h1

Пилешки пържоли на тиган

април 1, 2007

pileshka-pyrjola1.jpg

Аз лично от години не съм голям любител на пилешкото, може би защото софийската ми баба, която не беше голям привърженик на готвенето всеки ден ни поднасяше печено пиле с картофи. И това в продължение на години, докато един ден с братовчедка ми организирахме семеен съвет и я помолихме от време на време да готви нещо друго. Братовчедка ми Мина, която е три години по-голяма от мен, и обясни, че в елитните заведения (става въпрос за 87ма – 88ма година някъде, т.е. тя е била на 14, а аз на 11 години) сервират палачинки с руска салата. Не знам кой научи баба ми да прави въпросните палачинки, но резултатът беше, че от този ден нататък започнахме да ядем всеки ден палачинки с руска салата.

 

Но постът ми всъщност беше за пилешкото, а не за елитното готвене от края на 80те :).

От известно време свикнах вечер набързо да приготвям пилешки пържоли на тефлонов тиган, защото първо е лесно и не отнема време, и второ – защото все пак са „пържоли”, пък макар и пилешки.

За целта купувам от най-близкия супермаркет 3-4 бутови пържоли, охладени задължително, тъй като дълбоко замразеното месо няма нищо общо със себе си в крайна сметка. Пътьом купувам и зеленчуци според сезона, т.е. през зимата вносни дървени краставици и домати, лук и магданоз, и няколко бирички.

Вече вкъщи, първата ми работа е да извадя пържолите и да ги натрия хубаво с подправки – някакво къри, черен пипер и сол. Преди ползвах „мадраското къри” на Котиани, но скоро с Крис купихме от ливанския магазин на Женския пазар арабско къри, което има една по-сладникава нотка и оттогава ползвам само него, въпреки че първият път след експеримент от кърито плюс сумак останах доста изненадана от резултата. Странно, но в никакъв случай неприятно

Мога да полея леко пържолите с бира, според зависи от настроението, но напоследък не го правя.
Междувременно пускам котлона да се загрява и слагам тефлонов тиган отгоре.
Бутовите пилешки пържоли са доста тлъсти, така че няма нужда тигана да се намазва допълнително с мазнина.

След петнайсетина минути слагам пържолите на тигана, от страната без кожа и пека, докато покафенее, после обръщам, докато кожичката се зачерви и стане хрупкава.

После – в чиниите и на масата :).
Гарнитурата е по избор, може само салата, може печени картофки (за тях друг път), грах или каквото му дойде на човек на душата.
И задължително бира!

 

Продукти:

 

3-4 бутови пилешки пържоли (400-500гр)

 

Къри

 

Черен пипер

 

Сол

 

Тези пържоли често се опитват да ме убедят, че пътят към съвършенството минава през простите неща.

 

Магдалина

 

About these ads

4 Коментари

  1. Този сайт е просто идеален.Има Всякакжи ястия,предястия и десерти!Всивко за една перфектна кухня!Възхитена съм!..макар и да съм много малка…


  2. Страхотен блог, наистина и много добре оформен със снимков материал. Увлекателно написан и много вкусен.
    Аз приготвям пилешките пържоли на тиган като ги намазвам със зехтин и риган да поседят 5-10 мин, загрявам зехтина с 1-2 скилидки чесън и мятам филетата. Много семпло, но добър вкус. Поздрави


  3. mmmmmm!!!!! krasota!


  4. браво пич, готино пишеш, а и пържолите ми харесаха!!!



Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 39 other followers

%d bloggers like this: