h1

Пица

април 15, 2007

pizza-2.jpg

Пицата е една от онези толкова глобализирани храни, че всяка държава, като че ли, си има собствена версия за нея. Тук обичат да и слагат най-различни плънки, а върху тях – кетчуп, майонеза и какво ли още не. В Япония пък много популярен топинг е картофи с майонеза (знам, и аз това се чудя) и/или водорасли. И още малко майонеза отгоре, за всеки случай, красиво аранжирана на райенца.Странен факт, е че най-хубавата пица съм я яла на един тротоар в Ротердам от една мижава takeaway пицерия, на която дори не и помня името.

Спорове относно колко и каква плънка трябва да има една пица, както и битката „тънък блат vs. дебел блат“ са често срещани и трудно се установява кое е правилното. За мен лично пицата е семпла и изчистена храна и е вкусна именно такава. Не изпитвам нужда да я кича като коледно дръвче с шунка, гъби, кисели краставички, яйца, кетчуп и т.н. Предпочитам я с тънък блат с хрупкави краища, няколко резена домат или малко доматен сос, малко риган, 2-3 маслини, и хубаво сирене, разтопено до златисто.

Ето как се получава това:

Продукти за тестото

250 гр. брашно
200 мл. топла вода
1 чаена лъжица суха мая
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
пшеничен грис за поръсване

Продукти за плънката

1 голям домат, нарязан на тънки резени
300 гр. моцарела, гауда, или друго сирене, което се топи добре
няколко маслини
пресен или сух риган

Сложете маята, захарта и водата в купя и разбъркайте. След около 10 минути, когато маята шупне, прибавете пресятото брашно, солта и зехтина. Замесва се меко тесто и се меси 10 минути, така че да стане гладко и еластично. Важно е да се меси толкова дълго, иначе става много твърдо. Поставете готовото тесто в чиста, суха купа, намазана с малко зехтин, покрийте го, и го оставете да втаса на топло място около 20 минути, така че да удвои размера си.

Загрейте фурната на 220 градуса и сложете тавата за печене да се загрее вътре. Разделете тестото на 4 топки и ги разточете до кръгове с дебеина 2-3 мм. върху поръсена с гриса повърхност. Най-добре е да се направи това върху хартия за печене, така че готовата пица да бъде пренесена в тавата. Странно е, но именно поръсването с грис прави тестото хрупкаво, без да е прекалено твърдо.

pizza-1.jpg

Намажете блата с малко зехтин и поръсете с риган. След това сложете резените сирене отгоре, и най-накрая – доматите и маслините. Поставете пицата в тавата и печете всяка по 15 минути до златисто (фурната трябва да е наистина силна, за да не се изсуши пицата). Големината на една такава пица е достатъчна за един човек, но понякога не е съвсем достатъчна и се прибягва до втора. Но рецептата е за четири души, така че няма страшно. :)

К.

8 коментара

  1. Чудесен блог! Ще го посещавам редовно вече! :)


  2. so delicioussssssssssssssss……..MMMMmmmmmmmmmmmmmmmmMmmmmmmMMMMMmMmmmMmmMMMMmmMmmMmmmmmmmmmm……………………….


  3. много много вкусно!


  4. В момента се загрява фурната. За пръв път меся тесто, мислех да взема готово, но в магазинчето до нас нямаше, а в този студ … :) Приготвих я малко по различна, сложих малко доматен сос, бяло сирене, риган, маслини, „пластмасови“ домати и кисели краставички, знам че не подхождат последните ама много ги обичам. :) Имах доста проблеми с тестото и изобщо не си уголеми размера докато втасваше. Месил съм го половин час, останах без ръце и все пак стана супер меко накрая и точно да се разтеле на тавата, която имам.

    Поздрави,
    Марто


  5. Или аз не разбрах как точно се меси тестото, или пропорциите не са точни, или маята не е мая. По скоро първото да ви кажа :-D. В момента съзерцавам, че пицата изглежда много добре изпечена, но я боднах с една вилица и гледам тестото си седи тесто .. ужас :-)


  6. задължително ще я пробваме в кащи, звучи страхотно..


    • Здравейте, Pachova.
      Eдно малко, но необходимо уточнение – казва се (и се пише) „вкъщи“ – идва от „къща“ ;)


  7. Да. И аз съм на мнение, че пропорциите са малко неточни, но за да съм честен не съм пробвал 1:0,8. Аз обикновено ползвам 1:0,65.



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: