h1

Лазаня

май 17, 2007

lasagna-shot1.jpg

Като страстен любител на така вредните въглехидрати, разбира се, обичам и пастата. Това нашето даже е повече от обикновена обич…Само като се замисля за талятели с читаво приготвен сос карбонара – creamy (ако някой измисли добър превод на тази дума на български, ще го поканя на гости и ще му сготвя каквото си поиска) сос с хубава шунка и пармезан, или пък спагети със сос от домати, патладжан и бекон…а може и просто спагетини с лимон и пармезан…ми потичат лигите до кръста някъде.

Лазанята се нарежда и тя в топ класацията – пухкав и ароматен пълнеж между топящи се в устата кори, запечени и хрупкави по краищата с пармезан…Ненапразно тя е любимата храна на Гарфийлд (тази котка знае какво иска от живота, убедена съм). И той ненапразно е казал „Когато нивото на лазаня в кръвта ми спадне, ставам гаден.“ :)

Ето рецепта за класическа лазаня, както я прави майка ми:

Продукти:

1 пакет кори за лазаня (без предварително варене)
500 гр. кайма (телешка или смес)
250 гр. гъби
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1.5 чаша червено вино
1 кг. настъргани домати
босилек или мащерка
бял риган
2 ч.ч. прясно настърган пармезан
сол
зехтин

За сос Бешамел:

60 гр. масло
2 1/4 ч.ч. брашно
2.5 ч.ч. прясно мляко
прясно смлян черен пипер

Пълнежът на класическата лазаня е сос Болонезе. Той се приготвя така:

Лукът и чесънът се нарязват наситно и се задушават в загрятия зехтин. Когато омекнат, се прибавят и босилекът и риганът – запържването им помага да пуснат по-силно ароматите си. Прибавя се каймата и се задушава на силен огън докато побелее, като се бърка, за да не загори. След това се прибавя виното и се оставя да покъкри около 5-6 минути. Когато виното изври до около половината, се прибавят доматите, огънят се намалява и сосът се оставя да поври около 20 минути без капак на умерен огън. Готов е, когато се сгъсти леко.

Относно корите – продават се два вида. Такива, които трябва да бъдат сварени предварително (което е голяма врътня, защото рискът от това да се залепят една за друга е огромен, независимо от количеството зехтин или сол, което е сложено във водата) и такива, които нямат нужда от това. Аз избирам втория вид. Просто е по-лесно. А най-добре е, разбира се, да се използва прясна паста, но още не съм си купила машина за паста. Другият вариант е да се купи; чух, че имало в „Дар от Боговете“. Ще разуча и ще съобщя. Но да се върнем на корите. Това, което ги напоява, докато се пекат, е именно сосът Бешамел. Той се приготвя по следния начин:

Маслото се загрява в тиган на умерен огън, докато се появят мехурчета (не бива да се стига до кипене, защото не бива да загори). След това се прибавя пресятото брашно малко по малко, като непрекъснато се бърка, за да се смесят добре маслото и брашното. Когато сте прибавили всичкото брашно, трябва да се получи доста гъста смес. Тогава сваляте тиганът от огъня и прибавяте млякото малко по малко и бъркате добре, докато се смеси добре с маслото и брашното и няма бучки. Връщате отново тиганът на огъня и бъркате постоянно около 3-4 минути, докато сосът се сгъсти.

В добре намаслена тава се слагат около 3-4 лъжици от соса и се нанасят добре по цялото дъно. След това се слагат слой кори (добре е да се застъпват малко), който се намазва равномерно отново с 3-4 лъжици Бешамел, последван от слой сос Болонезе и накрая се поръсва с пармезан. Процесът се повтаря, като последният пласт кори се залива щедро със сос Бешамел и се поръсва още по-щедро с настърган пармезан. Лазанята се пече на 180 градуса около 40 минути, докато стане златиста и хрупкава на вид.

Тъй като лазанята си е тежко ястие, е добре да бъде сервирана с нещо малко и свежо, пречистващо вкусът между отделните хапки. Идеално за това е малка салата с възкисел дресинг.

salata.jpg

Самата салата, която използвах, носи странното название „Лолло“ и съвсем не знам какъв и е случая. Прилича на къдрава маруля с червеникави краища. Прибавих и малко рукола. Относно дресинга, обичам да експериментирам с дресингите за салата и този, който използвах този път е съвсем простичък, но много вкусен:

Продукти за дресинг:

1/2 малка или 1/4 голяма глава лук
1/3 ч.ч. балсамов оцет (може и лимон)
1/3 ч.ч. зехтин
малк сол

Лукът се настъргва на най-дребното на рендето, така че да стане на пюре. Слага се заедно с останалите продукти в малко бурканче, бурканчето се затваря плътно :)) и се разтърсва добре, за да се смесят продуктите. Поръсва се върху измитите и накъсани на дребно продукти за салата.

В заключение мога да кажа само, че това за мен лично е формулата за един идеален обяд. А ако се прибавят и чаша хубаво вино и хубава музика, обядът става несравним.

К.

Advertisements

19 Коментари

  1. прелестно! и манджата, и музиката. но торд густафсен и лазанята предпочитам поотделно. торд мисля ще дойде по-добре със сандвичите със сьомга и чаша хладно грюнер велтлинер – намира се лесно и в софия от миналото лято, а лазанята – с мерло и нещо вокално или малко по-малко деликатно. :)

    много е хубаво, че има такъв блог на бг. благодаря. :)


  2. благодаря за хубавите думи! :)

    имаш право за торд густавсен и сандвичите със сьомга. може би на лазанята ще отива мириам алтер повече. и благодаря за съвета за виното, ще го потърся скоро!


  3. Не е ли сметанов сос? Може и „кремав“, или по-скоро „кремски“, ако ти допада? :))))
    Искам на гостииииииииииииии!


  4. да, с мириам алтер ми e лазанесто. :) и изобщо е хубав съпровод за паста. макар че сега ще съпроводя с нея рукола, домати, зехтин и биволско сирене. :)


  5. natsukashiiwaaa… carinho he ikitai!! demo, carinho yori, kore no hou ga umai to omou… i’m salivating…


  6. А в цялата тая история къде се ползват 250 гр. гъби не можах да разбера?


    • Хахаха! Наистина, къде са гъбите? ….:):) Еми, ще ги задуща заедно с каймата, кво да правя…


  7. bravo..mersi za receptata..super vkusno!


  8. mmm, napravih Vashata recepta – okaza se strahotna :) vsichki sme mnogo dovolni ot qstieto, a sledvashtiq pyt shte byde i po-dobro :)


  9. Коя дама ще ме покани и да го приготви това чудо.
    От мен Каберне Совиньом реколта на Домейн Бояр 2000.
    М.


  10. кремообразен….
    не е много хубава думата, но е точният превод на български.
    поканете ме, поканете ме, поканете ме :)))
    страхотна рецепта!


  11. Лелееееееее
    страхотно звучи!
    И аз ще си направя :)


  12. ЛАЗАНЯТА Е СТРАХОТНА.НАПРАВИХ Я И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ШАШНАХ ПРИЯТЕЛКИТЕ СИ С КУЛИНАРНИТЕ СИ ИЗЯВИ.МНОГО БЛАГОДАРЯ.


  13. Интереса и апетита ми се възбудиха едновременно когато чух „спагети със сос от домати, патладжан и бекон“, драсни една рецепта когато можеш.


  14. Стан, имаш я в най-скоро време. И без това пастата е на дневен ред. :)


  15. Lollo.то има няколко вида.Този лично не съм го виждал.другите които знам са lollo roso & lollo triple rosso,като разликата при тях е минамална в цветовата гама около кочана.
    на вкус е много добро и в съчетание с batavia може да наподоби вкуса на зелената салата в България.


  16. Верно, къде се използват гъбите?


  17. mnogo obicham lazaniq


  18. ми … преди малко я правих ….честно да кажа не съм впечатлен ….няма уникален вкус… може би с малко морковче да обере киселата жилка на доматите и малко целина за аромат …но иначе не е зле …класика :)



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: