h1

Сладкиш с череши

юни 14, 2008

Юни, откъде и да го погледнеш, си е Черешовия месец и даже се чудя как на френските републиканци им е хрумнало да го прекръстят на Prairial и какви прерии са ги гонили, при условие, че всичко е череши, череши, череши.

И макар че сега това за мен е повод за радост, като малка очаквах с ужас свършването на училище, което в Северна България съвпада с узряването на черешите, защото спешно бивах запокитена при родителите на майка ми. Те бяха известни в целия град със сладката и сиропите, които приготвяха, а това беше свързано с тежък труд. След като оберяхме трите череши, ни очакваха кофи с миниатюрни плодчета, от които да извадим костилките. До ден днешен го правя с безопасна, и при това адски бързо.

Сигурно тогава намразих правенето на всякаква зимнина, но днес понякога ми липсва черешовото сладко на баба, особено в някоя студена зимна сутрин с пържени филийки. За сметка на това правя черешовия сладкиш, който беше наградата за къртовския труд.

Продукти:

2 чаени чаши изчистени череши
1,5 чаена чаша брашно
1 чаена чаша масло, размекнато
1 чаена чаша захар
4 яйца
настъргана кора от половин портокал
1 чаена лъжичка бакпулвер

пудра захар за поръсване

Фурната се включва предварително на 180 градуса. Докато се загрява, в дълбок съд се разбиват маслото и захарта, дза да се получи кремообразна субстанция. В нея едно по едно се добавят яйцата, като всичко това се разбива непрекъснато с миксер или интензивно с вилица (както правеше баба ми). След това бавно се добавя брашното смесено с бакпулвера и портокаловата кора. Добре е брашното да се пресее със сито, за да е по-пухкаво.

Предварително изчиствам черешите от костилки (бързо и сръчно с безопасната игла), а точно преди да ги добавя, ги овалвам в брашно, което става много лесно и ефективно в торбичка. Целта на това занятие е да не се смачкат в тестото, като идеята е приложима и за ягоди, малини и нарязани на парченца плодове. Оваляните череши се добавят към тестото, което много внимателно се бърка с лъжица, за да не стане глетав сладкиша.

Всичко това се изсипва в тавичка, чието дъно е покрито с хартия за печене и се слага в добре загрятата фурна.

Пече се около 50 минути, но е добре да се провери дали е добре изпечен отвътре с клонка от метла, защото всяка печка пече различно.

Когато сладкишът е готов, се наръсва с пудрата захар, отново през ситото. Невероятен е за следобедно кафе и може да се поднесе с топка сметана с пресни плодове или мъъъничко черешов сироп.

About these ads

23 comments

  1. Изглежда много вкусен!


  2. Ооо, веднага ще се пробва! Само ще изчакам още мъничко (примерно до понеделник), тук в Австрия черешите все още са безумно скъпи и юни се води сезон на ягодите. Умирам за такива рецепти :-) Още моля!


  3. Maika pravi edin podoben s vishni.
    Tuk 15 broiki (petnadeset) „Amerikan cheri“ (razbira se vnos ot goliamata strana) sa na cenata ot (pone) 400 yeni (5 leva) i za tazi recepta sum pass.No se oblizvam :)


  4. И майка ми правеше подобен с вишни, сега е не-захарна вълна и не прави такива работи. Но ние сипвахме вишните на пластове тесто и те потъваха (това за тия дето не ги бива с внимателното бъркане).


  5. Момичета, това мисля да го пробвам със сливи (че черешите ги изтървах). Ма нещо портокаловата кора не ми се връзва за сливи. Обикновена ванилия дали ще свърши работа, как мислите? Или пък неква друга есенция?


  6. А, и какво значи „една чаена чаша масло (размекнато). Станадртно пакетче от малките или повече?


  7. Портокаловата кора можеп да я сменищ с нещо друго, но ти предлагам да е естествено, а не есенция – колкото по-малко химия, толкова по-добре. :) А една ч.ч. масло побира едно малко пакетче и четвърт, някъде.


  8. Мисля, че малко канела или стрит карамфил много ще им отива на сливите. :)


  9. Пробвах вашата рецепта, като вместо масло сложих три четвърти чаена чаша олио, че нямах под ръка първото. Освен това установих, че 50 минути са много за печене и го изгорих отгоре. Мисля, че се получи като цяло добър сладкиш.


  10. Ще го пробвам,че утре е черешова задушница.


  11. Направих сладкиша и искам да споделя, че стана невероятен – спазих точно рецептата като под „чаша масло“ разбрах 200 гр. Ще го пробвам и с вишни, и с малини и усещам, че ще стане част от задължителните летни десерти. Благодаря, че ви има и често ви се доверявам – досега все с успех!


  12. Вече два пъти правя от този кекс. Става супер. Голям хит в къщи.
    Слагам само малко по-малко захар. :-)

    Благодарско.


  13. Strahoten sladkish! Dnes go napravih za parvi pat v kombinacia s chereshi i nektarini i kakav aromat se noseshe v kuhniata mmmmmmm . Blagodaria


  14. super e to sladki6!


  15. Правя сладкиша вече редовно. Невероятен е! Само добавям канела към черешите и ванилия към брашното. Става нещо невероятно. Благодаря много много за рецептата! Сега мисля да пробвам и със сини сливи.


  16. Чудесен сладкиш!Хапнахме си го с кафенце :-)


  17. Стана супер и то от първия път. Когато опитах първото парче разбрах, че това е рецептата за един сладкиш с вишни, която търся от много време. Сега остава да намеря вишните и да пробвам дали е така, както си мисля :)


  18. Тъкмо го хвърлих във фурната и се надявам да се получи добре!!!


  19. Виждам, че рецептата за този сладкиш е качена преди три години. Такъв късмет, че я намерих. Буквално за 10 минути го забърках. Време ми отне чистенето на черешите. А ръцете ми са лилави, но пораженията бяха възнагадени достойно. Проста рецепта, елементарни продукти, без излишни „къдри“ и поради това гениална. Рядко вкусен сладкиш. Закафени се още на 30-та минути, но му метнах едно фолио за да го педпазя от изгаряне. На 50-та минута беше прекрасно опечен вече. Още е леко топъл, но нямахме търпение да го пробваме. БЛАГОДАРЯ, прекраснице!


  20. Благодаря за хубавите рецепти :)


  21. Zdraveyte, mnogo mi haresa receptata i go napravih. Toku shto izleze ot furnata. Ot netarpenie go probvah vrial. Sladkisha e strahoten. Blagodaria za receptata!!!!


  22. mn e hybavo sega 6te si go napravq


  23. Стана страхотен, благодаря за рецептата! Направих го с вишни и го наръсих с ванилена захар отгоре за повече аромат :) Ще се прави и с други плодове, обезателно!



Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 38 other followers

%d bloggers like this: