h1

Супа от грах

май 13, 2007

grahova-supa1.jpg

Преди няколко дни ми се случи следния смешен разговор докато обядах в офиса си и си чатех с една приятелка:

аз: Ще пиша малко бавно, защото обядвам.
тя: Какво обядваш?
аз: Сандвич някакъв и инстантна супа.
тя: ?!? Инстантна супа? Ти пишеш блог са храна! Не може да ядеш такава супа точно ти!

Хаха. Тя се шегуваше, разбира се, пък и в този блог сме далеч от мисълта, че сме някакви гурута (това ли е множественото число на гуру?) на кулинарията. Но в известен смисъл се засрамих, ако ще просто заради факта, че ям изкуствена супа, която освен че не е полезна с нищо, има и доста съмнителен вкус. И това важи не само за конкретната супа. Обичам джънк храната, но винаги когато изям нещо такова, после се чудя защо ми трябваше да го ям – изобщо не беше толкова вкусно, колкото ми се струваше преди да го изям, пък и е вредно.
Та, обладана от угризения и вдъхновена да изкореня лошите навици, вчера реших да си направя истинска супа, която е полезна, хранителна и вкусна. На всичкото отгоре, приготвянето и не отнема много повече от разтварянето на една „Вкусна чаша“ в гореща вода. Честно.

Продукти за супата:

1 средно голяма глава лук
2 малки скилидки чесън
2 лъжици масло
500 гр. замразен грах
3.5 ч.ч. бульон

Продукти за крутоните:

2-3 филии твърд хляб
2-3 лъжици масло

Лукът се нарязва на дребно и се задушава в маслото, докато омекне, като внимавате да не загори, за около 4-5 минути на среден огън. Прибавя се ситно нарязаният чесън и се задушава заедно с лука още 2-3 минути. После се прибавя грахът и бульонът и се остаят да поврят на среден огън. Бульонът може да е всякакъв на вкус – зеленчуков, гъбен, пилешки или телешки, като е за предпочитане да използвате домашно приготвен, вместо такъв на кубчета, тъй като в него има предимно сол и други съмнителни съставки (но разбира се, в краен случай и той върши работа). Замразеният грах увира много бързо, така че след 10-15 минути супата е почти готова. Свалете супата от огъня и пасирайте с ръчен пасатор или блендер, но тогава пасирането се извършва на порции. Крайният резултат трябва да е средно гъста кремообразна супа със свеж зелен цвят. :)

За крутоните: Нарежете филиите хляб на дребни кубчета и ги запържете с маслото в тиган до златисто-кафяво. Поръсете ги върху супата и готово! :)

soup2.jpg

П.П. В готовата супа вместо крутони, може да се сложи лъжица сметана, настърган пармезан или парченца запечен до хрупкаво бекон.

К.

Advertisements

11 коментара

  1. Сетих се за Шведите покрай тази рецепта. Те имат специален ден за грахова супа – четвъртък – и след това лапат палачинки. Когато попитах защо точно четвъртък, ми беше обяснено на майтап, че кралят решил да накара поданниците си да се хранят по здравословно, макар това да не ухаело твърде добре след това.


  2. На мен любимата ми крем супа е от червена леща. Ето я рецептата:

    Пакет червена леща, една ситно нарязана глава лук и червена чушка или две се хвърлят в кипяща вода, варят се за около 15 минути, пасират се и се подправят със зехтин, сол, къри и риган. Сместа се кипва още веднъж за около 2-3 минутки и е готова за сервиране. Понякога нареднам кашкавал или някое от жълтите сирена, друг път троша малко фета сирене. И крутони правя, разбира се.

    Многократно по-добра е от класическите картофени крем супи, честна дума :-)


  3. Мила Крис,
    БЛАГОДАРЯ!
    Най-после блендер! Трябваше близо три месеца да чакам!
    Идва лято обаче, а при вас май вече е дошло. И аз предлагам блендерът да се използва с лятноспецифичните си функции, а именно – като коктейлосмесител. Хайде дай рецепта за коктейл „Четвъртък вечер“ , която да е изпълнима в домашни условия, да не причинява махмурлук, да не е сладка (може само малко) и да се прави в блендер, разбира се!
    Пак поставих задачка…
    :))
    Междудругото, онзи ден ядох японски сладки от грах. Неведоми са приложенията грахови!


  4. Strahotni recepti! :) nqkyde chetoh po bloga che predstoi recepta za Sushi! tova shte e mnogo polezno :)


  5. @Tina: казах ли ти, че ще има и рецепти за теб. ;))) а относно коктейла…де да знам. лед, грейпфрут и малко водка? или какъвто и да е плод вместо грейпфрута? да го врътнеш в блендера малко и после гъл-гъл в полите на йошида-сан с поглед вперен в залеза?

    @Petra: мерси! :) и рецепта за суши ще има, само да видя кога ще се наканим.


  6. you never made this before. whaaaahhh!! sugu- sofia he iku!!


  7. Чудесен блог – поздравления!
    Само за добавка, пробвайте следващият път да прибавите към супата от грах и супена лъжица(а може и повече, ако ви хареса) майорана. Става превъзходно!


  8. аз пък предлагам вместо кротони да си сложиш малки топчета от сварени картофи и кашкавал – малко става като супа топчета от каартофи, но във вегетариански вариант… Е – отнема повечко време и трябва да се пускат в супичката точно преди консумиране, но си струва…


  9. Ще пробваме, звучи много вкусно :)


  10. Амии уж тръгнах по рецептата, но вместо грах използвах зелен боб :) Половината кротони ги изядохме докато стане боба, цвета не беше толкова свежо зелен, но като цяло супата се получи превъзходно :) Това не е първата рецепта, която правя от този блог, но за пръв път се сещам, че ще е хубаво да оставя коментарче.
    Рецептите са не само оригинални и интересни, но и определено разнообразяват студентския ни живот, който отначало беше картофена салата, спагети, бира, пържени картофи и ябълки… леле и после се чудя от кое съм напълняла :)


  11. Ей, на това му казвам богато меню. Когато живеех в студентски град основно хапвах ОРИЗ(как го мразя само), е и супички, но по-рядко.Тази граховата е страхотна, Крис, може пак да я сготвиш-продуктите и бирата от мен:-)



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: