h1

Омлет с рукола и синьо сирене

април 12, 2007

dsc00106.jpg

Напоследък установявам, че руколата е на път да се превърне в една от най-любимите ми зеленини, заедно с марулята и магданоза.
Този зеленечук, който доскоро ми беше напълно непознат, е от семейство Кръстоцветни и е близък роднина на всякакви зелета, репи, синап и няма общо нито с глухарчетата, нито със спанака, въпреки приликите във външния вид.

При скорошно пътуване до Италия установих, че руколата може да бъде приготвена по начин, различен от салата и се заклех да пробвам, като се прибера. И ето че моментът настъпи. Първата причина е, че явно рукола вече се гледа и в село Петърч и може да бъде намерена и в по-обикновените супермаркети, а другата е че, в резултат на великденски посещения от роднини се озовахме затрупани с хиляди яйца – както нашарени, така и двайсетина големи домашни, които просто плачат да се превърнат в хубави, пухкави, оранжеви омлети.

Крайното произведение е омлет с плънка от рукола, домати и синьо сирене.

Необходимите продукти за него са:

3 яйца за 1 омлет

сол

Продукти за плънката за 3-4 омлета:

100-150 грама рукола (при преобладаваща рукола в плънката може леко да нагарча, така че за несвикнали може да се наблегне на доматите)

100 грама синьо сирене

2 средни домата

2 стръка пресен чесън

сол

пипер смес, може и черен

omelette_collage.jpg

Омлетите приготвям, като избивам с вилица или пружина три яйца (за 1 омлет, процедурата се повтаря преди всеки) в купичка с малко сол. В силно нагорещен тиган слагам малко мазнинка, аз предпочитам зехтин, и изсипвам яйчната смес. Веднага слагам отгоре вестник и след 4-5 минути омлетът е готов – пухкав и добре изпечен.

За плънката слагам на нагорещения котлон по-дълбок съд, може и тиган и загрявам малко зехтин. Добре е съдът да има капак, или поне с какво да се захлупи. В него слагам нарязания на ситно чесън и бъркам, докато се зачерви леко и тогава добавям нарязаните на тънки филийки домати.
Оставям да покъкри леко, докато доматите намекнат. Може да се сложи и капак, за да се задушат зеленчуците, но не е задължително.
Като постигна необходимата консистенция, слагам нарязаната на едри късове рукола и затискам с капак, за да може да се слегне и задуши съвсем леко.
Не е необходимо да се вари продължително време, особено ако е съвсем прясна.
Накрая добавям синьото сирене на едри парчета, като оставям да поври само колкото сиренето да се поразтопи, но така, че да не изчезнат напълно парченцата.
Поръсвам с пипер и свалям от котлона, след което плънката е готова за сервиране.

В готовия вече омлет се слага от сместа в едната половина и се прегъва на две.
С останали домати и малко чесън и зехтин, особено ако има босилек, може да се направи салата, която да се поднесе заедно с омлета, комбинацията е невероятна.

И се приготвя бързо и лесно!

Същата рецепта може да се направи и със спанак или лапад, и с бяло сирене.
Една бира и резултатът е фантастичен.

М.

Advertisements

6 коментара

  1. Ще го пробвам! И аз обожавам рукола, най-често просто с лимонов сок и зехтин.


  2. Звучи много вкусно :)
    С Крис сме се заканили на още няколко рецепти с рукола, ама да видим къде ще му излезе края.


  3. честито – #1380 в tastespotting! http://www.tastespotting.com/post/1380


  4. Много е апетитно! Не обръщаш ли омлета или благодарение на вестника се запича и отгоре?


  5. Омлетът не се обръща, благодарение на вестника се задушава и успява да да се изпече целия, но коричката е само от долната страна.


  6. Прекрасно се получи!Благодаря за рецептата и за хитринката за омлета, не я знаех.



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: