h1

Пъстърва с лозови листа и бекон

май 20, 2007

pystyrva1.jpg

Не знам доколко ни е в културата да ядем риба често, но Крис, която известно време живя при едни други хора, с едни други навици, отдавна мърмори, че трябва да си сготвим пъстърва.
Аз, макар и редовно да обяснявам колко много обичам риба, най-често се понасям като стрела към щандовете с телешко и свинско и изобщо забравям всичките си добри намерения при мисълта за няколко пържолки.

Една рецепта обаче ни беше грабнала отдавна и двете – пъстърва, увита в бекон, а след това в лозови листа, но едва вчера звездите успяха да се съчетаят благоприятно – едновременно да намерим прясна пъстърва и свежи лозови листа.
Бих казала, че резултатът беше умопомрачителен.

За постигането на това съвършенство са ни необходими:

2 пъстърви, по около 300-400 грама всяка
6 лозови листа, средна големина
4 тънки резена бекон, с размери около 10 х 10 сантиметра
1 лимон
магданоз
пипер
сол
зехтин

Рибата се почиства добре, като се оставят главите и перките и се намазва отвътре със сол.
Предварително накисвам лозовите листа във вода с малко оцет, за да пуснат вредните вещества, ако са пръскани (макар и все още да е рано за това, пак е добре да се покиснат).

В една купичка се настъргва кората на един лимон, добавят се сока от половинката (или четвъртинка, ако е много голям) от същия лимон, малко зехтин, млян пипер и нарязан на ситно магданоз, горе-долу половината връзка.
С тази смес се пълнят коремчетата на рибите, след което се увиват в резените бекон, а след това и в лозовите листа, като остават да се виждат само главите и опашките.
Рибите се слагат в намазнена тава и се слагат в предварително загрята фурна, на около 200 – 220 градуса.
След около 15 минути пъстървите са готови.

fish-ready.jpg

Поднасят се с четвъртинка лимон, а аз лично приготвих и една купа зелена салата с много лек и доста кисел винегрет (малко настърган лук, сол, зехтин, лимон и балсамико).

Пъстървите бяха придобили страхотен аромат на пушено и лимонова кора, като лекото им и крехко месо се допълваше приятно от по-мазния бекон и печените лозови листа.

Всичко това беше придружено от бутилка розе „Дамяница“, от широка мелнишка лоза, което с ненатрапчивия си аромат на ягоди, череши и планински подправки според мен е идеално за по-сухи риби и печени зеленчуци, както и за десерта от дребни и сладки български череши.

М.

Advertisements

15 Коментари

  1. Т’ва ше бъде сготвено скоро, амин! :)


  2. амин indeed :D

    вегетарианците сигурно с такива картинки плашат децата си, като не щат да хрупат зеле :D


  3. Най-много вегетарианците да постигнат обратния ефект :)


  4. Смятам таз вечер да го тествам т’ва. Обаче вместо бекон ще сложа тънки резени пушена кайзерована скумрия! Живот и здраве ще докладвам резултата :)


  5. Това защото не успях да намеря хубав бекон, но пък намерих хубаво кайзеровано филе, чувствам се длъжна да поясня :)


  6. Значи, докладвам. Експериментът излезе успешен! Към зехтина, лимона и т.н. добавих две малки главички счукан пресен чесън (малки – с размерите на нормална скилитка имам предвид) и 50 мл. мастика. Така придоби един много средиземноморски привкус :) Кайзерованото филе пушена скумрия не беше достатъчно чак да омотая рибите в него, та я набутах в коремчетата, но пак се получи великолепно, много е приятен този аромат на пушено, който придобиха пъстървите :)


  7. Я да тествам… Акисметът явно ме лови като съм логната, да видя пак ли ще ме сметне за спамер, ако се разлогна…


  8. От вчера където и да се опитам да постна, коментарите ми попадат директно в спама :( Исках само да споделя какво стана с пъстървите ми снощи, обаче Акисмет ме гръмна още във въздуха… Измъкнете ме оттам!


  9. ба, егати. ще опитам да разбера как става това. извинявай!


  10. ето, готово. не знам защо те е набутал в спама акисмет, супер странно. ще бдя зорко оттук нататък!

    а твойта пъстърва изглежда се е получила страхотно. обичам да се адаптират рецепти и всеки да ги подобрява както сметне за добре. проточих лига пак…


  11. Аз подозирам, че проблемът е в абв пощата ми, по някаква причина Акисмет я е нацелил и от вчера я мрази :)


  12. those fish are unbelievably cute… ready for bed. oyasuminasai!


  13. hahaha! i love it. little fish napping the nap of death under funky vine leaf blankets! now, they’re going down but they’re doing it with style.


  14. Страхотна рецепта, шапка ви свалям!!! А и изборът на гарнитура и вино са перфектни. Чудо, чудо!


  15. Днес открих вашата рецепта, след като преди около месец готвихме в къщи нещо подобно. Та исках да споделя, че става вкусно и с лозови листа от консерва, и без бекон, и на скара :-)



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: