h1

Баварска салата

октомври 11, 2007

bavarska-salata.jpg

В чест на Октоберфеста, който приключи преди няколко дена реших да направя нещо типично и характерно по повода, въпреки че досега никога не съм ходила нито на феста, нито в Германия. За сметка на това съм голям любител на бирите, вурстчетата и зелето по немски (за това съвсем скоро).

След известно чудене си харесах рецепта за салата по баварски с боквурстчета (вурстове по традиционни рецепти се намират в повечето големи супермаркети у нас), която по думите на приятели е почти автентична.

И като любител на колбасите няколко думи за боквурста:рецептата за него е измислена още през 1889 година от Рихард Шолтц в Берлин и традиционно се приготвя от свинско или телешко, но на места го правят от пуешко, пилешко и даже риба. Използваните подправки са бял пипер, червен пипер и копър, като най-често вурстчетата се опушват, преди да станат готови за консумация. Поднасят се топла горчица и задължително с бок бира, сварени или на скара, или както в случая, в салата. Но пак задължително с бира!

Ето и рецептата за салатата, като необходимите продукти са:

1 килограм картофи
2 парчета боквурст
5-6 кисели краставички
250 грама стерилизирани гъби
1 средна глава червен лук
1 ябълка
1 кутийка майонеза
2-3 лъжици горчица с хрян
пипер смес
сол

Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета. След това се добавят към предварително нарязаните на лентички кисели краставички и червен лук. Гъбите и ябълката нарязах на кубчета по мое усмотрение, но и ябълката може да бъде нарязана на лентички.
Отделно разбърках майонезата с 3 лъжици горчица с хрян, смления пипер и солта. С така приготвения сос се заливат нарязаните продукти. Салатата се разбърква добре и е готова за хапване.

А за да спазя традицията, я поднесох със Столично Бок.

Advertisements

8 Коментари

  1. малко митична е тази ‘баварска’ салата – нещо като ‘мексиканската’ ;-)

    и да, бокът не е характерен за бавария


  2. Има нещо такова за баварската салата :) Но пък е вкусна :)


  3. Аз приготвих рецептата и се хареса на моите приятели. Поднесох салатата не със столично тъмно, а с финска водка.


  4. Баба Пена – водката като комбинация с тази салата звучи добре, особено ако боквурста се замени с пушена риба. Тогава ще се получи „Финска салата“ :).


  5. Аз съм малко off topic, ама айде, дано никой не се обиди – Bockbier е дори много характерна за Бавария, нищо че по принцип идва от Долна Саксония ;-)
    Сега да питам за майонезата – колко има в една кутийка, че при мене е на туби?


  6. В тази кутийка, която използвах за салатата имаше 250 грама :)


  7. мерси :-)


  8. Започвате да ми липсвате :-(



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: