h1

Шоколадови мъфини с ром и вишни

декември 29, 2009

Този пост е за първите ми мъфини. Точка. И минута мълчание в чест на първия ми пекарски успех.

Както каза Крис в края на деня: „май гените на прадядо ти най-сетне започнаха да се обаждат“, като аз държа да направя две уточнения по повод на това изказване. Първото е, че прадядо ми е бил хлебар през целия си живот, освен в онзи период, в който се е сражавал на борда на „Дръзки„. Второто е, че същия този ден с мъфините, в пристъп на явно индуциран от семейното ми наследство транс направих и първия си хляб. Също успешен. Това като че ли изненада мен повече, отколкото всички останали, тъй като до ден днешен приготвянето на тестени неща винаги ми се е виждало като странен магически ритуал, в който все нещо ми убягва, я като съставка, я като умения, я като заклинание и в крайна сметка резултатът беше я спихнал се сладкиш, я клисава питка, я обгорени до неузнаваемост курабийки.

Идеята за мъфините всъщност се зароди след като направихме кейка с Гинес, който стана страшно вкусен, но нали кулинарното ни любопитство никога не ни дава мира, започнахме да се чудим: ама какво ще стане, ако към бирата добавим ром, ами ако изобщо не слагаме бира, ами ако сложим нещо кисело… Слава богу, фантазиите ни не стигнаха до висоти като кейк с мастика и мариновани патисони, но дружно стигнахме до съгласие, че толкова шоколад накуп ще понесе чаша ром и чаша сушени вишни.

Естествено, импровизациите не спряха дотук, защото в търсене на коледни подаръци блогът ни се сдоби и с нова форма за мъфини, така че в крайна сметка беше решено да не е кейк, а мъфини, и да не е с бира, ами с ром, и да не е само с масло, но и с малко олио, и да е с бял ганаш, а не с черен, и да е … Но стига толкова.

Започвам с рецептата, за която са ни нужни:

За мъфините:

1 чаена чаша ром
1 чаена чаша сушени вишни
¾ ч.ч. неподсладено какао
50 гр. масло
50 милилитра олио
2 ч.ч. пресято брашно
2 ч.ч. захар, равни части бяла и кафява
2 препълнени чаени лъжички бакпулвер
¾ ч.л. сол
2 големи яйца
2/3 ч.ч. заквасена сметана

За ганаша:

200 гр. бял шоколад
6 ч.л. течна сметана (млечна)
1 супена лъжица масло

В средно загрят тиган изсипваме чаша чист ром, с лек ужас в душата, особено ако ромът е Captain Morgan Spiced (точно в този момент казах „аз, аз, може ли аз“… и така, докато и последния мъфин не беше залят с ганаш). Изборът ни падна върху него, тъй като в омайния му аромат се усещат леки ванилови и плодови нотки, които чудесно допълват тъмното какао и ухаещата на тръстика кафява захар.

Като позаври алкохола, добавяме нарязаното на кубчета масло и олиото и бъркаме, докато всичко се разтопи в почти хомогенна смес. Изсипваме бавно какаото и разбъркваме особено интензивно, така че да получим гладка, гъста смес без никакви бучки.

Отделно избиваме яйцата със сметаната в един съд, а в друг – брашното, захарта, содата и солта. Горе-долу на око отмерваме поравно кафява и бяла захар, едната за сладост, а другата – за аромат.

В яйцата и сметаната изсипваме какаово-ромовата смес, като отново бъркаме интензивно, докато не ни остане ръка, а като не ни остане ръка, изсипваме вътре и брашното със захарта и бъркаме с другата ръка, но много леко, така че конситнецията да си остане леко грубовата.

Накрая добавяме киснатите минимум два часа в същия ром сушени вишни и разбъркваме с финален щрих.

Изсипваме с черпак във формичките за мъфини, като в зависимост от покритието можем да намаслим, да сложим хартийки, да намаслим и набрашним и така нататък.

Печем с ужас, като чакаме или да не бухнат, или отвътре да останат сурови или в краен случай да залепнат, но като по чудо този път това не става. Вадим ги веднага от формичките и ги нареждаме в съд, като ги оставяме да поизстинат, за да може ганашът да стегне по-бързо.

Този ганаш пък правим, като в тигана разтапяме в сметаната и маслото натрошения на малки парченца бял шоколад с поредното интензивно бъркане, докато съвсем не ни останат ръце. Хубавото на ганашът като кувертюр за мъфини е, че след като изсъхне, запечатва влагата в тях и ги държи сочни и пухкави, пък и е доста вкусен.

Поливаме с лъжица et voilà, имаме шедьовър. Вкусът на тези мъфини е едно неописуема симфония от вкусовете и ароматите на ямайски ром, дъхаво какао, демемерара и кисели вишни.

About these ads

26 Коментари

  1. Страхотно! Ще ги направя!


  2. Ще пробвам задължително. Обичам мъфини, обичам и шоколад – само си мисля, че с шоколадов ганаш ще е по-добре… ако съм права, ще споделя; ако не съм, все едно не съм го казвала.


  3. Ще ме побъркате,момичета с този ром,вишни ,бял ганаш-една предновогодишна приказка:-)Поздравления:-))))


  4. Искам ги! Веднага!


  5. браво, браво, браво:)) дано гените ти се събудят напълно. светът ще бъде с една идея по-щастлив.е…поне част от него:))


  6. И с Бейлис става добре – понеже не обичам да го пия, съм го пробвала в шоколадов кейк, бомба е. А белият шоколад е страшна идея, много красиво се е получило.
    Прадядо хлебар – това звучи супер гордо, поне в моите очи. Няма ли някоя запазена рецепта? Толкова малко се знае за начина, по който се е правил хлябът в България едно време, какви видове е имало и т.н. Много ме вълнува темата, Магда, печи и пиши, моля те!


  7. ИСКАМ МЪФИНИИИИИ!!!


  8. изглеждат чудесно. ще пробвам при първа възможност. между другото, от известно време издирвам форми за кексчета, но всички са с незалепващо покритие, а бях чела (тази статия тук е малко комична, но дава представа http://bgkulinar.net/news.php?newsid=2030), че е много вредно. да сте чували нещо по въпроса?


  9. This thing sent electricity all over my spine. Мисля, че се влюбих в рецептата и непременно ще я пробвам. Точно сега обаче от нея в стомаха ми пърхат пеперуди, а по небцето ми се разлива радостно очакване…


  10. Направих всичко по рецептата :)). Искам да попитам само на колко градуса и за колко време се слага да се пече?


    • олеле, не сме ли написали? :) пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути (докато излезне чиста клечка, забодена в центъра на мъфина).


  11. 0х,обичам ви, ей така, обичам ви!!


  12. доста се радвам, че ви има, да знаете ;)


  13. Шоколадово изкушение –
    харесаха ми,
    представянето им – също.
    Поздрав, успешна нова седмица и
    подарък усмивка /при мен/, Диана


  14. Оххх :) не трябваше да чета тази рецептааа :) Страхотно изглеждат


  15. ааааааааааааа искам!!!


  16. Ох, потекоха ми лигичките! Ще се пробва задължително през уикенда!


  17. Щом са с ром, одобрявам.


  18. Направихме ги у дома и станаха страхотни. Заливката с белия шоколад е много добра идея! Лошото е, че като хапнеш един, ти се иска още един и после на кантара оле мале :)


  19. Здравейте!
    Изпробвах рецептата със сушени ягоди (намирането на вишни се оказа направо предизвикателство!) и също стават страхотни:)
    Благодаря за чудесните идеи!


  20. Дали е възможно да се опече във форма за кекс, а не като мъфини?


  21. Леле, какви вкусотийки :)


  22. ем и тва взех, че пробвах, а па то взе, че се получи :)


  23. izglejdat strahotno


  24. Невероятни са!!!


  25. Това е голяма вкусотийка! Много ми харесва!



Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 39 other followers

%d bloggers like this: