h1

Салата от зелен боб с бадеми

юли 8, 2007

bob.jpg

Имам чувството, че зеления боб е пренебрегван за сметка на зрелия, който по света е царя на варивата. Това си е истинска несправедливост според мен, тъй като и зеления вариант на фасула може да се използва в безброй манджи и салати.
Освен това може да се консервира в буркани от баби и свекърви, като от това не губи почти нищо от прекрасния си вкус.

Поради натоварения график, за който не спирам да мрънкам от няколко поста насам за малко да пропусна не само пресните картофи, ами и зеления боб, а да се закъснее с готвенето му е много драматично – шушулките стават толкова целулозни и невъзможни за дъвкане, че са в състояние да възхитят всеки маниак на тема „фибри в менюто“. Е, и аз почти да постигна това здравословно съвършенство – повече целулоза в ястието, отколкото каквото и да е било друго (мога да изобретя обаче хляб „Бобус“ от попреминал зелен боб, сигурно ще стане хит).
Не успях, хванах вероятно последния свеж зелен боб, който направих на салата (предвид адските горещини е трудно да се готви каквото и да е било друго).


Необходими продукти:

Около 500 грама зелен боб
150 – 200 грама овче сирене
100 грама бадеми
4-5 скилидки чесън
Зехтин
Балсамиков оцет
Кафява захар мусковадо
Пресен босилек
Сол

Зеленият боб се почиства, като се изрязват крайчетата на шушулките, а самите те се нарязват на парчета с дължина около 1 – 1,5 сантиметра.
Бобът се сварява в леко подсолена вода, като след като стане готов, водата се отцежда и се оставя да изстине.
Сиренето се нарязва на кубчета и се смесва с охладения фасул.

Междувременно бадемите са счукват в хаванче или се нарязват на дребно. Също на дребно се нарязва и чесъна (той обаче не се счуква или пресова).
В тиган се загряват зехтина, оцета, 1 чаена лъжичка захар и сол на вкус. Когато сместа кипне, към нея се добавят бадемите и чесъна и се оставят да поврят малко – около 1-2 минути.
Врялата смес се изсипва върху салатата, а отгоре се поръсва накъсания на едро босилек.

Комбинацията от чесън, канелен босилек (семената за който Крис донесе от Япония), бадеми и захарта с дъх на меласа и карамел придаде невероятен аромат на боба и сиренето.

Подобна салата може да се прави и със зелен грах, много е вкусен, но не знам дали продават у нас някъде.

М.

Advertisements

7 Коментари

  1. Ако запариш боба на водна баня (така ли се казва? не го топиш във водата, а чрез специално решето до него достига само парата), остава по-зелен, не се разкашква и витамините му не се разтварят във водата. Откак открих решетката за запарване въобще не слагам зеленчуци във вода – броколи, аспержи, карфиол, зелен боб – всичко може да се запари и след това действаш както искаш. Особено за броколите е супер, понеже стават красиво яркозелени, а не кафяви както при варене. 6 минути или докато можеш свободно да прободеш зеленчука с вилицата.


  2. Остава зелен, ако е зелен :)
    А за съжаление не всеки боб минава само с бланширане, зависи на кой етап от жизнения си цикъл се намира ;)

    М.


  3. Браво, много добро попадение! Понеже нямах босилек, реших да пробвам с пресен джоджен и резултатът хич не беше лош. Също така нямах много вяра на младостта на суровите бадеми и ги запекох малко, също излезе сполучливо. Поздрави!


  4. Черничкия скин на блога беше по приятен за окото.:)


  5. Страхотна рецепта!!! Пробвах с орехи (щото имах налични), вместо бадеми и хакнах малко маслини.Ммммм.:)


  6. Ало, ало, втори ден съм на същото меню. Днес добавих и малко брюкселско зеле от консерва, без маслините и с магданоз, и пресен лук. Може страшно да се варира. Мерси!


  7. Непременно ще опитам това, изглежда ми чудесно :), както и останалите ти вегетариански предложения..
    Иииии като обяснявам на приятели, че и без месо може да се живее вкусно.. ;)
    Поздрави!



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: