h1

Супа топчета

януари 18, 2009

supa-topcheta4

Този път беше ред на Крис да се тръшне болна, за разнообразие, тъй като от няколко години това е мое задължение, което спазвам най-добросъвестно. И понеже вярвам безрезервно в чудотворната сила на супите, а пък и напоследък блог-партньорът на два пъти ме спасява от тежки страдания с доматена и тиквена разновидност, реших като добро другарче да помогна на приятел в беда. Разговорът петък късно вечерта протече по следния начин:

М: Вземи си изпий лекарствата и ако обичаш, яж преди това, че ще те пребия. Направи си нещо топло.
К: Добре де, ще ги изпия, но нямам никакви сили да правя каквото и да е било. И престани да ме заплашваш с бой.
М: Изпий си лекарствата веднага и да не ги забравиш утре сутринта. По някое време ще дойдем и ще ти направя супа.
К: А може ли да е супа топчета, че много ми се яде?
М: Не може.
К: Ама защо? Много обичам.
М: Не съм сигурна, че ще стане.
К: Не искам друга супа.
М: Хубаво де, ще видим (не и казах, че всъщност ме мързи да въртя топчета в захлас).

На следващия ден обаче, наспана, освестена и с нови сили Крис освен че купи нов обектив, напазарувала и продукти за супа топчета, така че вече нямаше никакъв вариант за отстъпление, защото мислех да мина с номера, че в моя квартал хубавата кайма е свършила. Не би.

И така, вчера следобед въоръжени с два лимона и два шоколада пристигнахме в Крис, където чинно в редичка ме чакаха строени каймата, ориза и зеленчуците. С леко ръмжене запретнах ръкави и о, чудо – първата ми супа топчета стана фантастично-страхотна!

За такава прекрасна супа са ни необходими:

300-400 грама кайма смес, да не е много тлъста
2 яйца
1 картоф
2 средни глави лук
3 големи моркова
1 чушка
1 домат
половин глава целина
1 1/2 кафеена чашка ориз
3 с.л. кисело мляко
брашно
пипер смес
чубрица
сол

опционално – оцет и лимон

Замесваме кубаво каймата с едно яйце, половин кафеена чашка ориз (може и малко повече), една глава настърган на дребното ренде лук, малко сол, пипер и стритата между длани чубрица. Оставяме я да престои, даже може цяла нощ в захлупена тавичка в хладилника, за да могат миризмите хубаво да напият в месото.

В една голяма тенджера слагаме нарязаните на дребно чушка, останалата глава лук, картофа, целината и морковите, сипваме вода и слагаме да се вари (тази операция можем да я извършим в съд под налягане).

mix

Междувременно оформяме от каймата малки топчета. Когато зеленчуците в тенджерата са понамекнали, добавяме малко сол към водата, овалваме топчетата в брашно и ги пускаме в кипящата течност. Последното е важно, за да могат да се стегнат веднага, ако каймата не е достатъчно добра, тогава яйцето си казва думата и няма опасност всичко да се разкашка в аморфна зеленчуково-каймяна маса.

Оставяме топчетата да поврат петнадесетина минути, след което добавяме останалия ни ориз (към една кафеена чашка). Варим още десет-петнайсет минути, горе-долу да се свари ориза. Добавяме настъргания домат, още чубрица, млян пипер и сол на вкус и оставяме на котлона за нови десет минути.

Забъркваме (Крис забърка) застройка от едно яйце и три супени лъжици кисело мляко. По принцип може да се сложи и малко брашънце, но от топчетата пада в супата брашно, така че в случая не е необходимо. Добавяме и един черпак топла супа, като хубаво разбъркваме застройката.

Когато сме готови, изключваме котлона и започваме много внимателно и бавно да сипваме застройката в супата, за да не се пресече. Объркваме хубаво цялата смес с черпака, след което оставяме още малко на котлона да поври. Ако сезонно има ароматен пресен магданоз, можем да поръсим обилно, след като свалим тенджерата от котлона.

supa-topcheta1

След това са ни необходими купичка, лъжица, няколко филийки хляб и добър апетит. Аз лично добявам и една лъжичка винен оцет, но някои като Крис си слагат пресен лимонов сок, което също придава на чорбата много приятен вкус и аромат.

Изобщо – резултатът е класика в жанра.

About these ads

14 comments

  1. Ето какво ще си сготвя тези дни ;) Звучи много вкусно. Снимките с новия обектив ли са правени?
    Крис, одайджини!


  2. recrptata e super ,no za teq deto za purvi put 6te pravqt supa i ne sa 4uvali zastroika nqma li da im se obesni?


    • разбира се, че ще обясним. който не е правил застройка, да попита и ще обясним любезно. :)


  3. чудесно! от детските си години не съм яла супа топчета. предполагам, защото е пипкава ;о) и на никой не му се въртят топчета.


  4. Здравейте, много ми хареса сайтът и ще се включа с една идея за застройката на тези супички – пилешка, топчета, а може и други.
    2 яйца и сокът на половин, а може и цял лимон – въпрос на вкус. Става много приятно профирно от лимона и консистенцията е по-гладка. Тайната на добавянето е, че първо в паничката със застройка се сипва по малко от бульона на супата, после застройката внимателно и с бъркане на супата се сипва вътре в тенджерата. Успех!


  5. ето и един хубав сайт след като хапнете :)
    http://www.azpeq.com – онлайн караоке клуб


  6. Още в момента в който Крис добави горещия бульон от супата в застройката-яйцето ще се пресече/както е описано в рецептата/ без да се добави някаква киселина.И другата ми забележка-за да е класика в жанра-то супа със застройка не се доварява след добавяне на застройката.Това е от мен!:) И понаучете малко технологиите и тогава пишете кое е класика,кое не е!Готвач не се става за 1 ден драги!


    • а на мен супата ми звучи доста добре. заменям грип за супа топчета – има ли желаещи?


    • нищо не се пресече, драги.
      на баба рецептите са без-греш-ни! :)))


  7. Искам само да попитам,ориза който се слага в каймата нетрябва ли да е лекоподварен???
    Аз съм правила няколко пъти ,но не съм слагала ориз в каймата:)))


  8. Супата стана страхотна,правих я за пръв път преди месец по тази рецепта.Мъжа ми много я хареса и днес повторих…не е и толкова сложно с въртенето на топчетата,както си мислех.Супер е!!!Благодаря! :)


  9. И на нас ни беше за първи път :)


  10. Chudesna stana!!! Blagodarya za receptata!!! Uspex i mnogo kusmet:))))


  11. Na men mi zvu4i mnogo dobre, shte q probvam oshte utre :)))



Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 38 other followers

%d bloggers like this: