h1

Супа от тиква

декември 15, 2008

tikvi

Седя и се чудя какво да напиша за тиквената супа и си мисля – колко хубаво би било всяко нещо, което ядем да е свързано с някаква приятна история, мили спомени, празници или пък нещата да се случват просто така, заради самото удоволствие от храната. Е, за съжаление не винаги става по този начин. Животът рядко е само розов, а в по-гадните моменти човек има нужда от утеха, която много често идва под формата на парче сладкиш или купа топла супа.

През последните седмици се озовах неволно, но и неизбежно посред първите вълни на родната криза, част от един много по-голям и адски сериозен процес. Какво общо има кризата с храната? Ами и нищо, и всичко. Като икономист мога да начертая разни криви на потреблението, да поразсъждавам какви ще са трендовете в готварството през следващата година и каква проява на лош вкус ще е парадирането с никому ненужен лукс (ако ще пунтирам гурутата от Economist).

Няма да го направя. Мисълта, че всеки ден трябва да кажа на някого, че трябва да се разделим не ме оставя на мира, кризата е реалност и честно казано, трудно ми остава време за готвене в опити за намиране на ненамираеми решения и като че ли единствената утеха е в редките моменти, когато близък човек ми сипва чиния топла супа от тиква, опича няколко сандвича и на няколко бири бистрим структурни проблеми (почти никога) или нещата на личностно ниво (почти винаги) и какво ни чака в близко бъдеще.

А супата е лесна. За нея ни трябват:

1 килограм тиква
1.5 литра бульон
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.ч. прясно мляко
сух кориандър
пипер
зехтин
сол

В случая за супата използвахме тиква тип цигулка, която е доста сладка, но пък за любителите на сладко-солените манджи е напълно подходяща. Обелваме и я нарязваме на средно големи кубчета, които слагаме в тавичка, покрита с хартия за печене (това не е задължително). Наръсваме парчетата със зехтин, сол и пипер и заедно с необелените скилидки чесън слагаме в добре загрята фурна.

edit2

След около десетина минуди изваждаме чесъна, за да не прегори, но понеже всяка фурна пече различно, трябва да проверим дали са добре омекнали. Докато тиквата се допича обелваме скилидките и оставяме настрана, защото ще ни потрябват на по-късен етап.

Тиквата се пече общо, с чесън и без чесън около 30-40 минути, докато придобие карамелизиран вид.

Задушаваме ситно нарязания лук в една-две супени лъжици зехтин, после добавяме бульона, тиквата, чесъна и кориандъра. Варим всичко това двадесетина минути, за да могат всички аромати да се смесят добре.

supa2

След като свалим от огъня, оставяме сместта малко да поизстине, след което пасираме в блендер или с ръчен пасатор, комуто както е удобно, докато супата стане кадифено гладка. Добавяме чаша мляко, а ако все още ни е гъста – и малко вода.

supa1

Задължително, ама задължително се сервира с печени сандвичи. И голяма доза позитивизъм. Бирата е опция.

About these ads

10 comments

  1. Ще се пробва задължително.
    Със супа срещу (или в) кризата -звучи оптимистично!


  2. Супата е най-изпитаното оръжие за всякакви кризи – лични и обществени :)


  3. Хехехе, току що гледах рецепта за тиквена супа – тиквата не се бели, пече се в тавичката със сладък картоф и лук, после се пасира, зеленчуков бульон и…
    Уорнър пък връщаше супата в издълбаната тиква и я доопичаше във фурката. Печена супа в няколко варианта. Ще пробвам с преобладаващо чесън утре.
    Казват, че няколко капки/щопки люто превръщат тиквената супа в анти-махмурлук терапия. :)


  4. Ние на сладките картофи какви неща сме им намислили….
    Скоро си правихме разни вуксотии, но не сме снимали.
    Идейно е обаче супата да се върне в тиквата и да се допече. Може с настъргано френско сирене отгоре.


  5. Беше със сос от синьо сирене и бътър-милк(който не знам дали е заместим с кисело мляко на гъсто айрянче).
    Иначе направо виждам сладките картофи как им се разтреперва кожицата от тез замисли. ;)


  6. Пробвах я! Супер стана. Само нямах кориандър и сложиш сух магданоз, но пак стана супер вкусно!


    • Могат да се правят различни експерименти с подправките, опитите са в основата на новите открития :)


  7. [...] тука ви изненадАх, ама рецептата за тиквена супа е върха! Тиквата е изключително полезен плодо-зленчук. [...]


  8. [...] Нож и виличка:Ей тука ви изненадАх, ама рецептата за тиквена супа е върха! Тиквата е изключително полезен плодо-зленчук. [...]


  9. [...] миналата есен Крис успя да ме излъже с една убийствена крем супа от тиква и честно да си призная, бях приятно изненадана, че това [...]



Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 36 other followers

%d bloggers like this: