра рецептата :) Аз тази вечер я правих, но без лешници, а отгоре поръсих със ситно нарязани орехи. Ефекта? – мъжа ми вече е фен на този сладкиш ;)


  13. Много ми хареса рецептата като идея, само имам един проблем. Спазих пропорциите, но когато започнах да режа готовия кекс, той се оказа доста ронлив… Как да се преборя с това?



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: