h1

Бисквити с овесени ядки

ноември 4, 2007

cookies-1.jpg

Напоследък, поради прекалена заетост, не ми остава почти никакво време за този блог. А не бива така, заетостта не е извинение.

Тази рецепта виси от твърде много време и все чака да я пусна. Днес успях да се наспя за пръв път от седмици насам, и с нови сили сядам да наваксвам изпуснатото време.

Хубавото на бисквитите с овесени ядки е, че не са сезонни – по-скоро са нещо „за душата“, подходящо за приготвяне и хапване по всяко време. Всички необходими продукти за тях се продават в най-обикновените магазини, приготвят се доста лесно и след това цялата къща ухае неописуемо хубаво. Драги Onda, Starbucks, недейте да ми крадете рецептата, „ам’ тъй, ам’ как…“

Продукти:

1.5 ч.ч. фини овесени ядки
3 ч.ч. обикновено брашно
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. бяла захар
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. канела
щипка сол
1 ч.ч. размекнато масло
2 яйца
1 тъмен шоколад, нарязан на малки парченца
1 ч.ч. стафиди

Разбийте добре маслото със захарта и тогава прибавете яйцата. Отделно смесете брашното с бакпулвера, овесените ядки, канелата и щипката сол. Прибавете в първата смес стафидите и шоколада, разбъркайте отново и прибавете внимателно сухата смес. Трябва да се получи нещо изключително лепкаво, но не се притеснявайте, тези бисквити не се разточват. От готовата смес загребвате 1 супена лъжица и я слагате върху тава, постлана с хартия за печене. Оставете малко място между суровите бисквити, тъй като в процеса на печене „порастват“. :)
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса за около 12 минути. Трябва да са все още меки, когато ги извадите от фурната. Най-вкусни са след като са престояли в хладилника 1 нощ.

Една от тези бисквити кара всичко да изглежда малко по-добре.

cookies-2.jpg

Крис

Едит: На тези бисквити много им отива кокос. Чак сега забелязах, че не съм го написала..:) Не е фатално и да не се сложи, но ако прибавите 1 пакетче кокосови стърготини (около 1/2 до 1 чаша), бисквитите стават още по-хубави.

Advertisements

14 коментара

  1. :-)) Това е почти като едни мои домашни сладки с овесени ядки, само че звучи по-добре с някои добавки. Ще изпробвам рецептата непременно.

    Хубаво ме подсетихте да ги направя, благодаря!


  2. Ще кажеш как са станали :)


  3. Не знам, но аз все им слагам и кисело мляко и ги предпочитам едри, а не фини. На опаковката пише, че ако са в съотношение 1:2 с брашното, щели бисквитите да имат орехов вкус. Аз слагам още повече овесени ядки, че и малко настъргани/смлени орехи и готово… Обаче ще опитам и твоя вариант със стафидите!


  4. kakva kafqva zahar se izpolzva prepora4aite


  5. Кафява на кристали върши най-добра работа. Има в Билла, както и в Пикадили. :)


  6. Вкусно,вкусно….Използвах захар мусковадо.Страхотен аромат,цялата къща ухае.Поздравления и много ,много очаквания.


  7. Леле вълшебство! записах си всяка точица от рецептата :)


  8. Отдавна не бях надничала в блога на кулинарните феи :-), но това ми от любимите занимания, когато имам време в излишък за „приятности“ в мрежата! И в духа на предколедното време за курабийко-печене исках да ви попитам дали бихте ми издали някоя вкусна рецепта за курабийки или сладкиш, но има един проблем – трябва да е вегански? Една от съжителките ми е страстна пекарка на страхотни сладкиши, торти, курабийки, шоколадови бомбони и т.н., но всичко което майстори е вегански и затова бих искала и аз да я изненадам с нещо вкусно, когато се върне след една седмица от пътуване. Идея?
    Благодаря и поздрави!
    силвия


  9. о да, вегански сладкиши, най-нежното удоволствие :))


  10. Рецептата – пробвана, резултата – страхотен. Може би по-малко захар ще бъде по-добре


  11. И аз ги провах бисквитите, станаха много хубави. И като се има предвид, че не съм много по кулинарството….Лошото само е, че свършиха много бързо:)))


  12. Сладките са великолепни! Много благодаря за рецептата! Нямах кафява захар и ги направих само с бяла, станаха една идея по-сладки от необходимото, но пак адски вкусни. Може да се е дължало и на много сладките стафиди.
    Важното е като се извадят от фурната да имат вид на сурови, после стават по-твърси. Ако изглеждат опечени стават много твърди. Даже по-малко от 12 мин им трябва!


  13. В началото се зачудих какво ми липсва на първи прочит, после пробвах да изпълня задачката и ми светна! В рецептата, както е публикувана, липсва течност за спояване на сухите съставки и затова на своя глава пробавих чаена чаша мляко. Получиха се превъзходни твърди бисквитки, една четвърт от които излапахме още преди да са изстинали :D


  14. ще ги пробваме тези бисквити (:



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: